Prins William og hertuginde Kate dropper samarbejde med BBC efter kontrovers over dokumentar

BBC har bragt det første afsnit af en dokumentar, der kom med talrige påstande om prins Williams og prins Harrys indbyrdes forhold. Det får nu konsekvenser.

 
Prins William angriber BBC til pressemøde, hvor han anklager journalister for mishandling af hans familie. Video: Reuters/ Ritzau Scanpix. Redigering: August Bang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Julekoncerten skulle være vist på BBC, der er den britiske pendant til DR. I stedet skal koncerten nu vises på den rivaliserende kanal ITV.

Det sker, efter at BBC har bragt det første af to afsnit af en dokumentar om prins Williams og prins Harrys indbyrdes forhold og deres forhold til pressen.

Det har angiveligt fået prins William og hertuginde Kate, der står bag julekoncerten, til at afvise, at showet kan vises på BBC.

Det skriver flere britiske medier, herunder The Mirror og The Daily Mail.

Julekoncerten bliver afholdt i Westminster Abbey, hvor hertuginde Kate er vært for showet.

ITV er ifølge kilder til The Mirror »meget overrasket, men glad« over at få lov til at vise julekoncerten, der er en del af en velgørenhedsindsamling.

Dokumentaren »The Princes and the Press« har vakt opsigt i Storbritannien, hvor kongehuset har taget kraftig afstand til indholdet. Dokumentaren bringer flere påstande om interne stridigheder i familien.

Det påstås blandt andet, at den kongelige familie gradvist blev mere og mere trætte af prins Harry og Meghan frem mod, at de brød med kongehuset og flyttede til USA. Det skulle ifølge unavngivne kilder i dokumentaren særligt være hertuginde Meghan, som den kongelige familie havde svært ved at enes med.

Påstandene har fået den kongelige familie til at udsende en fælles udtalelse, hvor de kalder BBCs dækning af virkeligheden for »skuffende«.

I erklæringen lyder det, at »en fri, ansvarlig og åben presse er af afgørende betydning for et sundt demokrati«, men at der alt for ofte sker fejl:

»Alt for ofte bliver overdrevne og ubegrundede påstande fra ukendte kilder præsenteret som fakta, og det er skuffende, når nogen, inklusive BBC, giver dem troværdighed.«

Kongehusets udtalelse blev vist i slutningen af første afsnit af »The Princes and the Press«.

Traditionelt går kongehuset ikke i rette med medierne, når de har bragt forskellige påstande om den royale familie, som de britiske medier er kendt for at gøre i stor stil. Men prins Harry og prins William har i de senere år flere gange haft kontroverser med medierne, som de beskylder for at dele deciderede usandheder. Prinserne har blandt andet afvist, at de skulle være uvenner, som det ellers har været beskrevet flere gange i medierne.

Og nu får det altså konsekvenser for BBC at bringe påstande, som kongehuset ikke er enige i.

Andet afsnit af »The Princes and the Press« bliver efter planen vist mandag den 29. november, da BBC ikke har planer om at droppe programmet.