Studerende på University of Oxford ønsker dronning Elizabeths portræt fjernet: Hun repræsenterer nyere kolonihistorie

Et portræt af dronning Elizabeth er blevet nedtaget på Magdalen College i Oxford. Det sker, fordi flere studerende mener, at dronningens portræt repræsenterer kolonimagten og ikke skabte et »neutralt« rum for alle studerende.

Magdalen College havde købt portrættet af dronningen tilbage i 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADRIAN DENNIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fælleslokalet på Magdalen College på University of Oxford hang tidligere et stort portræt af Storbritanniens dronning Elizabeth. Det er nu pillet ned.

Portrættet af dronningen er ikke velkomment i de studerendes fælleslokale, fordi flere studerende mener, at monarken og det britiske monarki repræsenterer nyere kolonihistorie. Ifølge et mødereferat fra kollegiets studenterforening ser de »patriotisme og kolonialisme som uadskillelige«.

Det skriver The Guardian og The Daily Mail.

Det er en gruppe, der udelukkende består af kandidatstuderende, som har stemt nedtagningen af portrættet igennem. Portrættet er et fotografi af dronning Elizabeth og blev købt af kollegiet i 2013.

De studerendes beslutning har fået stor opmærksomhed i Storbritannien, hvor flere kritiserer beslutningen.

Universitetets uddannelsessekretær, Gavin Williamson, kalder på Twitter nedtagningen af portrættet »absurd« og køber ikke argumentet om, at dronningen skulle repræsentere nyere kolonihistorie:

»I løbet af sin lange regeringstid har hun arbejdet utrætteligt for at fremme britiske værdier som tolerance, inklusion og respekt rundt om i verden.«

Kollegiets formand, Dinah Rose, forsvarer de studerendes ret til selv at afgøre, hvad der skal hænge på væggene i fælleslokalet. Ganske som det var de studerende selv, der i sin tid besluttede, at portrættet skulle hænge i lokalet.

»Magdalen College støtter stærkt op om ytringsfrihed, politisk debat og foreningens ret til autonomi. Måske stemmer de studerende for at hænge det op igen – måske ikke. I mellemtiden gemmes portrættet formentlig af vejen,« skriver Dinah Rose på Twitter.

Matthew Katzman, formand for fælleslokalets gruppe af studerende, oplyser til The Daily Telegraph:

»Det blev besluttet, at fællesrummet skal fremstå neutralt. Kollegiet vil have masser af skildringer af forskellige forhold, men fælleslokalet er et sted, hvor alle skal føle sig velkomne.«

Episoden indtræffer, samtidig med at den britiske regering har lagt et større pres på universiteterne for at forsvare mere kontroversielle taleres adgang til campusser. Det er i den forbindelse blandt andet blevet foreslået, at studenterforeninger kan komme under observation af uddannelsesmyndighederne.

Forslaget vil også give akademikere, studerende eller gæstetalere mulighed for at søge erstatning via domstolene, såfremt de lider tab på grund af nægtet adgang til campus.