Søndag nat startede roligt i den svenske provinsidyl. Så kom meldingen om en pistolbevæbnet mand, og minutter efter brød den første af mange brande ud

Søndag aften modtog politiet først en anmeldelse om en pistolbevæbnet mand i en forstad. Minutter efter startede den første af 25 bilbrande inden for kort tid i dét, som politiet i den svenske by Eskilstuna nu kalder for »et koordineret angreb«. Alt tyder på et opgør med politiet, hvor bander kæmper om herredømmet over narkosalget i byen tæt på Stockholm.

Provinsbyen Eskilstuna, halvanden times kørsel fra Stockholm, blev natten til mandag ramt af en række påsatte brande, herunder et brandangreb på politistationen. Mandag vidnede en række udbrændte bilvrag om en travl nat i byen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Karlsson/TT/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

»Mand, muligvis pistolbevæbnet, set i Torshälla«

Telefonopringningen kom søndag aften og spolerede på få minutter den ellers rolige aften på politistationen i den svenske provinsby Eskilstuna, vest for Stockholm.

For der gik blot minutter fra beskeden om en mulig pistolbevæbnet mand i en lille by nord for Eskilstuna, før telefonerne begyndte at kime med anmeldelser om stadig flere brændende biler i den normalt fredelige by.

Inden natten var ovre, havde Eskilstunas gader lagt asfalt til omkring 25 bilbrande og et brandattentat mod byens politi. Nu frygter politi og politikere, at den ulmende svenske bandekrig igen bryder ud i lys lue.

Det var omkring klokken 22 søndag aften, at politiet i Eskilstuna fik en opringning om, at borgere i den lille forstad Torshälla mente at have set i hvert fald én pistolbevæbnet person i byen.

Den slags kan nok få gang i et ellers søndagssløvt politi, og der blev straks sendt patruljer afsted mod den lille by, som ligger få kilometer nord for Eskilstuna.

Snart stod det klart for folkene på politistationen, at søndagsfreden var forbi. For man havde dårligt fået sendt patruljer afsted i jagten på den mulige pistolmand, før telefonerne igen begyndte at ringe.

En afledningsmanøvre der satte brand i byen

Som minutterne gik, stod det klart for politifolkene, at man stod over for en aften og nat, som man aldrig havde set før i Eskilstuna.

Den store svenske provinsby ligger fredeligt omkranset af store birke- og fyrskove blot en times kørsel fra Stockholm. Byen var i mange år lidt af en socialdemokratisk mønsterby med store industrivirksomheder, bydele præget af lave etageejendomme og masser af arbejde til de cirka 69.000 indbyggere.

Men i takt med at virksomhederne blev udflyttet til lavtlønsområder, forsvandt mange af arbejdspladserne, og Eskilstuna blev i stedet lidt af en magnet for indvandrere, som i dag dominerer flere af de store bydele i byen.

Det har skabt en by, som i en årrække har haft omfattende sociale problemer og samtidig oplevet stigende kriminalitetsrater, herunder flere drab, som Berlingske kunne berette, da avisen besøgte byen i efteråret 2020.

Over vinteren virkede det til, at freden havde indfundet sig i Eskilstuna. Men det indtryk skulle ændre sig fundamentalt i løbet af få timer søndag aften.

Det lokale politi og brandvæsen måtte natten igennem køre fra sted til sted for at slukke brande og lede efter mulige gerningsmænd. Det stod hurtigt klart for politiet, at man var ramt af det, man nu kalder et koordineret angreb, hvor meldingen om en pistolbevæbnet mand i forstaden nok mest handlede om at få lokket politiet væk fra bykernen. Og brandene, som nærmest blev påsat synkront, bliver foreløbig også set som et forsøg på at få lokket politiet på vildspor.

Situationen var så meget ude af kontrol, at man måtte tilkalde forstærkninger fra en række politikredse, herunder Stockholm, ligesom man måtte bede om hjælp fra svensk politis særlige indsatsstyrke, samt en politihelikopter, som endte med at cirkle over byen det meste af natten.

Mandag rapporterer flere medier, at angrebene i virkeligheden var en brik i en påstået hård konflikt mellem det lokale politi og en lokal kriminel, som politiet har anholdt, og som menes at være leder for en af de mange kriminelle bander, som Sverige kæmper med.

Blomster, lys og bamser. Stilheden ved mindesmærket for Kebron bliver brudt af ordene: »Han var en god dreng«. Kebron var et af flere ofre for drab, som ramte Eskilstuna i efteråret 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

For mens det lokale politi og brandvæsen drønede fra brand til brand i byen, blev der ifølge lokale medier kastet hvad der muligvis var en form for brandbombe mod den lokale politistation. Brandvæsenet fik hurtigt slukket branden, men signalet fra de kriminelle var tydeligt: Banderne overgiver sig ikke i kampen mod politiet.

I løbet af aftenen og natten anholdt det lokale politi tre personer, som mistænkes for at have deltaget i de mange ildspåsættelser.

»Vi kender de tre personer fra tidligere, blandt andet fra narkotikaforbrydelser. Det er nok ikke forkert at antage, at der findes en kobling til bandekriminaliteten hos de anholdte,« siger Thomas Agnevik, der er pressetalsmand hos Eskilstunas Politi til SVT.

Nu var bandekrigen ellers lige sat på pause

Man skal ikke mange måneder tilbage for at finde nærmest daglige kriminelle opgør i Sverige. 2020 var præget af utallige hårde bandekonflikter i en række svenske byer fra Malmø og Göteborg til den svenske hovedstad, Stockholm, som lagde gader til skyderier, en række bombeangreb og diverse mord og overfald.

De mange episoder er koblet direkte op på kriminelles kamp om magten i blandt andet indvandrertunge boligområder og ikke mindst om kontrollen med narkosalget i blandt andet de store svenske forstæder.

I løbet af 2020 oplevede Sverige rekordmange episoder relateret til bander, men i løbet af vinteren er antallet af sager faldet i sådan en grad, at det blot er dage siden, at Sveriges indenrigsminister, Mikael Damberg, udtalte, at man var lykkedes med at reducere bandernes aktiviteter.

Eskilstuna er præget af store boligområder med lavt etagebyggeri. Byen har i en række år været lidt af en magnet for blandt andet indvandrere, som er flyttet til den gamle industriby i stort tal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Berlingske besøgte i efteråret Eskilstuna i forbindelse med flere drab, der blev set som eksempler på, hvad den voldsomme bandekriminalitet førte med sig. Og nattens voldsomme opgør viser, at banderne ikke har sluppet taget i den svenske provinsby.