Stenkast, masser af politi og vrede borgere, der springer i vandet: Paludan er på tur i Sverige

I dag og henover weekenden fører svensk-danske Stram Kurs-stifter Rasmus Paludan »valgtur« igennem Sverige. I dag begyndte dagen i Göteborg, hvor flere var mødt op, og politiet stod klar.

I oktober 2020 blev Rasmus Paludan svensk statsborger, efter han få måneder inden fik indrejseforbud i landet. Hans far er nemlig svensker. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDRIK PERSSON/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rasmus Paludan har i dag indledt sin Sverige-tur, som efter planen skal løbe frem til og med søndag.

Den dansk-svenske højreradikale Paludan har fået tilladelse til at kunne søge om opstilling med partiet Stram Kurs Sverige ved det svenske valg til Riksdagen i efteråret.

Derfor er Rasmus Paludan nu på det, han kalder en »valgtur« i vores svenske naboland, som torsdag begyndte i Frölunda i Göteborg, Norrby i Borås og i Kronogården i Trollhättan.

Derefter går turen østpå til Västerås og Örebro fredag og Stockholm lørdag.

Det er dog ikke sikkert, at han får tilladelse til at demonstrere alle steder.

Ifølge Göteborgs-Posten var der en oprørt stemning, men ikke tumult, da Paludan ankom til Frölunda i Göteborg torsdag klokken 9.30.

På Frölunda torget i Göteborg startede Rasmus Paludan dagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Ritzau Scanpix.

Her afbrændte han dagens første koran, mens han i en megafon fortalte, hvor stort hans had til islam er. Han kunne dog knap høres grundet publikum. Nogle sang »Allahu akbar« – Gud er stor – mens en anden gruppe råbte »ingen racister i vores gader«.

»Hvordan kan de tillade det?« spurgte en mand en politibetjent. Hun svarede, at »det undrer vi os også over«.

Bileksplosion

Ved demonstrationen, hvor op mod 400 var samlet, blev en person anholdt og efterfølgende varetægtsfængslet.

Tidligt på dagen kunne svensk presse også rapportere om en bileksplosion tæt på Frölunda Torg, hvor Paludan senere mødte op.

Det er ikke klart, om de to hændelser har noget med hinanden at gøre, men politiet formoder det ikke.

Politiet stoppede en person, som forsøgte at hoppe over indhegningen på Frölunda torg i Göteborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Ritzau Scanpix.

Klokken 11 vinkede Paludan farvel til de fremmødte, flere bukkede til ham, og efterfulgt af politibiler kørte Rasmus Paludan videre mod dagens næste demonstration, som fandt sted i Borås.

I Borås var Paludan placeret på en halvø omgivet af en voldgrav. Placeringen var taktisk valgt fra politiets side og skulle minimere risikoen for optøjer. I alt er var cirka 500 personer mødt op, skriver Göteborgs-Posten.

Flere Sprang i voldgraven, ligesom der blev kastet med sten i retning af halvøen.

Selv indledte Paludan demonstrationen med at afbrænde og spytte på en ny koran – i tråd med de demonstrationer, han tidligere har afholdt i Danmark, og flere koraner fulgte efter.

På den anden side af voldgraven råbte fremmødte skældsord efter Rasmus Paludan. Otte personer blev anholdt og varetægtsfængslet.

Holder sig til lovgivningen

Tidligere har Rasmus Paludan fået afvist et lignende folkemøde i Borås, hvorefter afgørelsen blev anket til Forvaltningsretten, som fandt, at der ikke var grundlag for en afvisning.

»Det er loven, så det er det, vi skal forholde os til,« siger Anders Börjesson, vicestabschef i Region Vest, til det svenske medie Bohusläningen.

Fredrik Dahlgren er leder af det svenske dialogpoliti i region Vest. Han mener, at demonstrationerne er foregået forholdsvist roligt.

»Hverken i Frölunda eller Borås har vi set tendenser til vold. Det har handlet om stærke følelser begge steder,« siger han til Göteborgs-Posten.

Forvoldte store skader i påsken

Der er blevet lagt store ressourcer til planlægning og bemanding forud for dagens protester. Det gik således mere voldsomt for sig, da Rasmus Paludan var i Sverige i påsken.

I påsken var der mere voldsomme optøjer, da Rasmus Paludan var i Sverige i påsken. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY/Ritzau Scanpix.

Over 300 svenske politibetjente har anmeldt, at de kom til skade under urolighederne. Med en samlet politistyrke på mellem 8.000 og 9.000, er det således godt tre procent af alle ansatte, der blev skadet i denne sammenhæng alene.

Klokken 18 mødte Rasmus Paludan op til dagens sidste demonstration – i Trollhättan – hvor et stort område er afspærret inden hans ankomst. 150 borgere er mødt op – også her er han omgivet af vand og på mindst 100 meters afstand.

Flere råbte efter aftenens hovedperson, og en mand blev anholdt af politiet, fordi han sprang over afspærringshegnet, idet Paludan begyndte at afbrænde den første koran.