Selvom politistationen ligger i nærheden, skulle der gå 34 minutter: »Det er forfærdeligt – betjentene havde ham, og så mistede de ham«

Udstyret med bue og pil gik en angiveligt dansk statsborger til angreb i den norske by Kongsberg. Fem er døde – gerningsmanden blev først anholdt efter 34 minutter. Nu spørger indbyggere i byen, hvorfor politiet ikke stoppede ham hurtigere.

 
Klokken 18:13 onsdag aften fik politiet de første opkald fra personer i Kongsberg, der havde observeret en mand bevæbnet med bue og pil, som skød efter folk med sit våben. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Redigering: Joachim Christian Valentin Werner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En pil ses stikke ud fra en husmur i den sydøstnorske by Kongsberg, der onsdag aften blev ramt af en tragedie.

I et 34 minutter langt angreb dræbte en formodet dansk mand bevæbnet med bue og pil fem personer. Politiet har intet bekræftet, men efterforsker angrebet som en mulig terrorhandling.

Flere indbyggere i byen undrer sig over, at det ikke lykkedes politiet hurtigere at stoppe gerningsmanden, idet angrebet fandt sted 1,1 kilometer fra den lokale politistation, skriver NRK.

Klokken 18.13 indløb de første desperate beskeder fra øjenvidner, der fortalte, at en person med bue og pil gik til angreb ved en Coop-butik.

Præcis hvornår politiet ankom til stedet er endnu usikkert, men flere norske medier skriver, at der gik 34 minutter fra gerningsmanden gik til angreb, til han blev stoppet.

For gerningsmanden slap væk.

»Det er forfærdeligt. Han gik bare rundt og dræbte tilfældige mennesker. Her i vores gader. Politibetjentene havde ham først, og så mistede de ham,« siger Gudoon Hersi til norske Aftonposten. Hun var på vej hjem gennem Kongsbergs gader, da hun blev stoppet af politibetjente.

Mens desperate nordmænd flygtede fra stedet, gjorde gerningsmanden det samme. NRK skriver, at de små kringlede stræder og gader i Kongsberg kan have besværliggjort en anholdelse, og at det i første omgang lykkedes gerningsmanden at undslippe.

Blodspor og ofre i gaderne indikerer, at gerningsmanden har bevæget sig rundt, hvilket muligvis også kan forklare, hvorfor politiet ikke kunne stoppe ham i første omgang, skriver Aftonposten.

Politiet er massivt til stede i Kongsberg. Den formodede gerningsmand er anholdt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/Ritzau Scanpix.

Ofrene skulle også være fundet flere steder i den gamle bydel.

Coop bekræfter over for NRK at dele af hændelsen fandt sted ved en Coop-butik.

At angrebet er sket i en by som Kongsberg kommer bag på Gudoon Hersi.

»Vi er i den gamle bydel i lillebitte Kongsberg. Der sker aldrig noget her. Her er der kun bittesmå hyggelige cafeer, hyggelige butikker og folk, der er ude at gå en tur.«

Til sidst lykkedes det politiet at stoppe manden. Klokken 18.47 blev den formodede gerningsmand anholdt efter en konfrontation, hvor politiet affyrede varselsskud. Den anholdte blev i nat afhørt i flere timer. Politiet forventer at foretage flere afhøringer i løbet af torsdagen.

»Han samarbejder med politiet og forklarer sig i detaljer om hændelsen og det, han er sigtet for,« oplyser Fredrik Neumann, der er forsvarsadvokat for manden, til Ritzau.