Spaniens højrenationale står til kanonvalg – derfor er det vigtigt for Europa

Hvis Spaniens nye højrenationale parti, Vox, opnår afgørende indflydelse efter søndagens parlamentsvalg, kan det få vidtrækkende konsekvenser – ikke blot for spanierne selv, men også resten af Europa.

SPAIN ELECTIONS
Vox-lederen Santiago Abascal hilser på tilhængere under et af det nøjrenationale partis overalt i landet velbesøgte valgmøder – her i den sydøstspanske by Alicante. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morell/EPA/Ritzau Scanpix

Spanien har i årevis været undtagelsen, der bekræftede reglen om de højrenationale partiers fremgang og stigende indflydelse overalt i Europa. Men hvis meningsmålingerne op til søndagens valg i det store land holder blot nogenlunde stik, er undtagelsen slut.

Det højrenationale parti Vox står til at få 11 pct. af stemmerne og kan, hvis der opstår et flertal til højre for midten, komme til at fungere som støtte for en regering bestående af det konservative Partido Popular (PP) og de nyliberale Ciudadanos (Cs).

Vox' fremmarch i meningsmålingerne, der blev bekræftet med et overraskende godt resultat ved det andalusiske regionalvalg i december, har allerede trukket de to øvrige højrepartier et godt stykke længere ud på fløjen. Og afgørende politisk indflydelse til partiet efter valget kan få vidtrækkende konsekvenser – ikke blot for spanierne selv, men også for resten af Europa.

Slut med flinkeskolen i EU

Spanien har under såvel konservative som socialistiske regeringer været den artige elev i klassen af sydeuropæiske problembørn, der uden vrøvl gennemførte reformer og var en pålidelig samarbejdspartner for EUs toneangivende lande.

Vox, der er liberalt i den økonomiske politik, vil næppe argumentere for at bryde budgetdisciplinen i eurosamarbejdet, sådan som det italienske søsterparti, Lega, har forsøgt.

Men de vil i langt højere grad kæmpe for Spaniens snævre nationale interesser og bekæmpe føderalistiske tendenser, som skiftende regeringer i Madrid hidtil har været varme tilhængere af.

I det taktiske spil om magten i EU-samarbejdet i forlængelse af næste måneds europaparlamentsvalg har Vox endnu ikke bekendt kulør. Det forventes dog, at partiet vil melde sig under fanerne i samarbejdet mellem højrenationale partier, der omfatter bl.a. Dansk Folkeparti, med en vigtig portion mandater.

Migrationspolitik med italiensk inspiration

Trods masser af indvandrere og flere jihadistiske attentater har Spanien hidtil ikke haft nogen nævneværdig debat om migration og islam.

Den kommer nu med Vox som fortaler for en politik inspireret af Italiens kontroversielle indenrigsminister, Matteo Salvini, der har lukket sit lands havne for redningsskibe, og som har indledt en benhård værdikrig mod multikulturelle ideer.

Det store spørgsmål vil være, hvordan dannelsen af en ny regering med højrenational støtte i givet fald påvirker det ømfindtlige forhold til nabolandet Marokko, der er afgørende vigtigt for kampen mod illegal migration.

»Undtagelsestilstand« i Catalonien

Vox er fortaler for at rykke separatismen op med rode i Catalonien, hvor selvstyreregeringen for halvandet år siden forsøgte at løsrive den østspanske region.

Det indebærer en afskaffelse af regionens selvstyre og ulovliggørelse af politiske partier, der går ind for uafhængighed. Og i det catalanske spørgsmål går såvel PP som Cs ind for en linje, der er stort set lige så hård.

Spørgsmålet er, om de ca. to millioner catalanske separatister og endnu flere tilhængere af selvstyret stiltiende vil acceptere en de facto-undtagelsestilstand i regionen.