Regeringskrisen fortsætter i Sverige. Nu er spørgsmålet: Hvad skal der ske?

Sverige er igen kastet ud i en ny usikkerhed efter valget. To borgerlige partier sagde fortsat nej til en regering, der støtter sig til Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna splitter Sverige i to dele. Få partier vil samarbejde med dem, og det skaber en større regeringskrise i nabolandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDRIK SANDBERG

Mere end to måneders regeringsforhandlinger efter valget i Sverige 9. september har foreløbig ikke resulteret i en regering. Og meget tyder på, at det bliver vanskeligt for ikke at sige umuligt for Moderaternas statsministerkandidat, Ulf Kristersson, at danne regering efter afstemningen onsdag.

Afstemningen for få timer siden i den svenske Riksdag viste da også, at to borgerlige partier sammen med socialdemokraterne, Vänsterpartiet og Miljöpartiet stemte imod Kristersson.

Dermed er den borgerlige alliance reelt i opløsning. Den blev stiftet i 2004 for at forsøge holde det svenske socialdemokrati væk fra magten og står for første gang ikke sammen. Ganske vist er Kristdemokraterna fortsat støtteparti til Moderaterna.

To andre borgerlige partier, Centerpartiet og Liberalerna, stemte imod, at Moderaterna danner regering. Hvorfor? Jo, begge disse borgerlige partier mener, at det vil give Sverigedemokraterna uforholdsmæssig stor magt. Det vil de to partier ikke give dem. Derfor vil hellere de risikere en splittelse af den såkaldte »Alliance«, som udadtil har været et ubrydeligt politisk forbund.

Liberalerna stemte nej til Ulf Kristersson. Samtidig stemte Centerpartiet nej, og partiets leder, Annie Lööf, ville inden afstemningen have et entydigt svar fra Kristersson på, hvordan Moderaterna stiller sig til at få støtte fra Sverigedemokraterne. Hvis Kristersson ikke kom med et tilfredsstillende svar, ville Centerpartiet stemme nej.

Ikke mod Kristersson

Det samme sagde Jan Björklund.

»Jeg ser gerne, at Kristersson bliver den næste statsminister, men lige her risikerer Sverigedemokraterne at få betydelig politisk magt i Sverige, og det siger vi nej til. Vi vil hellere se et samarbejde mellem den borgerlige alliance og Miljöpartiet,« siger han til Sveriges Radio, SVT Nyheter.

Det kan derfor komme til at tage lang tid, før der dannes en regering, fordi det svenske socialdemokrati heller ikke kan mønstre et flertal sammen med Venstrepartiet og Miljöpartiet.

Hvis Kristersson stemmes yderligere ned tre gange i Riksdagen, bliver der omvalg. For den borgerlige alliance er det den alvorligste splittelse, der har været, og indtil valget i Sverige, hvor Sverigedemokraterna fik et godt valg, er alliancen blevet mere og mere splittet i et forsøg på at holde det indvandrerkritiske parti uden for enhver indflydelse.

Det er ikke afgjort endnu, hvad der skal ske i de kommende dage - om nye borgerlige muligheder findes, eller om en hel anden statsministerkandidat skal på banen igen.

Kristian Mouritzen er Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent.