Presset øges på prins Charles: Mødtes op til ni gange med påstået mellemmand

Nye oplysninger får skandalen omhandlende prins Charles' velgørenhedsfond, The Prince's Foundation, til at vokse. Og prinsen selv spiller en mere og mere central rolle, skriver flere britiske medier.

I 2015 blev en skov ved det skotske slot Mey, hvor prins Charles' mormor i sin tid boede, opkaldt efter en af de gavmilde donorer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yui Mok/Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du penge, så kan du få.

Nogenlunde sådan synes logikken at have været. Hvis pengepungen er stor nok, har det været muligt at købe sig til magt og indflydelse gennem prins Charles, lyder anklagerne, hvor prinsens velgørenhedsfond, The Prince's Foundation, spiller en helt central rolle.

Nu får nye detaljer sagen til at vokse, skriver The Times.

De nye oplysninger beskriver, hvordan prinsen flere gange er mødtes med en påstået fixer og mellemmand ved navn William Bortrick.

Ifølge The Times har de to »mindst ni gange« mødtes. William Bortrick beskyldes for at have modtaget tusindvis af pund fra rigmænd. I bytte har de modtaget ordner, anerkendelse og i nogle tilfælde endda hjælp med at få britisk statsborgerskab.

Pengene er blandt andet brugt til at renovere to af prinsens slotte i Skotland, skriver The Guardian.

Tre medarbejder fra fonden er allerede trådt tilbage, efter beskyldninger kom frem i begyndelsen af september. En uafhængig undersøgelse er ved at klarlægge omfanget af skandalen.

The Telegraph har tidligere beskrevet, at prinsen »100 procent støttede tilbuddet om at hjælpe« den saudiarabiske forretningsmand Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz med en ansøgning om britisk statsborgerskab, efter Mahfouz havde doneret store summer til prinsens fond.

Det er ikke hvem som helst, prins Charles er mødtes med. Blandt andet den kinesiske filantrop Bruno Wang, der er efterlyst i Taiwan for påstået hvidvaskning. Han har blandt andet doneret 500.000 pund til prinsens fond. Det skriver The Daily Mail.

Det samme gælder den russiske rigmand, Dmitry Leus. Ifølge The Guardian modtog han to invitationer til prins Charles' slotte i Skotland. Møderne, der blev aflyst på grund af covid-19, var arrangeret af William Bortrick.

Det britiske hof oplyser, at det ikke havde »kendskab« til en praksis med betalte mellemmænd.

Møder gennem syv år

Beskyldningerne har foranlediget en undersøgelse af prinsens fond, som har ført til, at den administrerende direktør, Michael Fawcett, midlertidigt er stoppet. Yderligere har formanden for fonden også trukket sig.

Møderne mellem prins Charles og William Bortrick skulle være sket i England, Skotland og Saudi-Arabien i løbet af de seneste syv år.

At prinsen mødes med William Bortrick er ikke i sig selv ulovligt, men får alligevel flere til at sætte spørgsmålstegn ved, hvor meget prins Charles vidste om de påståede pengeudvekslinger.

Prinsens talsmand har tidligere udtalt, at prinsen støtter den uafhængige undersøgelse.

En talsmand for William Bortrick udtaler til The Guardian, at William Bortrick »er en stolt tilhænger af Prince's Foundation«.

»I sin dedikation til fonden har hr. Bortrick introduceret en række potentielle velgørere til Prince's Foundation«.