Prinsesse Dianas katastrofeinterview byggede på løgne: Journalist benyttede sig af »bedrageriske« metoder

BBC-journalist Martin Bashir tog »bedrageriske« metoder i brug, da det lykkedes ham at overbevise prinsesse Diana om at give det tv-interview, der har skrevet sig ind i historiebøgerne. Det konkluderer en uafhængig undersøgelse, der også peger på, at toppen af BBC har del i den bedrageriske adfærd.

Prinsesse Diana blev i 1995 interviewet af BBC-journalisten Martin Bashir, der efterfølgende er blevet beskyldt for manipulation. Fold sammen
Læs mere
Foto: BBC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev anvendt bedrageriske metoder, da Storbritanniens prinsesse Diana i 1995 blev overtalt til at stille op til det BBC-interview, hvori hun udleverede sig selv og det britiske kongehus.

Sådan lyder konklusion i en uafhængig undersøgelse, som er iværksat på foranledning af BBC. Det skriver The Telegraph.

Kritikken rammer ikke kun BBC-journalisten Martin Bashir, som beskyldes for at benytte sig af løgne og »bedrageriske« metoder til at overtale prinsesse Diana til at stille op til interview. Også den tidligere BBC-generaldirektør Tony Halls rolle i interviewets tilblivelse bliver kraftigt kritiseret, skriver The Telegraph, der har fået indblik i undersøgelsen, som er udarbejdet af en tidligere dommer, lord Dyson.

Undersøgelsen blev indledt, efter at en dokumentar fra Channel 4 i efteråret beskyldte Martin Bashir for med falske dokumenter at have lokket prinsessen til at deltage i interviewet. Han skulle have forklaret prinsessen, at hun blev overvåget og aflyttet af den britiske efterretningstjeneste og af medier, hvilket ifølge Channel 4 ikke er sandt.

Prinsesse Dianas bror, Charles Spencer, har tidligere hævdet, at Martin Bashir narrede ham ved at vise falske kontoudtog, der fik ham til at introducere journalisten for sin søster.

BBC har valgt at producere en tv-udsendelse, der skal vise, hvordan programmet i 1995 blev til. Der er dog ikke nærmere detaljer om den kommende dokumentarudsendelse, som flere gange er blevet udskudt. Dette er blevet kritiseret af Charles Spencer, der beskylder BBC for at forsøge at holde potentielle nye oplysninger tilbage. BBC oplyser nu, at programmet vil blive vist torsdag, skriver Variety.

BBC kunne tidligere på ugen meddele, at Martin Bashir har sagt op. Det sker ifølge stationen på grund af helbredsmæssige årsager. Bashir blev i efteråret opereret for hjerteproblemer og står i den kommende tid over for endnu en operation.