Theresa May lider knusende og historisk nederlag

Theresa May har i to år ubøjeligt kæmpet for sin egen Brexit-plan, men planen faldt tirsdag aften til jorden i parlamentet - og den faldt med et brag, som ikke er hørt magen til i 95 år. Hun tabte med så mange stemmer, at historikere leder efter fortilfælde. Nu må hun gå af, siger kritikere.

Theresa May i parlamentet lige før afstemningen. Hun talte langt, men hun lød som en kvinde, der ikke troede på sin sag - ikke længere. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

Theresa May sagde højstemt i parlamentet, at det var en historisk afstemning. At det var »den mest betydningsfulde afstemning, som vi alle vil deltage i.«

Og hun tabte den læsterligt - og hun tabte den historisk.

Hun tabte med stemmerne 202 for hendes EU-skilsmisseaftale og 432 stemmer imod.

Hun tabte ikke blot afstemningen til oppositionen og nogle få politiske freelancere, men hun tabte den, fordi hendes parlamentariske støtteparti sagde nej, og hun tabte den, fordi hun splittede sit eget parti uden at hele det igen. En tredjedel af den konservative gruppe stemte imod hende.

Det er det største parlamentariske nederlag, som en britisk regering har lidt i moderne historie, og Labours leder, Jeremy Corbyn, brugte straks nederlaget til at stille et mistillidsvotum til regeringen. Labours mistillidsvotum kommer for parlamentet onsdag.

»En britisk regering har ikke lidt et lignende nederlag siden 1920erne. Nok er nok,« sagde Corbyn.

Theresa May gjorde straks klart, at hun ikke ønskede at gå af. Hun vil fortsætte, sagde hun.

»Intet alternativ«

En af Mays loyale støttere, sundhedsminister Matt Hancock, blev bagefter på BBC spurgt, om han kunne komme i tanke om et historisk fortilfælde, hvor en premierminister havde lidt sådan et nederlag - og ikke valgt at gå af.

»Nej, det kan jeg ikke,« svarede han med en stemme som en mand, der ved, at han har tabt argumentet, før end det er begyndt.

Hvor meget tydeligere kan parlamentet sige, at det har mistet tilliden til Theresa Mays ledelse, spurgte intervieweren, Andrew O'Neill.

Matt Hancock kunne ikke svare på spørgsmålet, og han kunne heller ikke svare på, hvad Theresa Mays plan B er, eller hvilke indrømmelser, som EU kan komme med, og som kan vende Mays nederlag til en sejr.

Tusindvis af EU-aktivister stod foran det britiske parlament og demonstrerede og fulgte parlamentets afstemning på storskærme. Fold sammen
Læs mere
Foto: BEN STANSALL.

Det betyder ikke nødvendigvis, at Theresa May taber tillidsafstemningen i parlamentet onsdag. Tværtimod vinder hun den formentlig.

Selv hendes største konservative kritikere betragter alternativet - Labours leder Jeremy Corbyn - som så meget værre end Theresa May. Det samme sagde regeringens støtteparti, det nordirske parti DUP, også tirsdag aften. De vil onsdag stemme for den samme kvinde, som de tirsdag aften var med til at tilføje et historisk nederlag.

Herunder: Et bud fra en analytiker på udfaldet af tillidsafstemningen onsdag - at Theresa May vinder med 15 stemmer

Historisk

Og historisk var det. Theresa May tabte med 230 stemmer.

Ikke siden 1924 har en britisk regering tabt med mere end 100 stemmer i parlamentet, og det var Ramsay MacDonalds Labour-mindretalsregering, som tabte med 166 stemmer. Få uger senere gik regeringen af.

Men Theresa May går ikke af, siger hun, og hun har heller ikke til sinde at diskutere nogle af de andre løsninger, som andre parlamenterikere har talt for, bl.a. en ny folkeafstemning, fuldt medlemsskab af toldunionen eller den løsning, som populært kaldes Norge.

I stedet vil hun forsøge at opnå, hvad hun i parlamentet kaldte en »kreativ løsning« på sin egen skilsmisseaftale. Altså en May 2.0 plan.

Herunder: Så stort er Mays nederlag i historisk perspektiv - det største regeringsnederlag i britisk historie

EU: Vi bøjer ikke

Hun vil nu rejse til Bruxelles og forsøge at opnå, hvad EU hidtil har gjort klart, at de ikke vil være med til, nemlig en blødere udgave af den nordirske backstop, som skal sikre fred og åbne grænser i Nordirland

May forsøgte i december med lyndiplomati fra den ene europæiske hovedstad til den næste og fik et nej hele vejen rundt. Europæerne kunne ikke sætte en fast udløbsdato på et backstop, for en udløbsdato risikerer freden i Nordirland.

EU-lederne sagde sent tirsdag aften, at de ikke ønsker at genåbne skilsmisseaftalen - og at EUs holdning ikke har ændret sig, sagde en talsmand ifølge BBC. Dermed er det uvist, hvad Theresa May kan komme tilbage med, som kan flytte så mange stemmer i det britiske parlamentet.

»Hendes aftale er død. Den er stendød,« sagde en af hendes kritikere, tidligere udenrigsminister Boris Johnson, til BBC. Han mener, at det er på tide, at briterne begynder at forberede sig på en løs frihandelsaftale med EU og derudover en hård Brexit.

May har kun kort tid til at få fod på en plan B, for parlamentet har pålagt hende inden for tre dage at vende tilbage og forklare, hvad hun nu har til sinde at gøre, og det er på mandag. Så begynder det hele igen.