Ståle Solbakken og NRK håner FIFA. Tør ikke sige noget kritisk om Qatar

Det norske licensmedie NRK og landsholdstræner Ståle Solbakken kalder det uforståeligt, at fodboldforbundet FIFA ikke vil kritisere Qatar for at have anholdt to norske journalister.

Norge kvalificerede sig ikke til VM-slutrunden i Qatar, og landstræner Ståle Solbakken siger nu, at det er ynkeligt, at FIFA holder sig tilbage med at kritisere VM-værterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stian Lysberg Solum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ynkeligt, siger den tidligere FCK-træner Ståle Solbakken. Det er åbenlyst, at FIFA er bange for at sige noget kritisk om Qatar, siger den norske mediechef for NRK.

Qatars fængsling af to norske journalister er også et problem for FIFA, fodboldens verdensorganisation, lyder det fra Norge.

NRKs øverste chef, Thor Gjermund Eriksen, siger til avisen VG, at han »er oprørt« og næsten ikke kunne tro sine egne øjne, da han læste den spage reaktion fra FIFA.

»Jeg havde forventet, at de tog klart afstand. Nu prøver de at finde en forklaring, der lægger skylden på vores to journalister, og det synes jeg er helt utroligt,« lyder det fra lederen af den norske udgave af DR.

Han siger videre, at det for ham er åbenlyst, at »FIFA er bange for at komme på kant med myndighederne i Qatar«.

Køber forklaring

FIFA har i en udtalelse til norske medier henholdt sig til, at fodboldorganisationen har undersøgt sagen og fået forklaret af Qatars myndigheder, at de to NRK-journalister med vilje var trængt ind på privat ejendom.

Ifølge NRK havde journalisterne fået en mundtlig tilladelse til at filme for at dokumentere gæstearbejderes leveforhold.

Under alle omstændigheder er en fængsling en helt uberettiget overreaktion, mener både NRKs ledelse og norske politikere.

Det møder ingen forståelse i Norge, at FIFA ikke forholder sig til, at de to journalister blev holdt tilbage i halvandet døgn, fik frataget deres udstyr og blev udsat for forhør, der af journalisterne er blevet beskrevet som en voldsom oplevelse.

En menneskerettighedsaktivist, som de havde aftalt at mødes med, blev inden mødet fængslet, har Amnesty International oplyst.

»Jeg synes, at det er ynkeligt, og det taler sit eget sprog. Det her gør det vanskeligere for FIFA at få nogen til at tro på, at man tager pressefriheden alvorlig,« siger Solbakken, der nu er landstræner for det norske herrelandshold.

Norge har udspillet sin rolle ved VM og har ikke kvalificeret sig til slutrunden i Qatar, der skal foregå næste vinter. Dermed slipper Solbakken og resten af fodboldborge for at tage stilling til en eventuel boykot oven på Qatars fængsling af journalister, der ville fortælle om VM-forberedelserne.

Norsk kritik i fokus

Konkret ønskede journalisterne at belyse gæstearbejderes rettigheder. Qatars myndigheder er blevet kritiseret for umenneskelig behandling og negligering af dødsfald.

Det norske landshold gik i foråret i spidsen for protester med krav om overholdelse af menneskerettigheder. Protesterne er siden blevet fulgt op af andre landshold som det tyske og i mindre grad det danske landshold.

Formanden for det norske fodboldforbund, Lise Klaveness, siger til NRK, at hun i fængslingerne ser et tydeligt tegn på, at Qatars myndigheder i særligt grad har ladet sig provokere af de norske aktioner. Hun mener, at det er FIFAs ansvar at sikre pressefriheden:

»FIFAs reaktion er håbløs set fra den baggrund, at vi har et år til, at der skal være VM, og at der er en tilspidset situation rettet mod kritisk journalistik.«

Qatars myndigheder har udsendt en begrundelse for fængslingen af to norske journalister.