Restaurantkæden Nando's er blandt briternes favoritter. Nu er den løbet tør for sin vigtigste ingrediens

Briterne elsker restaurantkæden Nando's, men nu har den været nødsaget til at lukke 50 butikker på tværs af England, Skotland og Wales. De mangler deres vigtigste ingrediens. Også McDonald's har problemer i Storbritannien og må slette fra menukortet.

Den sydafrikanske restaurantkæde, Nando's, omsatte i 2020 for over 8,5 milliarder kroner. Nu har den populære restaurant været tvunget til at lukke midlertidigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannah McKay/Scanpix/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med rødder i Sydafrika og mest kendt for sin flammegrillede kylling, marineret i den populære peri-peri sauce, har den sydafrikanske restaurantkæde, Nando's, sat sine tydelige spor i briternes smagsløg.

Restauranten, der næsten udelukkende har kyllingeretter på menukortet, er dog pludselig blevet ramt af en uventet krise: hovedingrediensen kan ikke blive leveret.

Det skrev Nando's tirsdag på restaurantens Twitter-profil:

»Forsyningslinjerne i UK oplever lidt af et mareridt lige nu. Det har en dominoeffekt på nogle af vores restauranter på tværs af England, Skotland og Wales. Vi gør alt, hvad vi kan for at få PERI-PERI tilbage hvor det hører til – på jeres tallerkner!«

De uundgåelige konsekvenser

The New York Times talte fredag med kæden om den pludselige nedlukning:

»Den britiske fødevareindustri har oplevet forstyrrelser på tværs af forsyningskæderne de sidste uger, grundet mangel på ansatte og covid-isolationer, og et antal af vores restauranter er blevet påvirket,« forklarede en talsmand for restaurantkæden.

Den britiske madkritiker, Jay Rayner, udtalte sig også til New York Times. Han forudså angiveligt allerede for tre år siden, at Brexit ville lede til en national fødevarekrise.

»At dette er sket bør ikke komme som en overraskelse for nogen,« forklarede han.

Det kom i juni frem, at mere end 100.000 ud af i alt 600.000 lastbilchauffører ikke længere ville levere varer i Storbritannien grundet Brexit. Dengang forudså man, at en fødevarekrise ville hænde indenfor få uger, og Richard Burnett, den administrerende direktør for den britiske brancheforening for lastbilchauffører, Road Haulage Association, udtalte til The Guardian:

»Vi ved ikke om det er fordi, europæerne, som traditionelt ville være placeret i disse roller, er taget afsted på grund af Brexit eller ikke kan komme tilbage endnu grundet Covid-pandemien, men det er et meget virkeligt problem.«

Ikke kun Storbritannien er ramt af fødevaremangel. Også USA og en række europæiske lande har mærket følgerne af pandemien. Men ifølge Reuters mener en række industrigrupper, at Storbritannien påvirkes i særlig grad grundet Brexit.

Ingen milkshake på McDonald's

Ikke kun Nando's kan mærke manglen på lastbilchauffører. Både McDonald's og KFC har også været ramt af fødevaremangel.

McDonald's udmeldte så sent som i dag, at man oplevede mangel på milkshakes og drikkevarer i flasker på tværs af England, Skotland og Wales. Kæden har ikke specificeret hvorfor, men udtalte ifølge Reuters:

»Ligesom de fleste forhandlere oplever vi i øjeblikket nogle problemer med forsyningskæderne, hvilket påvirker tilgængeligheden af et lille antal produkter.«

Den amerikanske fastfoodkæde KFC, meldte også i forrige uge ud, at dens britiske restauranter formentlig ville mangle varer grundet »forstyrrelser«.

Britiske twitterbrugere morede sig over den ironiske mangelvare, og kædede hurtigt kyllingemanglen sammen med Brexit.

»Bliver det, at Nando's og KFC løber tør for kylling virkelig, hvad der skal til for at overbevise folk om, at Brexit var en dårlig idé?«

Ifølge Financial Times kommer omkring 60 procent af Storbritanniens arbejdere i fjerkræbranchen fra EU-lande.