Svensk nazigruppe sprængt i stykker: Frygt for voldeligt angreb

En veteran fra det svenske nazimiljø og flere andre voldsparate ekstremister har forladt en af Nordens største nynazistiske grupper for at danne en udbrydergruppe. Eksperter frygter, at de har brug for at lave et voldeligt statement.

Nynazister fra Nordisk Modstandsbevægelse demonstrerer på en plads i det centrale Stockholm sidste sommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

En drabsdømt veteran fra det nynazistiske miljø i Sverige har tilsyneladende indledt en konfrontation, som kan ende med vold.

Det frygter eksperter, efter den tidligere nynazistiske leder Klas Lund har forladt en af Nordens største nazistgrupper Nordisk Modstandsbevægelse (NMR), skriver avisen Expressen. Bevægelsen har også medlemmer i Danmark.

Klas Lund har været en fremtrædende skikkelse i Skandinaviens nynazistiske kredse siden 1980erne. I 1986 blev han dømt for drabet på en mand, der forsøgte at stoppe Klas Lund og andre nynazister, som var i færd med at overfalde en gruppe unge indvandrerdrenge. Han har siden haft fået fængselsdomme, men har alligevel formået at være med til at stifte en række nynazistiske grupperinger – blandt andet Nordisk Modstandsbevægelse, som han ledte frem til 2015 og nu forlader.

Med sig ud af bevægelsen tager Klas Lund flere toneangivende nynazister – mange af dem også tidligere dømt for vold og våbenbesiddelse. De starter en ny gruppe, som kalder sig Nordisk Styre.

Klas Lund har flere domme bag sig. Blandt andet for manddrab. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHAN FRAMST.

Christer Mattsson, som forsker i nynazisme ved Göteborg Universitet, vurderer, at det er nogle af de mest voldsparate personer i miljøet, som står bag den nye gruppe:

»Det her er en gruppe, som tilhører den radikale fløj. Radikal i ideologi og radikal i handling,« siger han til Expressen.

Han mener, at den nye gruppe kan have behov for at lave et statement, der skal vise det nynazistiske miljø, at de skal tages alvorligt. Og det kan blive voldeligt, frygter han.

»Der findes en øget risiko for vold. Ikke overhængende, men heller ikke ubetydelig. Det kommer til at ske, men hvornår og hvordan kan vi ikke forudse,« siger Christer Mattson til Expressen.

Også Jonathan Leman, der er researcher hos det svenske »anti-racistiske« tidsskrift Expo frygter en eskalering.

»Den nye gruppe skal vise, at de tror på andre metoder end Nordisk Modstandsbevægelse, og at de er klar til at anvende metoderne – ikke bare i ord, men også i handling,« siger han.

»NMR, som der bliver sat spørgsmålstegn ved, skal også bevise, at de ikke blot er radikale på sin hjemmeside. I den dynamik findes der en risiko for en optrapning.«

Eksperterne mener, at der længe har været utilfredshed i NMRs rækker, så de ser det ikke som en overraskelse, at nogle af gruppens mest markante skikkelser nu går andre veje. NMR har den seneste tid haft svært ved at tiltrække mange mennesker til deres demonstrationer, og da bevægelsen stillede op til sidste års folketingsvalg i Sverige i en række kommuner, fik NMR blot 0,03 procent af stemmerne, hvilket kun var halvt så mange som det nynazistiske parti, Svenskernes Parti, fik fire år forinden.