Saudiarabisk rigmand skaber fortsat problemer for prins Charles. Nu får det konsekvenser helt tæt på prinsen

Problemer i prins Charles' velgørenhedsfond, The Prince's Foundation, får nu prinsens nærmeste underordnede til at gå af.

Prins Charles har stadig problemer med, at en saudiarabisk rigmand, der donerede rigeligt til prinsens fond, efterfølgende fik statsborgerskab og æresorden. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNAH MCKAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har gennem fire årtier været prins Charles' højrehånd og nærmeste underordnede, som prinsens kammertjener.

Det er nu fortid, da kammertjener Michael Fawcett nu officielt er stoppet som administrerende direktør i prinsens velgørenhedsfond, The Prince's Foundation.

Det sker efter beskyldninger om, at Michael Fawcett har tilbudt at hjælpe en saudiarabisk rigmand med blandt andet at opnå britisk statsborgerskab mod store donationer til fonden.

The Prince's Foundation bekræfter til The Daily Mail, at Michael Fawcett ikke længere er en del af fonden.

Michael Fawcett trådte midlertidigt tilbage, da beskyldningerne første gang kom frem i september. Men nu får en igangværende undersøgelse af sagen prinsens fortrolige til helt at forlade de kongelige gemakker.

Ordner og vennetjenester

Har du penge, så kan du få.

Nogenlunde sådan synes logikken at have været i fonden. Hvis pengepungen er stor nok, har det været muligt at købe sig til magt og indflydelse gennem prins Charles, lyder anklagerne, som Berlingske tidligere har beskrevet.

Konkret er Michael Fawcett anklaget for at have hjulpet den saudiarabiske forretningsmand Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz med at have fået britisk statsborgerskab. Yderligere skulle han have været varm fortaler for, at Mahfouz skulle modtage den fine britiske CBE-orden, uddelt af dronningen.

Af en lækket korrespondance fra 2011-2015, som The Guardian er kommet i besiddelse af, fremgår det, at Michael Fawcett tilbød at hjælpe Mahfouz med ansøgningsprocessen om statsborgerskab.

Et brev fra 2017 synes også at bakke op om beskyldningerne. I brevet, som mediet The Daily Mail har fået indblik i, skriver den tidligere kammertjener, at han »gladeligt og villigt« vil hjælpe Mahfouz med at opnå, hvad han ønsker.

»Set i lyset af den vedvarende og seneste generøsitet af Deres Excellence (...) Jeg er glad for i fortrolighed at bekræfte over for Dem, at vi er villige til og glade for at støtte og bidrage til ansøgningen om statsborgerskab,« står der i brevet ifølge The Daily Mail.

Den saudiarabiske rigmand modtog den fornemme orden og titel Commander of the Most Excellent Order of the British Empire i 2016 på grund af sine »velgørende handlinger i Storbritannien«. Mahfouz fik overrakt ordenen af prins Charles ved en privat ceremoni på Buckingham Palace i november 2016.

Michael Fawcetts tætte forbindelse med prins Charles har kastet en skygge over prinsen og får flere til at spørge, hvad prinsen egentlig vidste.

En kilde fortalte i september til The Telegraph, at prinsen »100 procent støttede tilbuddet om at hjælpe« Mahfouz med hans ansøgning om britisk statsborgerskab, da Mahfouz stod bag store donationer til prinsens fond.

To medarbejdere i fonden er fortsat midlertidigt stoppet. Formanden for fonden har også trukket sig.

Michael Fawcett er tidligere blevet beskyldt for også at tage imod værdifulde gaver.