Situationen kunne ikke være meget mere pinlig. Sådan kan prins Andrew forsøge at redde en my af sin værdighed

Hvordan graver man sig fri, når man står i møg til halsen? Det spørgsmål må den britiske prins Andrew og hans advokater stille sig selv disse dage. Eksperter giver deres bud.

 
Onsdag afgjorde en dommer i New York, at Virginia Giuffres anklager mod prins Andrew om seksuelle overgreb skal for retten. Klip: Ritzau/Scanpix. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som ung, da prins Andrew var en Europas mest eftertragtede ungkarle, havde han næppe troet, at det skulle ende sådan.

Ydmyget foran hele nationen, beskyldt for seksuelle overgreb på en mindreårig og fjernet fra offentligheden.

Men det er realiteten. Og det er ikke engang slut endnu. Det hele kan blive meget værre for britiske dronning Elizabeths søn.

Onsdag afgjorde en dommer i New York, at Virginia Giuffres anklager om seksuelle overgreb skal for retten.

Overgrebene skal være sket i Jeffrey Epsteins hus i New York og på hans private ø i Caribien i 2001, da hun var 17 år. Prins Andrew, der afviser alle anklager, var på det tidspunkt en nær ven af den amerikanske rigmand.

Virginia Giuffre stod i 2019 frem og anklagede prins Andrew for at have begået seksuelle overgreb. I 2021 indledte hun et civilt søgsmål mod ham. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steve Parsons og Ben Gabbe/AFP/Ritzau Scanpix.

Onsdagens afgørelse var det sidste, prins Andrew havde brug for.

Hans advokater har i månedsvis kæmpet for, at Virginia Giuffres civile søgsmål om økonomisk erstatning ikke skulle for retten, men uden held.

Og nu må prinsen i stedet forsøge at redde bare en smule ære. Men hvordan gør man det, når man står i møg til halsen?

Flere eksperter vurderer, at prinsens bedste mulighed vil være at forsøge at indgå et forlig med Virginia Giuffre uden for retten.

Han vil ikke kunne rense sit navn med den løsning, men vil undgå at blive hevet igennem en pinlig retssag, hvor han ville skulle svare på spørgsmål om sit sexliv og anklager om voldtægt.

Forfatter Phil Dampier har skrevet flere bøger om det britiske kongehus. Han forklarer til The Sun, at prins Andrew »sandsynligvis« vil forsøge at indgå et forlig. Han henviser også til, at »97 procent af civile sager i Amerika« afgøres med et forlig.

»Et udenretligt forlig kan være deres eneste vej frem. Og jeg tror, ​​at det stort set er hans eneste mulighed nu.«

»Han kunne kæmpe mod det i retten, men han må selvfølgelig tage risikoen for, at det kan koste ham endnu mere, hvis han taber,« siger Phil Dampier til The Sun.

Men det fører frem til et afgørende spørgsmål: Vil Virginia Giuffre være interesseret i et forlig med prinsen?

Hendes advokat David Boies udtalte onsdag til flere medier, blandt andet The Times Radio, at hans klient »ønsker at opnå retfærdighed«.

»Et rent økonomisk forlig er ikke noget, jeg tror, ​​hun er interesseret i,« lød det fra advokaten, der dog ikke vil afvise muligheden helt.

Der er selvfølgelig også den mulighed, at prins Andrew vinder retssagen over Giuffre. Det er dog en mulighed, de færreste nævner som et sandsynligt scenario.

Som en kommentator onsdag forklarede situationen til Sky News:

»Der er kun dårlige muligheder for ham, og han skal beslutte, hvilken af ​​disse dårlige muligheder, der er hans bedste dårlige mulighed.«

Anke

Det er endnu uvist, om den britiske prins kan blive tvunget til at flyve til USA for at vidne i sagen. I første omgang – uafhængigt af et eventuelt forlig  – vil prins Andrews advokater formentligt anke onsdagens afgørelse.

Da Virginia Giuffre indledte det civile søgsmål, gjorde prinsen, hvad han kunne, for at undgå at blive stævnet. Han opholdt sig i flere uger tæt ved sin mor, dronning Elizabeth, hvis immunitet han håbede at være omfattet af. Metoden fungerede dog ikke, og prinsen blev alligevel stævnet.

Inden onsdagens afgørelse håbede prinsen, at et forlig fra 2009 mellem Virginia Giuffre og Jeffrey Epstein kunne blive hans redning. Aftalen blev indgået, da Epstein var beskyldt for at have betalt Giuffre og andre mindreårige for seksuelle ydelser.

Forliget indebar, at Giuffre i fremtiden ikke kunne rejse sag mod »nogen anden person eller enhed« i forbindelse med de anklager, hun dengang fremsatte.

Men det blev ikke den redningskrans, som prins Andrew havde håbet, da det onsdag blev afvist af dommeren i New York.