Shhhh – nu snakker de om Polen

Gardinerne var rullet ned i Bruxelles, da striden med Polen kom på bordet.

To af de tunge damer i EU, Ursula von der Leyen, og Tysklands afgående kansler, Angela Merkel, står klar til at tage EU's såkaldte familiefoto under topmødet i Bruxelles. Men familien skændes mere, end nogensinde før. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHANNA GERON / REUTERS / RITZAU SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var lagt op til et rabalder af den uciviliserede slags.

Men præcis hvor højt temperaturerne steg, holdt de for sig selv, da EUs stats- og regeringschefer torsdag aften drøftede elefanten i rummet – Polens angreb på EU-Traktatens suverænitet.

Det skyldes ifølge tre diplomatiske kilder, forklarer EU-mediet Politico, at man ville undgå fadæsen fra sidste møde, hvor der kom mange detaljer frem fra diskussionen. Derfor blev der torsdag aften ikke, som under andre diskussioner, sendt informationer ud om, hvem der havde sagt hvad. Det hele blev anonymiseret.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, havde ellers sammen med Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, selv lagt i kakkelovnen, da de tirsdag gik i clinch med hinanden i Europa-Parlamentet. Her forsikrede von der Leyen polakkerne om, at der ville komme konsekvenser for den »atombombe«, som den polske forfatningsdomstol – på bestilling af regeringen i Warszawa – sendte afsted i starten af oktober.

Den – dommen – siger, at polsk lov på nogle områder kommer før EU-traktaten. Siden har luften været iskold mellem Bruxelles og Warszawa. Undtaget selvfølgelig, når parterne er mødtes.

Spillede på sulten

Torsdag før mødet sagde von der Leyen også til pressen, at den polske dom havde ført krisen mellem Bruxelles og Polen »til en ny dimension«.

Men da det blev aften, sørgede rådsformand Charles Michel for, at emnet ikke dominerede eller endte som et masseskænderi. Det gjorde han ved først at bringe det på banen lige før spisetid, hvor mange allerede var sultne og derfor mindre stridslystne.

Ikke desto mindre, fortæller The Wall Street Journal, skal statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes europæiske kolleger alligevel have brugt omkring to timer at nå omkring Polen.

Danmarks statsminister sagde op til mødet, at hun ville kæmpe for, at EU holder pengekassen lukket, så længe slagsmålet endnu ikke er afgjort. Ifølge Politicos rapporter opfordrede i hvert fald også Hollands premierminister, Mark Rutte, torsdag aften til at bremse pengestrømmen østpå. Polen er et af de lande, som får absolut mest EU-støtte.

Diskussionen kommer ikke med i de officielle konklusioner fra mødet, men Charles Michel sagde igennem en embedsmand, at »debatten viste, at medlemmerne af Det Europæiske Råd er overbeviste om, at retsstaten og retsvæsenets uafhængighed er absolut fundamentale«.

En højtplaceret embedsmand fra et af de nordiske lande roste desuden, hvordan sagen blev håndteret. Eftersom det nærmere var en civiliseret snak, hvor man søgte efter løsninger, kan regeringen i Warszawa ikke hævde, at EU diskriminerer og behandler Polen dårligere end de andre lande.

På en pressekonference efter mødet opfordrede Belgiens premierminister, Alexander de Croo, Polen til at handle selv frem for at vente på, hvilken pisk EU-Kommissionen finder frem.

Adspurgt, hvad den polske premierminister kom med af løfter og forsikringer, erkendte de Croo: »For at sige det direkte, ikke ret meget.«

Elektriske priser

Før striden med Polen havde EU-lederne i omtrent fem timer drøftet energipriserne, som er rekordhøje. Især Frankrig, Spanien, Grækenland og Ungarn så gerne, at EU gjorde mere for at hjælpe borgerne med at holde varmen i de kommende vintermåneder.

Men det blev reelt set ved den værktøjskasse, EU allerede har lanceret. Den gennemgår de muligheder, hver land allerede har for at hjælpe sine borgere. Og for eksempel har Frankrig allerede besluttet at hjælpe de svagest stillede borgere med 100 euro til at dække de ekstra udgifter til varmeregningen.

Stats- og regeringscheferne mødes igen i dag kl. 10.

Solveig Gram Jensen er Berlingskes Europa-korrespondent