Svensk politichef med dyster udmelding: Vi kan lige så godt vænne os til, at banderne dræber løs

Knap 50 personer bliver skuddræbt i Sverige hvert år. Og så længe der er et marked for narkotika, kan drabene fortsætte i mange år endnu, vurderer rigspolitichefen.

Søndag blev svensk politi kaldt ud til endnu et skyderi – denne gang i Sollentuna nord for Stockholm. En 17-årig blev dræbt, mens en 23-årig blev hårdt såret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christine Ohlsson/AFP/Ritzau Scanpix

Normalt forsøger politichefer at berolige befolkningen og give et indtryk af, at politiet har styr på volden og kriminaliteten.

Men ikke den svenske rigspolitichef.

Han fortæller nu svenskerne, at de godt kan vænne sig til, at kriminelle bander vil fortsætte med at skyde løs på hinanden i Sverige i de næste mange år.

»Vi mener, at det her kan fortsætte fem-ti år i de særligt udsatte områder,« siger Sveriges rigspolitichef, Anders Thornberg, til den svenske avis Aftonbladet.

Siden årsskiftet er 23 mennesker blevet skuddræbt i Sverige – langt de fleste er dræbt i bandeopgør. Dermed fortsætter den udvikling, Sverige har oplevet de seneste år. I 2018 blev 45 mennesker skuddræbt, året forinden var tallet 43 personer.

»Skyderierne og den grove vold kan fortsætte,« siger Anders Thornberg.

»Det handler også om narkotika. Narko er etableret i samfundet, og det er almindelige mennesker, som køber det. Der findes et marked, som banderne vil fortsætte med at slås om,« siger han.

Mens banderne skyder mod hinanden, vokser presset på Sveriges justitsminister, Morgan Johansson (S). Regeringen bliver beskyldt for ikke at gøre nok for at komme bandekriminaliteten til livs.

Presset til det yderste

I en partilederdebat i den svenske rigsdag for et par uger siden anklagede oppositionslederen Ulf Kristersson (M) regeringen for at have »tabt med kontrollen med, hvad der sker i Sverige«, skriver nyhedsbureauet TT.

Den beskyldning kom, efter at flere bomber var sprunget i Malmø.

Ifølge Anders Thornberg bliver det svenske politi presset til det yderste af bandekriminaliteten.

»Vi gør, alt hvad vi kan, for at mindske bandekriminaliteten, og efterhånden som vi får flere ressourcer, kan vi arbejde mere fokuseret. Men vi har også anden kriminalitet, som vi skal tage os af.«

Han mener, at hele det svenske samfund har et ansvar for at stoppe tilstrømningen til de kriminelle grupper. Rigspolitichefen kalder det et »skæbnespørgsmål« for Sverige.

»På sigt er det et skæbnespørgsmål for Sverige, at vi kan bryde den her vækst, at det får konsekvenser, hvis man er ung og begår kriminalitet. Fra politiets side kan vi ikke løse det natten over. Vi må have alle kræfter i samfundet til at gøre deres job.«