Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Sagen om Iraks forsvarsminister, Najah al-Shammari, der har et svensk statsborgerskab, og som efterforskes for socialt bedrageri og krigsforbrydelser, har taget en ny drejning. Det svenske udenrigsministerium var nemlig bekendt med, at politiet efterforskede al-Shammari. Oplysningerne blev dog ikke sendt videre til den svenske forsvarsminister, Peter Hultqvist fra Socialdemokraterna.
Det siger flere kilder fra det svenske udenrigsministerium til Aftonbladet.
Udenrigsministeriet skulle efter sigende have fået de relevante oplysninger om efterforskningen allerede i oktober måned, samtidig med at politiet modtog rapporter om al-Shammaris mulige krigsforbrydelser. Den manglende videresendelse af informationerne førte til, at en drøftelse af samarbejdet mellem svenske tropper og irakiske sikkerhedsstyrker, hvoraf sidstnævnte ledes af den 52-årige Najah al-Shammari, blev udskudt, siger de anonyme kilder.
»I forsvarsministeriets beretning har man ikke kendt til de her undersøgelser mod den irakiske forsvarsminister, og derfor er beslutningen blevet forsinket,« siger et udvalgsmedlem til avisen.
Ifølge Aftonbladet blev Peter Hultqvist først oplyst om efterforskningen, da medierne begyndte at rapportere om sagen. Og ifølge flere medlemmer af Riksdagen kan kommunikationsbristen have ført til, at svenske soldater nu kan komme i fare.
»Hvis det viser sig, at udenrigsministeriet ikke fuldt ud har informeret forsvarsministeren, er det meget alvorligt. Sverige har en løbende indsats i Irak, og det er ekstremt vigtigt for både sikkerheden på stedet og for Riksdagen at træffe en informeret beslutning, og at alle myndigheder kommunikerer med hinanden,« siger Joar Forssell, medlem i Riksdagen for Liberalerna.
Udenrigsministeriet siger til Aftonbladet, at oplysningerne om Najah al-Shammari blev delt »på officielt niveau« med forsvarsministeren. Ministeriet ønsker dog ikke at komme nærmere ind på sagen, men fortæller, at oplysningerne fra politiet, der blev delt med ministeriet i oktober, omhandlede al-Shammaris statsborgerskab og ikke efterforskningen af de mulige svindelsager og krigsforbrydelser.
Forsvarsministeriet ønsker ikke at kommentere sagen over for avisen, da de ikke vil »blande sig i den politiske proces i de forskellige udvalg«.
Det forventes, at Riksdagen vil tage en endelig beslutning om samarbejdet med Irak onsdag i næste uge.
»Bizarre nyheder«
Sagen om Najah al-Shammari har udviklet sig til en større skandale i svensk indvandringspolitik. Mens han var bosiddende i Sverige, befandt Najah al-Shammari sig nemlig i Irak i længere perioder og modtog offentlige ydelser fra de svenske sociale myndigheder i form af børnefradrag, boligstøtte og sygedagpenge.
Selv om han er registeret som bosiddende i Sverige under navnet Najah al-Adeli, viser nye dokumenter fra det svenske migrationsudvalg ifølge SVT desuden, at irakeren ansøgte om og fik permanent opholdstilladelse i 2011 under sit rigtige navn. Dermed kan det blive svært at fratage ham statsborgerskabet, da han tilsyneladende har gennemgået en legitim asylproces under svensk lov, som Berlingske tidligere har berettet.
De nye oplysninger var et højtprioriteret emne på dagsordenen, da statsminister Stefan Löfven (S) torsdag var i den varme stol til Riksdagens spørgetime. Her blev han ifølge Expressen spurgt, hvordan det kunne lade sig gøre, at en mulig krigsforbryder kunne udnytte systemet i så lang tid.
»Vi er tvunget til at læse bizarre nyheder om, hvordan Iraks forsvarsminister modtager bidrag fra de sociale myndigheder, samtidig med at alvorligt syge svenske folk nægtes sundhedsforsikring,« sagde Sverigedemokraternas gruppeformand i Riksdagen, Henrik Vinge, under spørgetimen.
Stefan Löfven afviste dog kritikken og understregede, at den nuværende regering har gjort sit for at ændre et asylsystem, der ifølge ham »ikke var bæredygtigt«.