Theresa May bøjer sig: Hun beder EU om en udsættelse af Brexit

Theresa May har i månedsvis kun været fokuseret på at gennemføre sin egen skilsmisseaftale - og hun har truet med et hårdt Brexit, hvis ikke parlamentet føjede hende. Men nu bøjer hun af, og i sidste time går Brexit ind i en ny fase.

Theresa May, der tog mobiltelefonerne fra alle sine ministre gennem et næsten daglangt møde, forklarer efter mødet, hvad de blev enige om. Foto: Jack Taylor/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Theresa May kaster nu håndklædet i ringen.

Hun har ikke stemmerne til at få sin skilsmisseaftale vedtaget, og hun har ikke mod på at brase ud af EU uden en aftale, og efter et over otte timer langt krisemøde med sin politiske inderkreds bøjede hun sig tirsdag aften:

»Jeg vil bede EU om en yderligere udsættelse. En yderligere udsættelse er nødvendig for at få så god en aftale som overhovedet muligt,« sagde hun.

Hun sagde videre i sin korte tale, at hun nu vil forhandle med Labours leder, Jeremy Corbyn, og også med andre kræfter i parlamentet og forsøge at finde en løsning, der kan være flertal for.

Hvis ikke hun og Corbyn kan blive enige om en fremgangsmåde, vil hun forsøge at fremsætte sin skilsmisseaftale med elementer af de ideer, som parlamentet har diskuteret, og så vil hun rette sig efter, hvad der kan skabe et flertal i parlamentet, sagde hun.

Toldunionen tilbage?

Det betyder, at Theresa May pludselig mod alle sine instinkter begynder at bløde op.

Det kan bl.a. betyde, at permanent medlemsskab af toldunionen igen er en mulighed. De konservative har aldrig brudt sig om ideen – mandag aften stemte kun 37 konservative for den, mens 236 stemte imod. Men Labour ønsker det, og her er der måske mulighed for kompromis.

En anden mulighed er et krav om en folkeafstemning om forhandlingsresultatet – altså ikke en ny afstemning om medlemsskab af EU, men om den løsning, som parterne bliver enige om.

En kilde i Labours ledelse siger til Sky News, at det »umiddelbart lyder som en god udvikling for landet. Hun lyder som om, at hun vitterligt denne gang er villig til at sætte sig ned og forhandle og også lytte.«

Jeremy Corbyn sagde senere tirsdag, at han »med glæde« vil sætte sig ned og diskutere Brexit-løsninger med May.

Splittet kabinet

Men May har ikke et enigt kabinet bag sig i processen, i det mindste ifølge nogle medier.

Brexiteers hader ideen om en udsættelse, fordi de frygter, at det er begyndelsen til enden for Brexit, som de forstår Brexit. Og brexiteer-avisen The Daily Telegraph kørte onsdag morgen en forside, som hævdede, at May gik direkte imod flertallet i kabinettet. Ifølge avisen var 14 medlemmer af kabinnet direkte imod en udsættelse og forhandlinger med Corbyn. Det var stort set alle de ministre, som håber på at blive partiledere i stedet for May. De konservative medlemmer – som skal vælge en ny formand – er ældre og langt overvejende tilhængere af et hårdt Brexit.

Andre medier og også medlemmer af kabinettet afviste onsdag morgen den udlægning. Faktisk var der kun fire kabinetmedlemmer, som var direkte imod en udsættelse og yderligere forhandlinger, tweetede den britiske klimaminister, og Mays pressechef er rasende på Telegraph over »forsideløgnen.«.

Men uanset om de var 14 eller fire eller et sted ind imellem: May valgte at ignorere sine brexiteer-kolleger i kabinettet og følge sin egen modvilje mod et hårdt Brexit.

Og som den politiske redaktør Tom Newton-Dunn fra The Sun konkluderede på Twitter: »Vi er uden tvivl nu på vej mod et blødere Brexit.«

Alvorens time

Mays beslutning - og efterfølgende korte tale - var kulminationen på et af den slags kabinetsmøder, som historikere om nogle år sikkert vil give et navn, som begynder med en versal. For det var alvorens time.

Hidtil har alvoren haft svært ved at trænge ind i regeringens inderkreds. Kabinetsmøderne har formet sig som »en slags politisk skønhedskonkurrence« for alle de ministre, der kæmper for at afsætte May og blive partileder i stedet, som The Times skrev tirsdag. Rivalerne dukkede op med præfabrikerede taler, og bagefter lækkede de deres visomsord og detaljer om Mays og kollegernes uduelighed.

Men tirsdag var det alvor, som flere medier skriver. Alle ministre fik ved deres ankomst til kabinetsmødet konfiskeret telefonerne, som blev placeret i særlige bokse, og til frokost fik de ikke lov til at forlade bygningen – de måtte højest gå en tur i embedsboligens have.

Briterne skal inden 12. april have fundet en løsning, der kan afværge et hårdt Brexit, som er default i processen, og ifølge de britiske medier begyndte May mødet med at udelukke nogle af løsningerne. Første punkt på dagsordenen var således nye meningsmålinger, som utvetydigt viste, hvorfor et parlamentsvalg ikke var en udvej, oplyser ITV. Hvis der var valg lige nu, ville Labours Jeremy Corbyn formentlig blive premierminister, og de konservative ville blive knust, fremgik det.

Hele tirsdagen har Theresa May og hendes topministre været været inde til krisemøde i embedsboligen i Downing Street – så her er en pro-EU demonstrant, som giver sin mening om nogle af Brexit-nøglepersonerne på plakaterne i baggrunden.  Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN.

May fastslog også, at hun ikke vil annullere sin udmeldelse af EU og begynde forfra i processen, og ifølge Financial Times gjorde hun også sine ministre klart, at hun hellere vil risikere en no deal-Brexit end udskrive en ny folkeafstemning om EU-medlemsskab.

Dermed var der reelt kun en enkelt mulighed tilbage, nemlig at søge en længere udsættelse af Brexit. May sagde i sin tale tirsdag aften, at udsættelsen skal vare så længe, som »det tager at finde en politisk løsning«.

Europarådets formand, Donald Tusk, og EUs chefforhandler, Michel Barnier, sagde tirsdag, at de var velvilligt indstillede over for en udsættelse, men at den skal have gang på jord. Det samme sagde Frankrigs præsident Macron og Irlands premierminister Varadkar efter et møde i Paris.

EU holder topmøde 10. april. Inden da skal briterne have en plan for, hvad de i givet fald vil med en udsættelse.

»Det vil være en god idé at have en lille smule tålmodighed i situationen,« sagde Tusk tirsdag aften, mens den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, tweetede sit håb om, at der kan være et britisk nationalt kompromis på vej.

Men tilføjede han: »Er det for godt til at være sandt?«