Se de vilde billeder: Pludselig lignede La Gran Via hovedgaden i Nuuk – og så gik madrilenerne amok

Weekendens usædvanlige snestorm over det centrale Spanien skabte og skaber fortsat store problemer. Men samtidig tog især madrilenerne sig et velfortjent frikvarter med sneboldkampe, hundeslædekørsel og andre inuit-aktiviteter.

En flok unge er i gang med at bygge en kæmpe snemand i det centrale Madrid. Der blev også stået på ski, såvel langrend om alpint, i weekendens usædvanlige vintervejr. Men ikke alt var sjov og ballade. Fold sammen
Læs mere
Foto: GABRIEL BOUYS/AFP/Ritzau Scanpix

Set med danske øjne skal der ikke så meget til. Blot et par centimeter sne får rutinemæssigt trafikken til at bryde sammen i de store spanske byer, hvor rydningsberedskabet er begrænset, og bilisterne helt utrænede i glatførekørsel.

Og når der pludselig falder næsten en halv meter, som det lørdag skete i store dele af det centrale Spanien, herunder Madrid, ja, så er verden decideret af lave. På ondt, men heldigvis også på godt, og lad os for en gangs skyld tage det sidste først.

For selvom sneen skabte – og fortsat skaber – store problemer, udnyttede især madrilenerne også det usædvanlige vejrfænomen til at tage et velfortjent frikvarter fra pandemien og finde deres indre legebarn frem. Samt den lille inuit, som mange af dem åbenbart går rundt med i maven.

En monumental massesneboldkamp på en plads ved hovedgaden La Gran Via tiltrak lørdag aften så mange deltagere, at politiet forsøgte at opløse den af hensyn til smittefaren. Kun for selv at blive overdænget med sne, før det lykkedes.

Mange fandt langrendsskiene frem for at improvisere løjper i hovedstadens gader. Hvor terrænet var til det, blev der desuden kørt alpint samt kælket. I nogle tilfælde, som sidst i videoen herunder, med en paella-pande som improviseret bobslæde.

I Hortaleza vakte det berettiget opsigt, da en lokal beboer spændte fem hunde for sin slæde og kørte afsted, som skulle han ud og jage sæler i det folkelige forstadskvarter.

Om muligt endnu mere overraskende var adskillige videoer, hvor hundene selv giver den gas.

Derimod kom det ikke bag på nogen, at studieværten Cristina Pedroche som en af adskillige »lyserøde« kendisser udnyttede lejligheden til endnu en gang at smide tøjet på Instagram.

Nu truer ekstremt lave temperaturer

Knap så morsomt var det for de tusindvis af bilister, som fredag aften sad fast på snedækkede veje og i mange tilfælde måtte overnatte i deres køretøjer.

Ambulancekørsel var stort set umulig, og militære enheder måtte sættes ind for at hjælpe til. Samtidig havde ansatte på hospitalerne, der som overalt i Europa kæmper med pandemiens voldsomme anden bølge, flere svært ved at nå frem for at afløse deres udmattede kolleger.

Frivillige skovler sne for at rydde en sikker sti ind til Gregorio Marañon-hospitalet i Madrid. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Fernandez/EPA/Ritzau Scanpix.

Heldigvis lykkedes det at få klargjort landingsbanerne i Madrids gennem mere end et døgn lukkede Barajas-lufthavn så mandagens nye leverancer af vaccine kunne nå frem.

Til gengæld kan det blive en udfordring at distribuere den. For det ekstreme vejr ser ud til at fortsætte de kommende dage med hårdt frostvejr, hvorfor der arbejdes intenst på at få ryddet så mange veje og gader som muligt, inden sneen forvandles til is.

Militærets nødhjælpsenhed er blevet sat ind for at hjælpe med bl.a. snerydning og ambulancekørsel. Her ses to køretøjer foran regionalregeringens hovedkvarter på Cibeles-pladsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: RODRIGO JIMENEZ/EPA/Ritzau Scanpix.

Imens bølger debatten om, hvorvidt myndighederne har svigtet frem og tilbage.

Burde Spanien råde over et mere robust beredskab, der kunne forhindre de seneste dages kaos i landets hovedstad? Eller ville det være spild af ressourcer, når der går årtier mellem, at der er behov for det?

Sådan så Madrids normalt stærkt befærdede M-30-omfartsvej ud lørdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: OSCAR DEL POZO/AFP/Ritzau Scanpix.

Som minimum bør både almindelige mennesker og beslutningstagere høre bedre efter advarslerne i vejrudsigten, pointerer El País i en leder. Meteorologerne havde nemlig meget præcist forudsagt voldsomheden af weekendens vejr.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa