Det ser ud til, at Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S), for alvor er ved at tage kontrollen med landets håndtering af coronaepidemien.
Efter mange måneder, hvor kritikere mente, at ansvaret for, hvad Sverige gjorde og ikke gjorde under epidemien, var parkeret hos statsepidemiolog Anders Tegnell og landets sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten, har statsministeren på få uger gennemført en række tiltag, som har gjort op med det billede.
Torsdag besluttede den svenske regering, at landets gymnasieelever den næste måned skal undervises på distancen og holde sig hjemme.
Den beslutning følger i halen på beslutninger fra de seneste uger, hvor man for eksempel har standset salget af alkohol efter klokken 22 og har besluttet, at maksimalt otte personer må mødes.
De beslutninger er af nogle kritikere, blandt andet læger og forskere, blevet set som regeringens forsøg på at gå bort fra den linje, som statsepidemiolog Anders Tegnell har anbefalet: at holde store dele af Sverige åbent og lægge ansvaret ud til den enkelte borger.
Sværere og sværere for regeringen at holde fast
Hvis man ser på tallene fra de seneste uger, så er det til at forstå, hvis statsminister Löfven har haft behov for at justere den svenske håndtering af coronaepidemien.
Antallet af smittede er vokset markant. I flere regioner har hospitaler meldt om øget pres og flere indlagte med covid-19. Samtidig er antallet, som registreres døde med coronavirussen, vokset markant i flere uger.
Torsdag fortalte myndighederne om 35 nye coronarelaterede dødsfald og har nu opgjort det samlede dødstal til 7.007, siden epidemien ramte. Og udviklingen er ikke under kontrol, erkender statsepidemiolog Anders Tegnell.
»Vi ligger på et niveau, hvor smittespredningen er omfattende, og udviklingen er ikke overstået. Vi ser især, at antallet af smittede blandt de unge over 16 år er markant. Det er derfor, at vi nu iværksætter nye tiltag rettet mod gymnasierne,« siger Anders Tegnell.
Han fortæller samtidig, at der er tegn på, at man er ved at få reduceret de seneste ugers stigningstakt, så den bliver fladere ligesom i foråret. Men andre tal stikker negativt ud.
»Vi tester meget mere i Sverige. Vi ser nu, at 13 procent af de test, der tages, er positive – med store udsving regionalt. Det er en meget stor andel og viser, at smittespredningen er omfattende,« siger Anders Tegnell.
Taler sammen hver dag
Selv vil statsminister Löfven ikke høre tale om, at man er ved at ændre strategi i den svenske tilgang til coronaepidemien.
Kritikken fra blandt andet oppositionspartier og fra grupper af læger og forskere, som mener, at man har været for længe om at gennemføre indgreb og ikke har villet lytte til gode råd og erfaringer om for eksempel brug af mundbind eller nedlukninger, affærdiger statsministeren.
»Vi taler med Folkhälsomyndigheten flere gange om dagen. Vi hører på, hvad de siger, og følger deres råd,« lyder det fra statsministeren på spørgsmålet om, hvorfor Sverige oplever flere covid-19-dødsfald end blandt andre nabolandene, og om man er gode nok til at justere strategien.
Den øverste leder af Folkhälsomyndigheten, generaldirektør Johan Karlsson, afviser helt at gå ind i diskussionen om forskelle i strategier, herunder sammenligninger af for eksempel landenes dødstal.
»Det er for tidligt at lave en analyse af forskellene i dødstallene. Vi er hele tiden blevet sammenlignet med Norge og Danmark. Men det er for tidligt at sige, hvem der har gjort det rigtigt eller forkert,« siger Johan Karlsson.
Tilbage står, at den svenske regering de seneste uger rent faktisk har gennemført en række restriktioner – og ikke bare givet råd og anbefalinger til borgerne. Også nogle, som for eksempel Anders Tegnell åbent har erkendt ikke var på hans opfordring.
Og statsministeren var helt klar i mælet, da han vendte blikket ind i kameraet og talte direkte til landets mange tusinde gymnasieleever, som nu slipper for undervisningen i klasserne.
»I unge skal ikke opleve dette, som om juleferien forlænges. I skal ikke gå i indkøbscentret, og I skal ikke mødes med alle mulige og feste. I går stadig i skole – jeg stoler på, at I vil følge de råd,« lød det blandt andet fra Stefan Löfven.