Skarp optrapning i fransk-britisk strid. Fiskere blokerer overfarten over kanalen

Vrede franske fiskere blokerer havneadgang for britiske skibe i protest mod Brexit-regler. Også en blokade af kanaltunnelen til Storbritannien er planlagt.

Franske fiskere har gjort alvor af truslen om at blokere for britisk adgang til franske havne. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAMEER AL-DOUMY/AFP/Scanpix/Ritzau
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Franske fiskere skærper en konflikt med den britiske regering. Fredag gik fiskerne i gang med at blokere for adgang til havne på den franske nordkyst for britiske skibe.

Optrapningen af striden om fiskerettigheder sker samtidig med, at den franske regering har aflyst et møde med den britiske indenrigsminister i en anden voksende konflikt.

De franske fiskere begyndte deres bebudede blokade fredag formiddag, oplyser euronews. Senere på dagen var det hensigten at udvide protesterne til havnebyen Calais, der er et knudepunkt i forbindelsen mellem Storbritannien og fastlandseuropa.

Fiskerne har angiveligt planer om »i nogle få timer« også at blokere for lastbilers adgang til kanaltunnelen. Den stadige strøm af lastbiler til Calais tunnel og færger er helt afgørende for vareforsyningen til Storbritannien.

Fiskerne og den franske regering har protesteret skarpt over, hvad de ser som chikane i forbindelse med uddeling af fiskelicenser. De særlige tilladelser til at fiske i britisk farvand for kuttere fra EU er blevet nødvendig i forbindelse med Brexit-aftalen mellem Storbritannien og EU.

Den britiske regering siger, at der er udstedt et større antal licenser til franske fiskere, men fra fransk side lyder det, at der ifølge ordlyden og ånden i Brexit-aftalen burde være udstedt flere licenser.

Strid eskalerer

Et særligt problem for de britiske fiskere er, at de siger, at de er blevet forhindret i at fiske i farvandet omkring de britiske kanaløer, der ligger tæt på den franske kyst.

»Det har stået på i 11 måneder. Erhvervsfiskernes tålmodighed har begrænsninger. Vi håber, at det her advarselsskud vil blive hørt,« sagde Gérard Romiti, der er formand for sammenslutningen af franske fiskere.

Striden eskalerede i oktober, hvor franske myndigheder i en periode beslaglagde en britisk fiskekutter i fransk farvand. Både Frankrig og Storbritannien har i forbindelsen med striden haft indsat flådefartøjer i farvandet.

Et møde mellem de to landes regeringer blev fredag aflyst. På mødet skulle de to lande have drøftet en fælles indsats mod menneskesmugling, efter at 27 flygtninge og illegale immigranter druknede tidligere på ugen under forsøget på krydse kanalen.