Theresa May: Glem ny EU-afstemning eller udsættelse – vi fortsætter med min plan

Nej, Theresa May flytter sig ikke. Hun vil hverken udelukke et hårdt Brexit eller overveje en ny folkeafstemning om EU eller udsætte Brexit. Hvad vil hun så? Hun vil fortsætte med sin egen plan, bare i ny emballage, oplyser hun til parlamentet.

Theresa May i parlamentet mandag eftermiddag. Vil du ikke nok lade være med så religiøst at modsætte dig en toldunion, spurgte en af hendes egne parlamenterikere i parlamentet. Hun svarede valent. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

I sidste uge nedstemte det britiske parlament hendes Brexit-aftale med et drøn.

Og hvad gør Theresa May så?

Hun prøver igen og med en ny version af stort set den samme aftale.

Mandag eftermiddag fortalte hun det britiske parlament, hvad hun nu vil gøre, og hun opregnede en række punkter, som hun vil styre efter.

Hun vil ikke have en ny folkeafstemning, hun vil ikke udsætte Brexit, og hun vil heller ikke udelukke et hårdt Brexit, sagde hun, men hun vil forhandle med EU og med sit nordirske støtteparti DUP om det nordirske backstop. Det er hendes plan B.

Med andre ord: Hvis Theresa May har flyttet sig siden sit historiske nederlag i parlamentet sidste uge, så er det mere i tonen og i løfter om »åbenhed og imødekommehed«. Det er ikke i substansen.

Ud af boblen

Det vil være synd at sige, at hendes redegørelse blev modtaget med jubel.

CBI – det britiske svar på Dansk Industri – sagde bagefter, at det var »endnu en mørk dag i Storbritannien«, fordi premierministeren nægtede at udelukke et hårdt Brexit, og moderate medlemmer af parlamentet undrede sig over, at May ikke krøb ud af sin boble og søgte et flertal for et blødere Brexit.

Den konservative nestor i parlamentet, tidligere finansminister Kenneth Clarke, forstod ikke, hvorfor Theresa May var så meget imod en toldunion som et svar på Brexit-balladen. Der vil formentlig være flertal for en toldunion med EU i parlamentet. »Hold op med at modsætte dig ideen,« sagde han.

Den tidligere Labour-leder, Ed Miliband, spurgte hende: »Hvis parlamentet stemmer for en toldunion, vil du så implementere den?«

Ed Miliband var Labours – mere moderate – partileder ved valget i 2015, og han stillede i parlamentet mandag aften Theresa May et interssant spørgsmål: Hvis et flertal i parlamentet siger, at det vil have en toldunion i stedet for Mays Brexit-aftale, vil hun så implementere forslaget? Fold sammen
Læs mere
Foto: Niklas HALLE'N.

Theresa Mays svar var afslørende for hendes tankegang. Hun svarede nølende og modstræbende på begge spørgsmål, og hendes nølen havde tydeligvis intet med parlamentsmatematik at gøre og alt med konservativ partipolitik at gøre. Den hårde Brexit-fløj hos de konservative er stærkt imod en toldunion, fordi en union betyder, at briterne ikke selv kan gennemføre frihandelsaftaler med tredjelande. Den betyder også, at briterne skal rette sig efter Europadomstolen i afgørelser om varehandel over grænserne.

Hvis Theresa May beslutter sig for at forfølge flertallet for en toldunion, truer de hårde brexiteers med at bryde med partiet, og Theresa May frygter, at hun vil gå ind i historien på samme måde som den konservative premierminister Robert Peel, der i 1800-tallet splittede sit parti i to.

»Hun sætter nu tydeligvis partiet højere end nationen,« siger en af hendes egne ministre bittert til The Times. Den pågældende kalder hendes manglende lyst til at søge tværpolitisk flertal for »galskab«.

Herunder: Politisk korrespondent hos ITV News, Paul Brand, har svært ved at se forskel på Theresa Mays plan A og plan B.

Slået hjem i ludo

Dermed er britisk politik på en uge blevet slået hjem i ludo.

I sidste uge led Theresa May det største nederlag i britisk parlamentarisk historie – hendes EU-skilsmisseforslag blev nedstemt med stemmerne 432 mod 202 stemmer – og 118 af hendes egne partifæller stemte også imod det. Umiddelbart så hun ud til at tage nederlaget til sig. Hun indbød på stedet oppositionspolitikere og også oppositionen i sit eget parti til forhandlinger. »Nu har parlamentet sagt hvilken plan, den ikke vil have. Nu vil jeg gerne høre hvilken plan, parlamentet vil have,« sagde hun dengang.

Men forhandlingerne har ifølge de britiske medier været så som så med. Når andre politikere kom ind i lokalet, læste Theresa May op fra et stykke papir, og under selve meningsudvekslingen sad hun som en sfinks, og kritikere tvivlede på, at hun overhovedet hørte efter, skriver Daily Mail.

Tager magten

Og med sin redegørelse mandag har Theresa May tilsyneladende bekræftet kritikerne. For hun fortsætter med den kurs, som hun har fulgt i mindst seks måneder, nemlig for det første at få EU til at opbløde kravet om et nordirsk backstop på ubestemt tid. Og for det andet at få støttepartiet DUP til at opbløde sin modstand mod det pågældende backstop og overbevise nordirerne om, at det hele ikke er et forsøg på at tilbageskøde Nordirland til resten af Irland.

Hverken EU eller DUP lød mandag aften, som om de var til sinds at give sig.

Derfor ulmer uroen også i det britiske parlament, som Berlingske beskrev i går, og en tværpolitisk gruppe af parlamentarikere vil i næste uge forsøge at få vedtaget et forslag, som reelt lader parlamentet tage styringen fra May. Parlamentarikerne mødtes mandag til et koordinationsmøde, og ifølge britiske medier vil de søge at få vedtaget et forslag, som siger, at Theresa May inden 26. februar skal have flertal for en aftale. Hvis ikke hun har det, skal hun søge om at få Brexit udsat – Brexit træder i kraft 29. marts – og hvis ikke EU vil gå med til en udsættelse, skal May trække udmeldelsen af EU tilbage for nu.