Skotsk finansminister går af: Overdængede 16-årig dreng med »klamme« beskeder på nettet

En af politikerne i det skotske selvstyres top fandt en dreng på nettet, som han i »hemmelige« beskeder kaldte sød og inviterede på middag. Drengens mor er rasende, og selvstyret står nu med en pinlig sag på et meget uheldigt tidspunkt.

Det skotske selvstyres finansminister, Derek Mackay, skulle have fremlagt selvstyrets budget. I stedet trækker han sig efter afsløring af hans hemmelige kontakt til en 16-årig dreng. Fold sammen
Læs mere
Foto: Russell Cheyne/Reuters/Ritzau Scanpix

Det er måske ikke kriminelt. Det vil vise sig. Til gengæld burde Derek Mackay nok selv have indset, at det var helt forkert uopfordret at sende 270 beskeder på nettet til en dreng.

Og endnu værre at fortsætte med ordvalg, der bedst kan beskrives i kategorien lummert og klamt, efter at drengen havde skrevet, at han var 16 år.

I hvert fald var det så oplagt et politisk selvmord, som næsten tænkes kan. Det skotske selvstyres finansminister har nu trukket sig på dagen, hvor han skulle fremlægge selvstyrets budget.

Selvstyrets regerende uafhængighedsparti, SNP, står med en pinlig sag på et tidspunkt, hvor de netop skulle intensivere bombardementet af regeringen i London med anklager om at være upålidelig og amoralsk.

Toppolitiker kaldte drengen virkelig sød

Den 42-årige Derek Mackay var en af favoritterne til engang at overtage posten som leder af det skotske selvstyre, men hans imponerende politiske lynkarriere fik en brat ende, da avisen The Scottish Sun kontaktede ham sent onsdag aften med oplysningerne i dens afslørende artikel.

Ifølge den skotske avis skrev politikeren til den 16-årige på Facebook og Instagram i august sidste år, efter at han havde have fundet drengens konto og billeder på nettet. Frem til denne måned har han sendt flere hundrede beskeder, der fortsatte, efter at han havde fået drengens mobilnummer.

Derek Mackay inviterede drengen på middag og til rugbykamp. I en samtale spurgte ministeren: »Holder vi vores snak mellem os?«. Derefter skrev han, at han synes drengen var »virkelig sød«.

At drengen fortalte, at han kun var 16 år, fik ikke selvstyrets finansminister til at stoppe, skriver den skotske avis, der har talt med drengens rasende mor. Hun opdagede kommunikationen på nettet i sidste uge, og ringede til SNPs leder, Nicola Sturgeon, med krav om, at ministeren bliver fyret.

Midt under konfrontation om Brexit

Den skotske politiker har to børn og forlod sin hustru i 2013, da han fortalte om sin homoseksualitet. Nu bor han ifølge den skotske avis med sin kæreste uden for Glasgow.

Britisk politi bør efterforske, om politikeren har gjort noget ulovligt, lyder opfordringen fra en ekspert i overgreb på mindreårige på nettet i en kommentar til The Sun. BBC og andre britiske medier har siden kastet sig over historien, der kommer på et meget ubehageligt tidspunkt for det skotske selvstyre: midt under den skarpe konfrontation om Brexit mellem den konservative regering i London og selvstyret i Edinburgh. Og netop som Derek Mackay skulle have sat yderligere tryk på den skotske uafhængighed med selvstyrets budget.