Prins Harry tager afstand fra krisen, der har ramt hans far: Brød allerede i 2015 båndet til lyssky saudiarabisk rigmand

Det er ikke kun prins Charles, der har samarbejdet med den saudiarabiske rigmand, der er kritiseret for at donere penge mod vennetjenester. Det samme har prins Harry. Men der er en stor forskel på far og søn: Prins Harry stoppede allerede samarbejdet i 2015.

Prins Harry og prins Charles sammen med prins William (yderst til venstre) og hertuginde Meghan til gudstjeneste i Westminster Abbey i 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Pohle/POOL/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har vakt stor kritik, at britiske prins Charles' velgørenhedsfond, The Prince's Foundation, har samarbejdet med en saudiarabisk rigmand, der beskyldes for vennetjenester mod store donationer.

Kritikken har medført en igangværende undersøgelse og flere ledende medarbejdere i prinsens fond er blevet bedt om at gå eller har selv sagt op.

Nu blander prins Harry, søn af prins Charles, sig i debatten – og det sætter ikke prins Charles' håndtering i et bedre lys. Tværtimod.

Søndag annoncerede prins Harry ifølge The Independent, at han allerede i 2015 »brød båndet« til den saudiarabiske forretningsmand Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz og ikke længere ville modtage donationer fra ham.

Ifølge prins Harry udtrykte han i den forbindelse sine bekymringer over Mahfouz, der er beskyldt for at have doneret penge til prins Charles' fond mod vennetjenester som et ridderskab og statsborgerskab. Også en park ved et kongeligt slot er blevet opkaldt efter Mahfouz.

Den nu forhenværende formand for The Prince's Foundation, Michael Fawcett, er gået af som følge af kontroversen. Han beskyldes for at have ageret mellemmand mellem Mahfouz og fonden.

Ifølge The Times indvilgede prins Harry i 2013 i at mødes med Mahfouz, efter at Mahfouz havde doneret 50.000 pund til velgørenhed og antydet, »at han ville give flere millioner«.

Mødet mellem prins Harry og Mahfouz var ifølge The Times med til »at åbne døren« for et samarbejde med prins Charles.

I udmeldingen understreger prins Harry, at han »havde ingen viden eller involvering« med Mahfouz' lyssky forretningsforbindelser.

Han kalder alle antydninger om, at han havde en forbindelse til den skandale, der nu har ramt hans far for »forfalskede«.

Prins Harrys udmelding sætter ifølge flere medier prins Charles i et dårligt lys, da det røber, hvordan der allerede i 2015 var sat tvivl om Mahfouz' forretningsforbindelser, men at prinsens fond missede eller undlod at reagere på kritikken.

Hoffet har tidligere udtrykt, at prins Charles »intet kendskab« havde til de vennetjeneste, som Mahfouz' skulle have fået for sine store donationer til fonden.

Ordner og vennetjenester

Har du penge, så kan du få.

Nogenlunde sådan synes logikken at have været i prinsens fond. Hvis pengepungen er stor nok, har det været muligt at købe sig til magt og indflydelse gennem prins Charles, lyder anklagerne, som Berlingske tidligere har beskrevet.

Af en lækket korrespondance fra 2011-2015, som The Guardian er kommet i besiddelse af, fremgår det, at Michael Fawcett, der gennem fire årtier har været prins Charles' højrehånd og nærmeste underordnede som prinsens kammertjener, tilbød at hjælpe Mahfouz med ansøgningsprocessen om statsborgerskab.

Et brev fra 2017 synes også at bakke op om beskyldningerne. I brevet, som mediet The Daily Mail har fået indblik i, skriver den tidligere kammertjener, at han »gladeligt og villigt« vil hjælpe Mahfouz med at opnå, hvad han ønsker.

»Set i lyset af den vedvarende og seneste generøsitet af Deres Excellence (...) Jeg er glad for i fortrolighed at bekræfte over for Dem, at vi er villige til og glade for at støtte og bidrage til ansøgningen om statsborgerskab,« står der i brevet ifølge The Daily Mail.

Den saudiarabiske rigmand modtog den fornemme orden og titel Commander of the Most Excellent Order of the British Empire i 2016 på grund af sine »velgørende handlinger i Storbritannien«. Mahfouz fik overrakt ordenen af prins Charles ved en privat ceremoni på Buckingham Palace i november 2016.

Michael Fawcetts tætte forbindelse med prins Charles har kastet en skygge over prinsen og får flere til at spørge, hvad prinsen egentlig vidste.

En kilde fortalte i september til The Telegraph, at prinsen »100 procent støttede tilbuddet om at hjælpe« Mahfouz med hans ansøgning om britisk statsborgerskab, da Mahfouz stod bag store donationer til prinsens fond.

Michael Fawcett trådte midlertidigt tilbage, da beskyldningerne første gang kom frem i september. Men nu har den igangværende undersøgelse af sagen fået prinsens fortrolige til helt at forlade de kongelige gemakker.