Salvini gik efter Vestagers job – men så udbrød der borgerkrig i den italienske regering

Det klør i fingrene på Matteo Salvini for at fremprovokere et valg efter Femstjernebevægelsens »europæiske« forræderi. Men den magtfulde italienske indenrigsminister tøver af frygt for nye afsløringer i skandalen om ulovlig russisk finansiering af hans højrenationale parti, Lega.

Skal, skal ikke? Den italienske indenrigsminister, Matteo Salvini, overvejer at tage konsekvensen af en lang række uenigheder – samt fremragende meningsmålinger – og bryde ud af regeringssamarbejdet med Femstjernebevægelsen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas SOLARO/AFP/Ritzau Scanpix

»Elezioni, elezioni, elezioni,« lyder det taktfast fra folkemængden forsamlet på pladsen i Barzago.

Matteo Salvini har netop i en ophidset tale i forbindelse med byfesten i den lille norditalienske by – og transmitteret via Facebook til resten af landet – beskyldt koalitionsparterne fra Femstjernebevægelsen for at sabotere hans arbejde som indenrigsminister.

Og nu opfordrer tilhængerne lederen af det højrenationale parti Lega til at bruge det våben, han længe har truet med, og fremprovokere et valg. Et valg, som Lega ifølge alle meningsmålinger står til at vinde stort.

Salvini er da også meget tæt på at give protestregeringen dødsstødet i løbet af en elektrisk torsdag i italiensk politik. Og selvom han i første omgang besinder sig, vil nervekrigen fortsætte i løbet af den kommende uge.

I hvert fald har Lega-lederen gjort det klart, at han ikke føler sig forpligtet af traditionen for at undgå valg i efterårsmånederne, hvor finansloven skal udarbejdes og vedtages.

Ville have konkurrencekommissærpost

Magtkampen i den italienske protestregering har i løbet af de seneste måneder udviklet sig til noget nær borgerkrig i takt med Femstjernebevægelsens behov for at lægge afstand til den altdominerende Salvini.

Koalitionspartnerne er uenige om alt fra regionalreformer over hurtigtogsforbindelser med Frankrig og til Italiens kontroversielle migrationspolitik – herunder søslaget mod NGO-redningsskibene i Middelhavet.

Matteo Salvini er blevet et hadeobjekt for hjælpeorganisationer over hele Europa, som her under en demonstration i Barcelona. Men hans angivelige fjender i Italiens »deep state« er langt farligere.  Fold sammen
Læs mere
Foto: PAU BARRENA/AFP/Ritzau Scanpix.

Men det er især én uoverstemmelse, som har gjort Salvini rasende: Da Europa-Parlamentet først på ugen godkendte Ursula von der Leyen som ny EU-kommissionsformand, stemte Lega imod, mens Femstjernebevægelsen bakkede tyskeren op.

Det var i sig selv et skidt signal om dyb, intern splittelse at sende til resten af Europa. Samtidig forpurrede det endegyldigt Salvinis forsøg på at gafle den vigtige konkurrencekommissærjob, som danske Margrethe Vestager de seneste år har haft, til sin højre hånd, Giancarlo Giorgetti.

I hvert fald har Giorgetti nu meldt sig ud af udvægelsesprocessen, og meget tyder på, at Italien i stedet må nøjes med en mindre magtfuld post. Samt at den vil gå til en politiker, der står knap så tæt på den kontroversielle Lega-leder.

Betænkeligheder

En meningsmåling offentliggjort lørdag i avisen Corriere della Sera giver Lega næsten 36 pct. af stemmerne, mens Femstjernebevægelsen må nøjes med 17,4 pct.

På den baggrund – og med den lange række af uenigheder mellem koalitionspartnerne in mente – burde der ikke være meget at betænke sig på for Salvini. Når han alligevel tøver, skyldes det en række ubekendte.

  • Selvom meningsmålingerne er fordelagtige, foretrækker Lega-lederen at indfri et af sine vigtigste valgløfter om en flad skat, inden italienerne igen skal til valgurnerne. For en sikkerheds skyld.
  • Det er præsident Sergio Mattarella, som skal udskrive valget. Han kunne finde på at bede partierne danne en ny regering, hvis den nuværende bryder sammen. Og hvad hvis Femstjernebevægelsen kaster sig i armene på socialdemokraterne fra Partito Democratico?
  • Afsløringerne af forhandlinger om ulovlig russisk finansiering af Lega fortsætter. Og Salvini kan bedre forsvare sig mod dem fra sit kontor i det indenrigsministerielle Viminale-palads end midt under en valgkamp.

»Deep state« vs. Salvini?

Den sidstnævnte grund ser ud til at være den vigtigste. Selvom »Russiagate«, som de italienske medier kalder skandalen, foreløbig ikke har skadet Salvinis popularitet, er den ellers så selvsikre politiker tydeligvis rystet.

For hvem forsynede det amerikanske medie Buzzfeed med lydoptagelser af forhandlingerne i oktober sidste år mellem Lega-folk tæt på Salvini og russiske pengemænd?

Er der, som nogle journalister gætter på, kræfter i den italienske »deep state«, som vil Lega-lederen til livs? Og har de flere skud i bøssen?

L'Espresso kunne onsdag fortælle, at drøftelserne om en kompliceret plan, der skulle kanalisere russiske oliemillioner ind i Legas pengekasse forud for valget til Europa-Parlamentet, som minimum fortsatte til udgangen af februar. Og ugemagasinet har bebudet flere afsløringer søndag.

Næste afsnit af sommergyseren om den italienske regering følger på onsdag, hvor premierminister Giuseppe Conte skal gøre rede for »Russiagate« i det italienske senat.

Også Salvini vil være tilstede. Bryder han sig ikke om Contes forklaring, vil premierministeren – der er uafhængig, men tæt på Femstjernebevægelsen – få svar på tiltale.

»Hvis de tror, at regeringens overlevelse er sikret, tager de fejl,« siger en minister til Corriere della Sera.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Syderuopa