Thi kendes for ret: Din mor skal vaccineres

En dommer i Spanien har tilsidesat en families krav om, at en dement plejehjemsbeboer ikke bliver vaccineret. Faren ved at lade være er meget større end risikoen for bivirkninger, hedder det i den banebrydende afgørelse.

92-årige Sofia Marina bliver vaccineret på et plejehjem i Madrid. Beboerne bestemmer, hvis de er i stand til det, selv, om de vil vaccineres. Men familie kan ikke nedlægge veto mod, at demente får stikket, har en domstol i den nordvestspanske region Galicien afgjort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Juan Medina/Reuters/Ritzau Scanpix

Plejehjemmet DomusVi i den nordvestspanske by Santiago de Compostela har allerede mistet cirka 20 af sine beboere under pandemien. Det var derfor med lettelse, at ledelsen for nylig kunne meddele, at vaccinationen af de skrøbelige ældre nu langt om længe kan begynde.

Der var dog et problem, viste det sig. Datteren til en 84-årig kvinde, der er for dement til selv at tage beslutningen, sagde nej: Hendes mor skulle ikke bruges som forsøgskanin, og familien foretrak at vente for at give eventuelle bivirkninger tid til at vise sig.

Et udbredt synspunkt blandt mange vaccinationsskeptikere, som det privatdrevne plejehjem imidlertid afviste at acceptere.

»Hensynet til de øvrige beboere samt til personalet, der alle er i risikogruppen, bør veje tungere,« forklarer leder Gloria García til avisen La Voz de Galicia.

Plejehjemslederen gik derfor til domstolene for at få ophævet familiens veto, og nu har byretten i Santiago de Compostela givet lederen medhold og har beordret den 84-årige vaccineret.

92-årige Sofia Marina bliver vaccineret på et plejehjem i Madrid. Beboerne bestemmer, hvis de er i stand til det, selv, om de vil vaccineres. Men familie kan ikke nedlægge veto mod, at demente får stikket, har en domstol i den nordvestspanske region Galicien afgjort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Juan Medina/Reuters/Ritzau Scanpix.

»Intet er vigtigere end at redde liv«

Afgørelsen er epokegørende, og det ikke kun, fordi det normalt langsommelige spanske retsvæsen har afgjort sagen på blot to dage.

Det er første gang, at en dommer gennemtrumfer vaccinationen af en umyndiggjort person på trods af de familiære vetoer, som adskillige steder i Spanien er blevet nedlagt. Bliver afgørelsen bekræftet op gennem appelsystemet, vil den få vidtrækkende konsekvenser.

Også fordi argumenterne for at give plejehjemmet medhold rammer ind i en central etisk debat i forbindelse med pandemien: individet samt – i dette tilfælde – familiens frihedsrettigheder stillet over for hensynet til almenvellet.

Dommeren slår fast, at al tilgængelig og pålidelig viden peger på, at vaccinerne er sikre og effektive. Og selvom risikoen for bivirkninger naturligvis eksisterer, er den mindre end risikoen ved at vente i overhængende fare for at pådrage sig covid-19.

»Familiens modstand støder sammen med beboerens interesse i at opretholde sin sundhedstilstand og undgå livsfare,« hedder det i afgørelsen, der slår fast, at »intet er vigtigere end at redde et liv«.

Vaccinationsprogrammet er efter en svær start ved at komme op i fart i Spanien – her på Vall d'Hebron-hospitalet i Barcelona. Samtidig spidser debatten om retten at sige nej til vaccination dog til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Enric Fontcuberta/EPA/Ritzau Scanpix.

Giftig debat

I takt med at vaccinationen mod covid-19 i løbet af de seneste uger er kommet i gang, har debatten om, hvorvidt den skal være helt eller delvist obligatorisk, taget fart. Ikke mindst i det sydlige Europa, hvor andelen af vaccineskeptikere er stor.

Flere italienske politikere har argumenteret for et krav om, at offentlige ansatte lader sig vaccinere, og i Spanien har sundhedsministeren ladet forstå, at nægtere vil blive opført i et register, der vil være tilgængeligt for andre EU-lande.

»Ideen om, at myndigheder kan tvinge folk (i forbindelse med vaccination, red.), giver for mange kuldegysninger og vil føre til advarsler om, at vi er på vej mod en stat, hvor en verdensfjern elite af teknokrater har taget magten,« skriver El País' videnskabsjournalist, Javier Sampedro, i en klumme og tilføjer:

»Men skal familien til en umyndiggjort person i frihedens navn have lov til at gøre hende skade?«

Den debat er efter al sandsynlighed først lige begyndt.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa