Stadig flere børn sulter sig tynde – men forskningsresultat kan rumme en god nyhed

Måske skyldes en bekymrende stigning i tilfælde af anoreksi blandt britiske børn, at behandlerne er blevet bedre til at diagnosticere den frygtede sygdom, foreslår forsker.

Anoreksi rammer især teenage piger og kvinder i 20erne, men samtidig får stadig flere børn diagnosticeret lidelsen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Fred Dufour/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stadig flere børn lider af spiseforstyrrelsen anoreksi, og de går i gang med at sulte sig tynde, allerede når de begynder i skolen. I hvert fald i Storbritannien og Irland. Det viser ny forskning, gennemført af King’s College i London.

Ifølge undersøgelsen er antallet af børn i otte til 12 års-alderen, der spiser så lidt, at den uhyggelige diagnose er relevant, er blevet fordoblet i løbet af ti år.

Mens der i 2006 var tale om 1,5 - 2,1 tilfælde ud af 100.000 børn i aldersgruppen, var tallet i 2015 vokset til 3,2 pr. 100.000.

Undersøgelsen, der er baseret på en rundspørge blandt psykiatere, kommer i forlængelse af andre bekymrende forskningsresultater i Storbritannien.

Antallet af hospitalsindlæggelser pga. spiseforstyrrelser er således fordoblet i løbet af de seneste seks år. Det er især teenagepiger og kvinder i begyndelsen af 20erne, som bliver ramt.

Slankekure, pres i skolen eller bedre diagnosticering?

»Forskningen viser en virkelighed, som vi psykiatere oplever dagligt: En bekymrende stigning i antallet af unge, som lider af den mest dødbringende mentale sygdom,« siger Agnes Ayton, der er ekspert i spiseforstyrrelser ved Royal College of Psychiatrists.

Men hvad er forklaringen på de stadig flere spiseforstyrrede unge og børn?

Helbredsøkonomen Sarah Byford er medforfatter til undersøgelsen fra King’s College. Hun peger på, at børn i stadig højere grad bliver bombarderet med information om slankekure og andre helseråd. Samt at stigende forventninger til deres præstationer i skolen kan spille ind.

»Men stigningen kan også i nogen udstrækning være en positiv historie. Nemlig, at vi er blevet bedre til at finde frem til børn, der lider af anoreksi, end vi har været før,« siger Sarah Byford til The Guardian.

Hun tilføjer, at heller ikke de seneste tal efter al sandsynlighed er dækkende for omfanget af en sygdom, som er vanskelig af diagnosticere blandt børn.