Sveriges børn og unge har aldrig drukket mindre. 16-årige svenske Hedda foretrækker stadig danskernes alkoholkultur

Svenske unge har aldrig røget og drukket mindre end de gør i dag viser en ny rapport. Men den danske alkoholkultur er alligevel at foretrække, mener svenske Hedda på 16 år.

I Sverige har man igangsat mange projekter for at holde børn under 15 år fra flasker og tobakspinde. Blandt andet skriver de unge på nogle skoler kontrakt med skolen og forældrene. I kontakten lover barnet, at vedkommende ikke vil begynde at ryge i den tid, de går i grundskole. Når kontrakten er underskrevet, får barnet et medlemskort, der giver chancen for at opnå gode gevinster i lotterier og andre fordele i form af tilbud eller rabatter. Bryder barnet kontrakten, skal rabatkortet leveres tilbage. Konceptet hedder Tobaksfri Duo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

I Sverige viser seneste status på unges ryge- og alkoholvaner, en glædelig udvikling. Antallet af svenske unge mellem 11 og 15 år, der ryger og drikker, har aldrig været lavere, skrev det svenske medie Stv.se i januar med baggrund i en undersøgelse, som WHO udarbejder hvert fjerde år.

Danmark har længe været det land i Norden, der har det største forbrug, men selv om danske unges alkoholkultur er stukket af fra resten af Norden, så er det alligevel den kultur, svenske Hedda Rikk på 16 år foretrækker.

Hedda Rikk er 16 år og kommer fra Sverige. Hun går på en international efterskole i Vestjylland og drak for første gang til en fest i Danmark, da hun var 15 år. Fold sammen
Læs mere

Hedda Rikk har været elev på en international efterskole i Danmark det seneste år, og hun kan mærke en forskel på svenske og danske unges alkoholvaner.

»Druk er en større del af den danske kultur. Mine danske venner fortæller mig, at deres forældre nogle gange har givet dem alkohol, hvis de ikke har været gamle nok til at købe det. Det er ikke en stor ting i Danmark. I Sverige er det mere tabuiseret – man taler ikke så meget om det. Man tager det mere alvorligt i Sverige end i Danmark.«

I Sverige må man købe alkohol, når man er 18 år på restauranter og i supermarkedet, mens man skal være 20 år, før man kan købe alkohol på Systembolaget, som er en statsejet butikskæde, der har monopol på at sælge alkohol med mere end 3,5 procent.

Når du kommer fra Sverige og ind i den danske alkoholkultur, hvad føler du så?

»Nej. Jeg har ikke drukket mere, fordi jeg er kommet til Danmark. I Sverige ville det sikkert være det samme, for når det er forbudt, bliver det sejt. I Danmark drikker du ikke, fordi det er sejt og forbudt, men fordi det er normalt. Fordi det er kulturen,« forklarer Hedda Rikk.

Føler du et pres fra dine danske venner?

»Jeg har været i situationer, hvor jeg har følt, at det at drikke ville være at tage del i fællesskabet. Men jeg vil ikke sige, at andre har presset mig til at drikke. Jeg har bare følt, at det i visse tilfælde ville gøre mig til en del af gruppen.«

Kan du uddybe det?

»Når alle venner drikker til en fest, og du ikke vil føle dig kedelig eller som en taber, kan man komme til at fortælle sig selv, at man bør drikke. Ingen fortæller, at man bør drikke for at være en del af gruppen, men man fortæller sig selv det. Man ser på, hvad de andre gør, og vil være en del af det fællesskab.«

Hedda har venner, der begyndte at drikke alkohol, da de var 14 og 15 år i Sverige, men at dette hører til sjældenhederne i de små byer. Hun prøvede selv at drikke første gang som 15-årig til en fest i Danmark.

»Overordnet er mit indtryk, at det i Danmark er mere normalt at drikke i en tidlig alder, og at forældre virker til at have det okay med dette. I Sverige er det ikke helt så accepteret, men man drikker i begge lande og måske også lige meget. Ingen vil dog sige det højt, fordi det er ulovligt i Sverige.«

Hvilken af de to alkoholkulturer foretrækker du?

»Jeg tror, jeg foretrækker den danske. For i Danmark drikker man for at have det sjovt med sine venner, mens man i Sverige i høj grad drikker for ikke at stå udenfor fællesskabet.«

I Danmark venter man stadig på de nyeste tal fra WHO, der kommer til april. Niels Sandø, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen, forventer, at man vil se samme udvikling i danske unges alkoholvaner, som man ser i Sverige. På rygeområdet er han dog mere skeptisk. I tal fra 2017 var der sket en stigning blandt rygere mellem 16 og 24 år.

»Derfor er vi mest spændte på at se udviklingen i rygning blandt unge, der er yngre end 16 år,« siger Niels Sandø:

»En stigning er et udtryk for, at det er for let at begynde at ryge.«

I den tilsvarende danske skolebørnsundersøgelse fra 2014 havde 18 procent af 15-årige drenge som piger prøvet at ryge dagligt, ugentligt eller sjældnere. Seks procent af drengene og fire procent af pigerne tilkendegav at ryge dagligt.

Med hensyn til alkoholvaner, angav 21 procent af de 15-årige adspurgte drenge, at de drak alkohol mindst en gang ugentligt. Tallet var 12 procent for pigerne i samme aldersgruppe.

Hedda ryger ikke, har aldrig prøvet det og har ikke lyst til at begynde. Beslutningen har Hedda aktivt truffet, fordi flere i hendes familie har dårlige lunger som følge af rygning.

OBS: Vær opmærksom på, at tallene for de svenske unge er fra 2018, mens de danske tal stammer fra undersøgelsen i 2014.