Saddams støtte fik svensk statsborgerskab og sygedagpenge – nu er han Iraks forsvarsminister

En svensk statsborger, der var fremtrædende medlem af Saddam Husseins Baath-parti, har siden foråret 2019 været Iraks forsvarsminister. Manden er ifølge svensk medie mistænkt for svindel med offentlige ydelser i Sverige.

Iraks nuværende forsvarsminister, Najah al-Shammari, fik svensk statsborgerskab for fire år siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ahmed Jalil/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I foråret 2019 fik Irak ny forsvarsminister.

Han hedder Najah Al-Shammari, er tidligere fremtrædende medlem af den irakiske diktator Saddam Husseins Baath-parti og har de seneste uger med hård hånd slået ned på de massive protester i Irak.

Men han er også svensk statsborger under et andet navn, mistænkt for svindel i Sverige, og i de år, han opholdt sig på den anden side af Øresund, var han angiveligt for syg til at arbejde. Det skriver svenske Aftonbladet.

Toni Eriksson, pressesekretær for Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist, bekræfter oplysningerne om mandens svenske statsborgerskab over for SVT, Sveriges pendant til DR. Oplysninger, der også bekræftes af flere uafhængige kilder, som SVT har været i kontakt med.

Var på sygeorlov i Sverige

Da Najah Al-Shammari i foråret pludselig dukkede op på skærmen som Iraks nye forsvarsminister, kom det som noget af et chok for den 27-årige svensk-iraker »Alex«, der kunne genkende manden fra hans tid i Stockholm.

»Jeg havde set ham før, men kunne ikke tro, at det var den samme person. Det er temmelig skræmmende. Hvordan kom han til Sverige? På hvilket grundlag fik han opholdstilladelse? Ledte han efter svensk-irakere?« siger kilden »Alex« til Aftonbladet, som har anonymiseret. Hans forældre flygtede fra Irak under Saddam Husseins diktatur i landet.

På sociale medier gjorde flere sig samme observation: De havde set manden før.

Ifølge oplysninger fra den svenske forvaltningsmyndighed Skatteverket, der blandt andet udsteder personnumre og sygesikringsbeviser, ansøgte Najah al-Shammari om opholdstilladelse i Sverige i 2009 og blev svensk statsborger i 2015, skriver SVT.

I den periode havde han ikke et stabilt arbejde og var på sygeorlov, fordi han hævdede, at han havde svære hukommelsesproblemer. I stedet brugte han tiden på at søge forskellige offentlige ydelser fra den svenske stat, mens han flere gange opholdt sig i hjemlandet i længere perioder, indtil han i 2015 blev mistænkt for svindel.

Sagen blev droppet, men ifølge det svenske medie Expressen er manden fortsat mistænkt for svindel i forbindelse med at have modtaget offentlige ydelser, som han ikke var berettiget til.

Tæt på Saddam

I 2016 blev irakiskfødte Najah Al-Shammari varetægtsfængslet i Sverige for flere alvorlige forhold, men sagen blev droppet et døgn inden, retssagen skulle begynde. Under et grundlovsforhør skulle han ifølge SVT have oplyst, at han har en kandidatgrad i militærvidenskab, og at han havde været officer i den irakiske hær i 1990erne.

Najah Al-Shammari skulle ifølge Aftonbladet have arbejdet tæt sammen med Saddam Hussein. Den irakiske diktator blev styrtet i 2003 og efter nogle år på flugt fanget, dødsdømt og henrettet i 2006.

I dag er Najah Al-Shammari  nået helt til tops og har som forsvarsminister ansvaret for Iraks væbnede styrker. Styrker, der ifølge nyhedsbureauet AFP siden oktober har stået bag drab på hundredvis af demonstranter, og som ifølge Amnesty torturerer indsatte i de irakiske fængsler.

Situationen i Irak er yderst anspændt i øjeblikket. 31. oktober valgte landets premierminister, Adil Abdul-Mahdi, at træde tilbage efter voldsomme uroligheder.

Aftonbladet har uden held forsøgt at få en kommentar fra Al-Shammari selv.