Svensk nytårsfejring uden raketter: Forbud er trådt i kraft

Svenskerne må i år skyde nytåret ind uden nytårsraketter. Et nyt forbud betyder, at man skal have en særlig tilladelse af kommunen og tager et omfattende kursus, før man må sende fyrværkeri luften.

En ny svensk lov fra 1. juni betyder, at det kræver en særlig tilladelse fra kommunen og et godkendt kursusforløb for, at privatpersoner kan affyre nytårsraketter i Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjørn Kähler/Ritzau/Scanpix

»I år fejrer Sverige nytår – uden raketter«. Det er beskeden på svensk politis hjemmeside forud for årsskiftet til det nye årti.

I Danmark har flere dages uro med fyrværkeri affyret efter politi og andre skabt stor debat, om der er brug for flere indskrænkninger eller ej. På den anden side af Øresund har de svenske myndigheder i lighed med flere andre steder i Europa sagt stop og truer med bøde og fængsel.

Affyring af nytårsraketter kræver nu en særlig tilladelse fra kommunen. Dertil kommer, at man skal tage et omfattende kursus i at håndtere raketterne, og kurset skal være fra en udbyder, der er godkendt af de svenske myndigheder. Det er fortsat lovligt for private svenskere at købe og affyre fyrværkeri, som ikke »er på en styrepind«.

Den svenske lovændring trådte i kraft 1. juni. Derfor er det første gang, at svenskerne skal fejre nytår med de nye regler. På svensk politis hjemmeside bliver det understreget, at den, der bryder loven, »kan idømmes bøder eller fængsel i op til tre år«.

Beskudt med nytårsraketter

Trods det nye forbud har svenskerne dog i lighed med i København haft problemer med fyrværkeri op til nytår. I Helsingborg og i Kristianstad er politi og brandfolk blevet beskudt med nytårsraketter, når de er mødt frem til påsatte brande.

I nogle svenske kommuner tilbyder kommunen adgang til et offentligt fyrværkeri, som man blandt andet kender det fra Storbritannien. Svenske forhandlere af fyrværkeri har til flere medier fortalt, at forbuddet generelt er blevet mødt med forståelse.

Der er dog andre, der mener, at mange svenskere i tide inden forbuddet har hamstret billigt fyrværkeri. Uanset hvornår eller hvor raketterne er købt, er de omfattet af det svenske forbud.

»Jeg har hørt, at folk har købt stort ind hos dem, der har haft meget på lager, og som de har solgt billigt,« siger Ulf Broman til SVT.

Han har selv taget det krævede kursus og har fået tilladelse af kommunen til at affyre nytårsraketter. Men han konstaterer, at det kræver, at man virkelig er interesseret. Hans kursus varede 10 dage og »kostede ganske mange penge«, fortæller han til SVT.

Underskriftsindsamling for dansk forbud

Under de seneste dages debat om fyrværkeri i Danmark har en række partier meddelt, at de er parate til at se på behovet for yderligere indskrænkninger. Herlev-borgeren Rikke Rosvall har i en underskriftsindsamling på skrivunder.net foreslået at forbyde salg af fyrværkeri til private.

Hen over weekenden er antallet af digitale støtter til forslaget vokset fra lige under 4.000 til nu op imod 15.000.

Køb af fyrværkeri må i Danmark lovmæssigt kun ske mellem 15. og 31. december, mens affyringsperioden er på seks dage, fra 27. december til 1. januar. I Sverige er reglerne nu betydeligt strammere, når det gælder nytårsraketter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau/Scanpix.

Ifølge de svenske myndigheder er nytårsraketter »klart overrepræsenteret« i statistikkerne over fyrværkeriulykker. 39 procent af behandlinger af skader som følge af fyrværkeri mellem 2011 og 2018 var i forbindelse med nytårsraketter, oplyser den svenske beredskabstyrelse.

På styrelsens hjemmeside opremser man en række former for fyrværkeri, der fortsat er lovligt i Sverige. Men den tomme champagneflaske kan man godt lade stå inde, når nytåret skal skydes ind. Der er ikke længere noget, som svenskerne lovligt kan affyre fra den.