Så blev det Armin Laschets tur til at stemme. Men alt gik galt

Armin Laschet er en af de to topkandidater til at blive Angela Merkels afløser som kansler. Men da han selv skulle stemme trak det nogle helt andre overskrifter, end han havde ønsket sig.

Øjeblikket, hvor det gik galt for Armin Laschet fra CDU. Han stemmeseddel er foldet forkert. Fold sammen
Læs mere
Foto: THILO SCHMUELGEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det i forvejen dramatiske valg i Tyskland var knap kommet i gang, før et mindre drama udspillede sig på et af valgstederne.

En af de millioner af tyskere, der tidligt på dagen drog ud for at afgive sin stemme, var Armin Laschet – en af de to frontløbere i det historisk spændende kanslervalg.

Men da han afgav sin stemme ved et valgsted i Aachen, kom han i sin iver efter at få foreviget øjeblikket til at begå en afgørende fejl. De fremmødte fotografer fik ikke bare et billede af stemmesedlen, da den gled ned i valgurnen, men også af, hvem Armin Laschet rent faktisk har stemt på.

Det får næppe nogen til at snappe efter vejret af overraskelse, at Laschet stemmer på sit eget parti – det borgerlige CDU – men det er ikke desto mindre i strid med tysk med tysk valglov at folde sin stemmeseddel forkert.

Her fremgår det tydeligt af i paragraf 56, at: »Valgkomitéen må afvise en vælger, der har foldet sit stemmeseddel på en sådan måde, at hans stemme er genkendelig«, skriver Bild.

Armin Laschets stemme var synlig for både tilskuerne og de fremmødte fotografer. Faktisk går billedet af Laschets stemme nu verden rundt, og derfor går han nu formentlig glip af sit eget kryds i kapløbet med Olaf Scholz fra det røde parti SPD.

Først efter et par timers overvejelse, besluttede de tyske valgmyndigheder, at stemmen skulle være gyldig. Det skyldes, at der intet overraskende er i, at en kanslerkandidat stemmer på sit eget parti og at hemmelig afstemning i dette tilfølge ikke anses for vigtig.

Armin Laschet får brug for alle de stemmer, han kan skrabe sammen. Han har været ramt af flere skandaler under valgkampen, blandt andet, da han grinede højlydt under et pressemøde, efter at Tyskland blev ramt af dødelige oversvømmelser i sommer.

Men de seneste dage har han gjort comeback i dét, der kan gå hen og blive en overraskende slutspurt. Efter at Olaf Scholz og SPD længe har ført relativt solidt, har Laschet og CDU i de seneste dage halet ind, så der er dødt løb.

Du kan følge det spændende tyske valg dagen igennem her på berlingske.dk. Begynd for eksempel med at læse Poul Høis interessante portræt af Armin Laschets udfordrer Olaf Scholz her eller Uffe Taudals afskedportræt af Angela Merkel.

Armin Laschet og hans hustru Susanne var så optaget af fotograferne, at han fik vendt stemmesedlen forkert. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRIEDEMANN VOGEL / POOL.

Artiklen er opdateret med oplysningen om, at valgmyndighederne har besluttet at lade Armin Laschets stemme tælle med.