Theresa Mays partifæller står fast: Stort flertal foretrækker Brexit uden skilsmisseaftale

De britiske konservative er faste i kødet. Næsten seks ud af ti foretrækker et én gang for alle-Brexit, mens kun knap hver fjerde støtter premierministerens aftale.

Der er stor uenighed om Brexit i det konservative parti og ude i de britiske hjem. Her et fotografi fra Hastings på kanalkysten, som kan blive ramt af det spåede trafikkaos efter et Brexit uden en aftale med Bruxelles. Fold sammen
Læs mere
Foto: Glyn Kirk

Med mindre end tre måneder tilbage, før Storbritannien forlader Den Europæiske Union, foretrækker et flertal af det konservative regeringspartis medlemmer at forlade unionen uden en aftale frem for at følge den plan, som partiets egen premierminster har forhandlet sig frem til i Bruxelles.

Partimedlemmerne afviser premierminister Theresa Mays aftale og trækker på skuldrene over advarsler om, at en hård udmeldelse vil føre til voldsomme prisstigninger og mangel på fødevarer og medicin. Det var i første omgang økonomer og analytikere, der forudså disse følgevirkninger, men efterhånden også en række medlemmer af kabinettet, som søger at fremme Mays forslag.

Meningsmålingen blandt 1.215 medlemmer af Det Konservative Parti blev gennemført sidst i december som led i et fortløbende studium. Og der var altså begrænset kompromisvilje at spore.

Theresa May udsatte afstemningen om sit forslag til en aftale, i håbet om at presset fra tidsfristen den 29. marts ville tvinge parlamentsmedlemmerne til at acceptere hendes aftale. I hvert fald som en bedre løsning end alternativerne, nemlig Brexit uden en aftale eller en ny folkeafstemning. Parlamentet træder sammen igen i den kommende uge, og afstemningen om Theresa Mays aftale er berammet til den uge, som begynder mandag den 14. januar.

Men premierministeren får svært ved at finde støtte til aftalen i sit eget parti, viser undersøgelsen fra forskningsinstituttet Economic and Social Research Council. Står valget mellem et Brexit uden skilsmisseaftale, Theresa Mays aftale eller en forbliven i EU, foretrækker 57 procent af de adspurgte at forlade EU uden en aftale, mens 23 procent foretrækker Mays aftale. Kun 15 procent ville blive i EU.

»Det virkelig bemærkelsesværdige er, hvor positive de er over for en udmeldelse uden en aftale, og hvor lidt de har ladet sig påvirke af deres egen regerings argumenter om, at det vil være meget, meget svært at administrere og desuden økonomisk ødelæggende,« siger lederen af undersøgelsen, Tim Bale fra Queen Mary University i London.

»Det ser ud til, at de faktisk mener, det vil være godt for økonomien.«

Som under Cameron

Resultatet er også forskelligt fra holdningen hos vælgerne mere generelt. Da et bredt udsnit af befolkningen blev bedt om at vælge mellem de samme muligheder, valgte 42 procent at blive i EU, mens 25 procent valgte, hvad man kunne kalde et en gang for alle-Brexit, mens 13 procent hældte til Theresa Mays aftale.

Der er en gabende kløft mellem de forskellige opfattelser af, hvad de økonomiske konsekvenser af en udmeldelse uden en skilsmisseaftale bliver.

De kendteste »Brexiteers«. I midten Jacob Rees-Mogg, som leder Brexit-fraktionen European Research Group (ERG) i Det Konservative Parti. Han er flankeret af tidligere Brexit-minister David Davis (tv.) og tidligere udenrigsminister Boris Johnson, der begge støtter ERGs hårdnakkede modstand mod Theresa Mays aftale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Leal-Olivas, Ben Stansall.

Regeringen har advaret om, at det kan betyde trafikkaos i landets havne, mangelsituationer i landets industri og svigtende leverancer af fødevarer og medicin. Under et kabinetsmøde før jul indvilligede forsvarsminister Gavin Williamson således i at sætte 3.500 soldater på standby. Og miljøminister Michael Gove advarede senest britiske landmænd om, at deres eksport til Den Europæiske Union kan risikere at blive mødt med en 40 procents toldafgift, og at fødevarekontrol og inspektioner kan forårsage lange forsinkelser og dermed true eksporten yderligere.

Men 76 procent af de konservative partimedlemmer, der deltog i undersøgelsen, afviste den slags advarsler som »overdrevne eller frit opfundne«. 64 procent fastholdt, at en udmeldelse uden en aftale snarere ville have en positiv virkning på økonomien.

»På en måde er den en gentagelse af det, vi så under premierminister David Cameron,« siger Tim Bale og tilføjer:

»Altså en partiledelse, der er ude af stand til at overbevise sine egne medlemmer om at støtte partiets linje.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist