Presset Boris Johnson strammer skruen: Begrænset udgang og forbud mod forsamlinger i Storbritannien

Den britiske premierminister Boris Johnson har i en tale til Storbritannien netop lanceret en stribe restriktive tiltag i forsøg på at stoppe coronavirussen. Briterne må nu kun forlade deres hjem med bestemte formål, ligesom forsamlinger på mere end to forbydes. Den britiske regering har været under skarp beskydning for at tage for let på virussen.

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Video: Reuters, Ritzau Scanpix. Redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en tale mandag aften har den britiske premierminister Boris Johnson lanceret en række nye, restriktive tiltag i kampen mod coronavirussen, der er under hastig spredning i Storbritannien.

Gældende fra mandag aften må briterne ikke længere forlade deres hjem, medmindre de skal handle ind, dyrke motion eller for at passe et arbejde, der »absolut« kræver fysisk tilstedeværelse.

Derudover forbyder den britiske regering nu forsamlinger på mere end to personer udenfor, ligesom alle sociale arrangementer – heriblandt bryllupper, fødselsdage og dåbsfester – forbydes. Det er fortsat tilladt at afholde begravelser.

Biblioteker og legepladser er ligeledes blevet bedt om at lukke, ligesom butikker, der ikke forhandler essentielle varer som mad og medicin, beordres lukkes.

Tiltagene gælder i første omgang for tre uger, oplyste Boris Johnson, hvorefter de vil blive revurderet på ny.

»Vi vil kigge på det igen om tre uger og løsne op, hvis der er bevis for, at vi kan gøre det,« sagde Boris Johnson.

»Vi vil bekæmpe coronavirussen, og vi vil bekæmpe den sammen,« sagde Boris Johnson i sin tale.

Hård kritik

De restriktive tiltag kommer efter, at den britiske regering har fået hård kritik for sin håndtering af coronakrisen. For få uger siden forlød det, at den britiske regering opererede med en strategi om at udvikle »flokimmunitet« blandt befolkningen ved at en større befolkningsgruppe blive smittet og dermed udvikle de nødvendige antistoffer, hvormed virussen på et tidspunkt vil ebbe ud igen.

Prisen for den øvelse kan dog i værste fald tælles i millioner af menneskeliv, og af formentlig samme grund dementerede regeringen forlydenderne i sidste uge.

Her holdt Boris Johnson et pressemøde, hvor han opfordrede den britiske befolkning til »social distancing«, men han holdt fast ved en blødere tilgang end størstedelen af de øvrige lande i Europa - Danmark inklusiv - og afholdt sig fra påbud og restriktioner.

»Vi giver vores stærkeste råd. Og så tror jeg ikke, at det andet bliver nødvendigt,« sagde han for præcis en uge siden.

Den vurdering har dog tilsyneladende vist sig ikke at holde vand. Dødstallet i Storbritannien siden sidste uge er fortsat med at vokse, 335 personer er mandag døde som følge af sygdommen, og det har stået klart, at en lang række briter havde vanskeligt ved at følge opfordringen om at holde afstand.

»Befolkningen har ikke taget opfordringen så seriøst, som man håbet,« skriver BBCs politiske korrespondent Vicky Young.

»Regeringen var nødt til at handle nu,« konkluderer hun.

Forskellige estimater har peget i retning, at briterne har kurs mod en epidemi af en karakter som den, der har lagt store dele af det nordlige Italiens sundhedsvæsen ned, og som har resulteret i mere end 5.000 dødsfald.

Det britiske sundhedsvæsen, NHS, vurderes efter et årti med omfattende besparelser at være ilde stedt til at håndtere det pres, et omfattende coronaudbrud afføder.

»Derfor beder jeg jer i dette moment i denne nationale krise om at blive hjemme, beskytte vores NHS og redde liv,« sagde Boris Johnson i sin tale.

Tidligere mandag kom det frem, at sundhedsmyndigheden National Institute for Health and Care Excellence (NICE) har udarbejdet en en »algoritme«, som lægerne skal bruge, hvis der inden længe ikke er intensivpladser og respiratorer nok til at hjælpe alle de alvorligt syge.

Altså en art guide til, hvordan lægerne bedst træffer det urimelige og svære valg i det tilfælde, at der er flere patienter end der er respiratorer og intensivpladser.

Utvetydigt

Flere kommentatorer hæfter sig mandag aften ved, at Boris Johnson talte direkte og uden omsvøb - ligesom de nye tiltag heller ikke levner megen plads til fortolkning.

Den konservative premierminister er blevet kritiseret for at have været for utvetydig og famlende i sin hidtidige optrædender, men budskabet synes anderledes klart og udpenslet i talen mandag aften:

»Du bør ikke mødes med venner. Hvis dine venner spørger, om du vil mødes, bør du sige nej. Du bør ikke mødes med familiemedlemmer, som ikke lever i din hustand. Du bør ikke handle, udover essentielle varer som mad og medicin, og selv det bør du gøre så lidt som muligt,« sagde Boris Johnson.

Kun Frankrig, Spanien og Italien har registreret flere dødsfald end Storbritannien i Europa, og alle tre lande menes at være uger længere fremme i epidemiets udbrud.

Michael Alsen er Berlingskes korrespondent i Bruxelles