Svenske medier efter Löfvens »sorte onsdag«: Vi er på vej mod nyvalg

Sverige har fået en finanslov, der i svenske medier er udråbt som »Sverigedemokraternas største sejr nogensinde« og som et massivt nederlag for Socialdemokraterna. Berlingske har været på rundtur i de svenske medier for at finde frem til, hvor Sverige aktuelt står.

Stefan Löfven (S) leder for tiden den svenske overgangsregering. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT/Ritzau Scanpix

Hvordan skal Sverige dog få en ny regering?

Det er nu tre måneder siden, at svenskerne gik til valg til Riksdagen. Alligevel er regeringsdannelsen stadig i aldeles hårdknude, og det synes efterhånden umuligt, at partilederne kan finde frem til en bogstavskombination, der kan skabe flertal bag en statsminister.

Med andre ord: Sverige har kurs mod nyvalg.

Onsdag udviklede situationen sig så en anelse. Socialdemokraternas overgangsstatsminister, Stefan Löfven, kunne blot sidde og kigge på, alt imens Riksdagen vedtog en borgerlig nødfinanslov. Forslaget var blevet fremlagt af de borgerlige partier Moderaterna og Kristdemokraterna og fik støtte af det indvandringskritiske Sverigedemokraterna.

I morgen, fredag, ventes Riksdagen at stemme klart nej til et nyt forslag om at gøre Stefan Löfven til statsminister.

Nyvalg kan få dramatiske konsekvenser

Et nyvalg er meningsløst, mener mange svenskere, for det vil alligevel ikke ændre noget, lyder analysen.

Den analyse er dog forfejlet, skriver Dagens Nyheter på lederplads. Avisen mener, at et nyvalg kan få »dramatiske konsekvenser« – og det ikke til det bedre.

Miljöpartiet og Liberalerna kom ved det nylige valg akkurat over spærregrænsen på fire procent, men kan risikere at ryge ud ved et nyvalg. Sker dette, forsvinder en stor del af den kompromissøgende midte i svensk politik, vurderer avisen.

»Så forsvinder kompromisviljen, samarbejdskulturen, pragmatismen – den politiske kultur, som så længe har tjent Sverige vel,« fremgår det af lederen.

»Det politiske liv amerikaniseres – i ordets værste betydning. Det bliver mere polariseret og uforsonligt,« lyder det videre i lederen.

Dagens Nyheter opfordrer de store, gamle partier til at sluge kameler og samarbejde hen over midten for at undgå et nyvalg. Det er den eneste måde, hvorpå Sverigedemokraternas magt kan begrænses, foreslår Dagens Nyheter, der har ry for at være en liberal avis.

Sverigedemokraternas største sejr til dato

De politiske kontinentalplader har flyttet sig, skriver Aftonbladet i sin leder. Det indvandringskritiske Sverigedemokraterna, som ingen andre partier for bare få år siden ønskede at røre ved, er blevet inviteret ind i varmen, mener avisen.

Partiet har samarbejdet med Moderaterna og Kristdemokraterna om at nå frem til et nyt statsbudget. Det er en klar blåstempling, og det er den største sejr i Sverigedemokraternas politiske historie, skriver Aftonbladet, som har en socialdemokratisk overbevisning.

Nu kan Sverigedemokraterna efter et nyvalg komme til at sidde med nøglen til en ny regering, vurderer avisen.

Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna har i alt 154 mandater. Der skal 175 mandater til et flertal i Riksdagen.

»Med lidt tur i den, og hvis nogle af de mindre partier ryger ud i forbindelse med et nyvalg, kan de meget vel få majoriteten,« skriver Aftonbladet.

Löfven er bagbundet

Stemmer medlemmerne af Riksdagen fire gange nej til en regeringskonstellation, bliver der udskrevet nyvalg. Taber Stefan Löfven afstemningen fredag, er der anvendt to forsøg.

Svenska Dagbladets politiske analytiker, Göran Eriksson, kan ikke længere se, hvorledes Löfven kan finde en vej ud af situationen. Forhandlingerne om et samarbejde hen over midten er brudt sammen. Også forhandlingerne med blå blok har ødelagt forholdet til Centerpartiets leder, Annie Lööf. Hun er af svensk presse nu udpeget som »nejdronningen«, idet hun har afvist flere samarbejdsforslag.

»Det lader til, at Stefan Löfven har forpasset sin historiske chance,« vurderer Göran Eriksson.