Prins Andrew anklager Virginia Giuffre for medskyld – og tre andre pointer fra nyt retsdokument

De fleste havde forventet, at prins Andrew ville forsøge at indgå et forlig med Virginia Giuffre for at undgå en retssag. Men nu er det netop, hvad prinsen styrer direkte imod. Det er en af flere pointer i et nyt retsdokumenter fra prinsens hold af advokater.

 
Virginia Giuffre anklagede i 2019 prins Andrew for at have begået seksuelle overgreb. I efteråret 2021 valgte hun at rejse et civilt søgsmål mod prinsen. En retssag forventes at begynde til efteråret. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prins Andrew kan godt begynde at forberede sig på at skulle møde i retten senere på året.

Det er konklusionen, efter at prinsens advokater onsdag meldte ud, at prinsen ikke ønsker at forsøge at indgå et forlig med Virginia Giuffre.

Hun anklager prinsen for at have misbrugt hende tre gange i 2001, da hun var 17 år. Prinsen nægter alle anklager.

Prins Andrews hold af advokater indgav onsdag et 11 sider langt retsdokument til retten i New York, hvor Virginia Giuffre har valgt at anlægge det civile søgsmål mod prinsen.

Dokumentet, der udelukkende er udtryk for prinsens holdninger, forsøger at komme med en række afklaringer over for retten, skriver The Mirror.

Dokumenterne afslører fire vigtige pointer.

Nægter venskab med Ghislaine Maxwell

Ifølge Virginia Giuffre var det den i dag afdøde finansmand Jeffrey Epstein, der introducerede hende for prins Andrew. Jeffrey Epstein døde mens han ventede på en retssag, hvor han var anklaget for misbrug og udnyttelse af unge piger.

Forklaringen i medierne har længe været, at prins Andrew blev introduceret til Epstein via sit venskab med britiske Ghislaine Maxwell, der netop er dømt skyldig i at have hjulpet Epstein med at begå sine overgreb.

I retsdokumentet benægter prins Andrew, at han skulle være nær ven med Maxwell. Han indrømmer, at han var ven med Epstein, men afviser, at han nogensinde var en nær ven til Maxwell. Det er blevet beskrevet, hvordan Maxwell var en hyppig gæst på Buckingham Palace.

Prinsen: Giuffre er selv ansvarlig for det misbrug, hun blev udsat for

Først og fremmest afviser prinsen alle anklager om, at han skulle have misbrugt Virginia Giuffre.

Når der så alligevel i retsdokumenterne, ifølge The Mirror, står, at Giuffre selv kan være ansvarlig for de misbrug, hun er blevet udsat for, henviser prinsen ikke til seksuelle misbrug udført af ham selv.

»Under forudsætning af, at Giuffre har lidt skade, bidrog Giuffre og/eller andre – som ikke er prins Andrew – helt eller delvist til den påståede skade,« skriver prinsens advokater.

Ordet »samtykke« dukker også op i retsdokumentet, hvor prinsens advokater pointerer, at Giuffre kan have givet samtykke inden, hvad hun beskriver som, seksuelle overgreb.

Men det er vel at mærke helt uafhængigt af prins Andrew, som fortsat hævder, at de to aldrig har haft mødt hinanden, skriver advokaterne.

Prinsen kræver nævningeting

En af de måske mest overraskende konklusioner i det 11 sider lange retsdokument er prinsens krav om et nævneting. På forhånd troede de fleste, at prinsen ville forsøge at indgå et forlig.

I dokumenterne skriver prinsens advokater, at deres klient »kræver en retssag med nævninge«. Altså at det ikke kun er en eller flere dommere, der skal afgøre udfaldet, men at en jury bestående af et vist antal personer vil stå med beslutningen i deres hænder.

Om det faktisk vil ske eller ej, er endnu uvist.

Inden 13. maj skal begge parter – Giuffre og prinsen – have oplyst retten om potentielle vidner. Næste frist er 15. juli, hvor alt relevant materiale skal være indgivet til retten.

En retssag forventes dernæst at kunne begynde tidligst i september med årets afslutning som sidste frist.

Australsk bopæl hindring for retssag

Som det sidste, lyder det også i retsdokumenterne, at sagen helt bør afvises, da amerikanske Virginia Giuffre i dag ikke længere bor i USA, men i Australien.

Det er ifølge prinsens advokater grund nok til, at en retssag i New York ikke bør kunne gennemføres.

De hævder, at hun ikke »har ret« til at anlægge retssagen i New York, da ingen af ​​parterne er bosiddende i USA.