Sverige og Danmark går stik modsatte veje. Nu lukker Danmark igen ned, mens Sverige åbner

Mens Danmark har travlt med igen at lukke dele af samfundet ned på grund af voksende coronasmitte, så går Sverige nu den modsatte vej. Nu åbner Sverige igen for besøg på plejehjem, selv om mange ældre døde under epidemiens første måneder. I Danmark skal restauranter, cafeer og barer igen lukke tidligt, og en række kommuner indskrænker igen for besøg på plejehjem.

 
På et pressemøde i sundhedsministeriet kom sundhedsminister Magnus Heunicke med yderligere restriktioner i hovedstadsområdet. Video: Ritzau Scanpix, redigering: Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere

Er der noget, som Danmark og Sverige har været gode til under coronakrisen, så har det at været at gå vidt forskellige veje i håndteringen af denne.

Mens Danmark lukkede samfundet nærmest helt ned da covid-19 ramte landet i marts, så valgte Sverige at holde samfundet i gang og blot bede borgerne om at holde afstand, spritte og opføre sig fornuftigt.

Tirsdag satte en ny streg under, at de to nabolande fortsat håndterer coronasituationen vidt forskelligt og i øvrigt står i to vidt forskellige situationer, når det gælder smittespredningen i de to samfund.

For mens Sverige snart længe har set faldende smittetal og færre og færre dødsfald, efter måneder hvor knapt 6.000 svenskere døde med covid-19-virussen i kroppen, så stiger begge tal igen i Danmark.

Det får nu en række hovedstadskommuner til at indføre en række restriktioner på blandt andet nattelivet, åbningstider, og hvordan man skal omgås privat.

Beboere på plejehjemmet Sølund i København måtte undvære besøg i en lang periode i foråret og sommeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Sverige lemper

I Sverige fortsætter man derimod med at lette de relativt få restriktioner og det kommer nu også til at gælde muligheden for at besøge slægtninge på landets plejehjem, et område, hvor coronasmitten ellers har ramt særligt hårdt og ført til så mange dødsfald, at kritikere mener, at landets ældre blev ladt i stikken af landets politikere.

»Det nationale besøgsforbud på plejehjem var en af de sværeste beslutninger, vi skulle tage under pandemien. Men det var nødvendigt og jeg er glad for, at vi nu kan afslutte besøgsforbuddet,« siger Lena Hallengren, der er socialminister i Sverige.

Plejehjemmet Vendelbocentret i Sindal var i juni ramt af smitten hos både beboere og ansatte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Sverige blev hårdt ramt af voldsomt stigende smittetal allerede i marts, og i løbet af april rykkede covid-19 for alvor ind på landets plejehjem – trods besøgsforbud og en række andre tiltag for at beskytte de ældre.

I Danmark har sundhedsmyndighederne netop igen skærpet besøgsrestriktionerne på blandt andet plejehjem. Det betyder, at man som udgangspunkt alene må mødes udenfor plejehjemmene og kun i særtilfælde må besøge beboere inde på plejehjemmet. Det er restriktioner, som ellers var blevet lempet over sommeren, men hvor de stigende smittetal nu igen fører til tiltag.