Svenske konservative viser interesse for Sverigedemokraterna: »Det var et konstruktivt møde«

Sverigedemokraterna har i lang tid været sat uden for indflydelse i svensk politik. Nu omfavnes det nationalkonservative parti af de svenske konservative, Moderaterna, der åbner for et bredere samarbejde, når det gælder indvandring, kriminalitet og energipolitik.

Ulf Kristersson, leder af det borgerlige parti Moderaterna, har onsdag afholdt et møde med partiformanden for Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson. Det skriver Ulf Kristersson på Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix

Det svenske nationalkonservative parti Sverigedemokraterna har i lang tid været et parti ude i kulden – et parti, som de øvrige partier i Riksdagen ikke vil samarbejde med.

Nu kan partiet være på vej ind i varmen, hvis det står til det konservative parti Moderaterna. Ulf Kristersson, partiformand for Moderaterna, mødtes onsdag med lederen af Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, til en samtale om et muligt samarbejde i Riksdagen.

Det oplyser den konservative partiformand på sin Facebook-side. Her beskriver han mødet med Jimmie Åkesson som en »konstruktiv samtale«, hvor partiernes politiske sammenfald inden for en række områder blev klargjort.

»Jeg mødtes i dag med Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, på mit kontor i Riksdagen. På mødet deltog også vores partiers gruppeledere i Riksdagen. Jeg ville mødes for at diskutere en række for vort land vigtige spørgsmål, hvor vores partier har sammenfaldende synspunkter,« skriver Ulf Kristersson i opslaget.

I opslaget skriver partiformanden, at Moderaterna og Sverigedemokraterna har mange sammenfaldende interesser, når det kommer til indvandring, kriminalitet og energipolitik. Mere specifikt diskuterede de to partiformænd livstidsstraf for banderelaterede mord, mere kernekraft i Sverige og strategier med henblik på at ændre den svenske regerings kurs i forhold til indvandring og integration.

»Jeg er overbevist om, at det er tid til at gå fra ord til handling i svensk politik – Sverige kan ikke fortsætte som nu. Politisk spil og handlingslammelse truer den sociale kontrakt. Kun hvis vi løser Sveriges store problemer, vil vi kunne forstå vores mange muligheder. Dette er min drivkraft i det politiske arbejde,« skriver Ulf Kristersson.

Fra Jimmie Åkessons side er der ligeledes optimisme at spore efter mødet. Også Sverigedemokraternas partileder har valgt at offentliggøre indtryk fra mødet. Det skete via eget Facebook-opslag, hvori han udtrykker begejstring for et kommende samarbejde med Moderaterna.

»Selv om Sverigedemokraterna og Moderaterna er to forskellige partier, findes der mange kontaktpunkter i forhold til en række spørgsmål. Mødet var givende, konstruktivt og velforberedt med hensyn til et fremtidigt samarbejde i et nyt politisk landskab,« skriver Jimmie Åkesson.