Provinshospital fik smitten til at eksplodere: »Alt, hvad de siger, er løgn – intet er under kontrol«

Den værst tænkelige situation opstod, da mand med coronavirus blev undersøgt uden sikkerhedsforanstaltninger. Men de seneste dages eksplosive stigning i antallet af smittede skyldes også, at Italien – modsat andre europæiske lande – nu massetester for sygdommen, hævder premierminister Giuseppe Conte.

 
Overblik: Coronavirussen spreder sig med bekymrende hast. Video: Reuters Fold sammen
Læs mere

Hvordan har den nye coronavirus, trods ugers beredskab og som ud af det blå, kunnet brede sig eksplosivt over hele det nordlige Italien? Vil myndighedernes dramatiske forholdsregler, der omfatter total isolation af foreløbig godt 50.000 indbyggere, virke? Og har de overhovedet styr på situationen?

Spørgsmålene er mange og svarene få, efter at antallet af smittede på få dage er vokset fra fem til langt over 200, hvoraf seks mandag aften havde mistet livet. Og oplysninger, der kommer frem uden om de officielle kanaler, er alt andet end betryggende.

»Alt, hvad de (myndighederne. red.) siger, er løgn. Intet er under kontrol,« siger en anonym sygeplejeske fra hospitalet i Codogno til nyhedsbureauet Ansa og fortsætter:

»Her er total panik. Hospitalet er lukket ned, og vi bliver kimet ned af desperate pårørende til de indlagte, der er ved at blive testet. Det er mit indtryk, at de har ladet køerne slippe ud for at smække stalddøren i med et brag, nu hvor det er for sent.«

»Den værst tænkelige situation«

Hospitalet i den mindre by sydøst for Milano er »Ground Zero« i de seneste dages dramatiske udvikling.

Den 38-årige lokale mand, der er epidemiens patient nr. 1, nåede ganske vist også at smitte sin gravide kone og et par venner. Men det var, da han fik det dårligt og søgte lægehjælp, at det gik helt galt.

Burde Italiens coronavirus-patient nr. 1 eller personalet, der behandlede ham, have taget flere forholdsregler? I hvert fald var det efter al sandsynlighed hans besøg her på hospitalet i Codogno nær Milano, der fik epidemien til at eksplodere.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ansa/Matteo Corner/EPA/Ritzau Scanpix.

Det faldt ikke manden ind, at han kunne være smittet med den nye coronavirus. Heller ikke hospitalspersonalet tog nogen forholdsregler. En fatal undladelsessynd, der efter al sandsynlighed er forklaringen på de seneste dages eksplosive spredning af sygdommen.

»Det er den værst tænkelige situation. Et hospital kan forvandle sig til en skræmmende forstærker af smittefaren blandt andre patienter, besøgende og personalet, der mangedobler virussens muligheder for at brede sig,« siger Massimi Galli, der er ekspert i infektionssygdomme, til Corriere della Sera.

Desperat jagt på patient 0

Endnu mere bekymrende er det, at det stadig ikke er lykkedes at finde frem til Italiens »patient 0« – den person som sendte virussen i omløb efter at have importeret den, formentligt fra Kina eller et andet østasiatisk land.

En 42-årig forretningsmand, der 21. januar vendte hjem til Italien fra et besøg i Shanghai, er blevet »frikendt«.

Manden, som flere gange havde været i kontakt med den 38-årige, er ikke blot blevet testet negativ. Analyser viser også, at han ikke har dannet antistoffer mod virussen og derfor på intet tidspunkt har haft den i kroppen.

En af de i alt godt 500 udkommanderede politifolk stopper en bil ved et af de checkpoints, der er blevet etableret ved alle indfaldsveje til de såkaldt røde »sikkerhedszoner« i Italien.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Miguel MEDINA/AFP/Ritzau Scanpix.

Trods intens efterforskning er det endnu ikke lykkedes at finde andre spor tilbage til virussens oprindelsessted. Det betyder, at dele af epidemien efter al sandsynlighed fortsætter med at brede sig i ubemærkethed og uden for de »røde« sikkerhedszoner, som myndighederne har etableret.

Rygter og luderbesøg

I det mindste er det tilsyneladende lykkedes at etablere en forbindelse mellem Codogno og et andet i første omgang uforklarligt udbrud i Veneto-regionen.

En 78-årig mand døde lørdag i den lille by Vó Euganeo, lidt vest for Venedig, som Italiens og Europas første offer for sygdommen. 23 andre indbyggere er ligeledes blevet testet positive.

Hvordan kunne virussen dukke op i en by med 3.300 sjæle – heraf otte af kinesisk oprindelse, som alle har vist sig at være raske – og to barer som eneste samlingssteder?

»Vi forstår det ikke, og der går masser af rygter. Hvem ved, måske er det én, der er blevet smittet hos en luder og ikke vil fortælle om det,« sagde den lokale vinhandler, Lucia Benazzo, søndag til La Stampa.

Mandag kontaktede en lokal landmand imidlertid apoteket i Vó Euganeo med karakteristiske symptomer og en forklaring om, at han i sidste uge havde besøgt egnen omkring Codogno.

I Codogno i Lombardiet er gaderne tomme og folk bærer masker for munden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlo Cozzoli.

Opdagelsen har imidlertid ikke bremset kritik af beredskabet i regionen. Lokale medier minder om, hvordan myndighederne sagde nej tak, da repræsentanter for regionens store kinesiske befolkningsgruppe foreslog, at de alle lod sig teste for en sikkerheds skyld. Fordi det var for dyrt.

Frygten for coronavirus fik flere steder i landet italienerne til at hamstre uhæmmet, som her i et milanesisk supermarked.

De eneste, som tester massivt

Har de italienske myndigheder, herunder også centralregeringen, taget for let på truslen i et af de europæiske lande, der har størst økonomisk samkvem med Kina, og som modtager flest turister fra epidemiens arnested?

Premierminister Giuseppe Conte indrømmer, at beredskabet ikke har været optimalt.

»Det er muligt, at der i den indledende fase er blevet begået fejl, men vi har nu mobiliseret utrolige menneskelige og økonomiske ressourcer,« sagde Conte søndag til italiensk TV og tilføjede så:

»Når vi i Italien har flere tilfælde end andre steder (i Europa. red.), handler det imidlertid også om, at vi er de eneste, som massetester befolkningen.«

Ifølge regeringen i Rom havde Italien søndag testet 4.000 med mistænkelige symptomer mod blot 400 i Frankrig. Med andre ord breder sygdommen sig sandsynligvis også i andre europæiske lande, der blot ikke har opdaget det endnu.

Syditalien forskanser sig

Samtidig har både centralregeringen og de regionale myndigheder indført forholdsregler, der minder om decideret undtagelsestilstand.

De såkaldt røde zoner omkring bl.a. Codogno og Vó Euganeo er totalt afskåret fra omverdenen. 500 politifolk sørger for, at man hverken kan komme ind eller ud. Og skulle nogen alligevel forsøge, risikerer de op til tre måneders fængsel.

Artiklen fortsætter under grafikken

GRAFIK

Antallet af smittede i Italien nærmer sig 230 personer

En lang række begivenheder er blevet aflyst, heriblandt karnevallet i Venedig og en række fodboldkampe. Domkirken i Milano og andre turistsattraktioner er blevet lukket for offentligheden. Flere steder gælder det samme for skoler og daginstitionener.

Men for nogle er det langt fra nok. Basilicata-regionen i den sydlige del af landet, der foreløbigt er gået fri af smitten, har indført hårde karantæneregler for norditalienere. Øen Ischias forsøg på at forbyde turister fra Lombardiet og Veneto adgang er dog blevet stoppet af centralregeringen.

På landspolitisk niveau kræver oppositionen anført af den højrenationale Lega-leder Matteo Salvini, at Italien isolerer sig helt fra omverdenen.

»Tiden er ikke til halvhjertede forholdsregler (...) Der er brug for hermetisk lukkede grænser og fuld kontrol med, hvem der kommer ind i vores land,« skriver han på Twitter.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa