Premierministeren, der rejste ned i kulden

Theresa May rejser i dag til Bruxelles i endnu et forsøg på at få lirket det irske »backstop« op. Men der er træthed at spore på kontinentet.

Den britiske premierminister i Belfast, Nordirland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Clodagh Cilkoyne/Ritzau Scanpix

Efter to tilsyneladende uproduktive dage i Nordirland rejser Storbritanniens premierminister, Theresa May, i dag til Bruxelles i håbet om, at nye forhandlinger kan bringe planen for Brexit tilbage på kurs. Ethvert håb om, at hun ville få en varm velkomst, blev dog slukket allerede før afrejsen.

I et brud på den sædvanlige diplomatiske protokol luftede formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, sine frustrationer over de tilsyneladende endeløse politiske spilfægterier i London med en ætsende kritik af de mest ihærdige fortalere for en britisk udmeldelse af Den Europæiske Union.

»Jeg har tænkt over, hvordan det særlige sted i helvede ser ud for Brexit-fortalere, som end ikke har antydningen af en plan for, hvordan det kan gennemføres forsvarligt,« sagde Tusk på en pressekonference i Bruxelles, hvor han optrådte sammen med Irlands premierminister, Leo Varadkar.

Kommentaren var ikke rettet direkte mod Theresa May, der i sin tid var fortaler for at forblive i EU, omend hun ikke førte nogen særlig energisk kampagne. Men tiden løber, og den britiske exit fra EU 29. marts nærmer sig: Udsigten til en økonomisk og politisk ødelæggende no deal-Brexit bliver med andre ord stadig mere sandsynlig, og det danner en lidt anstrengt baggrund for dagens forhandlinger.

Theresa May skal mødes med Donald Tusk og flere nøglefigurer for at redde den aftale, som 15. januar blev afvist med stort flertal i det britiske underhus. Hvis hun skal gøre sig noget håb om at få aftalen igennem i parlamentet, får hun brug for nogle indrømmelser – især om det såkaldte »backstop«, der skal forhindre en fysisk grænse mellem republikken Irland og Nordirland.

Mere hjulspind

Disse indrømmelser synes dog ikke at være lige på trapperne – især ikke efter Donald Tusks bemærkninger, som han efterfølgende gentog på Twitter.

Selv uden denne klare udmelding synes der dog ikke at være de store forventninger til et gennembrud i forhandlingerne.

De fleste analytikere mener, at processen er kørt fast i et ingenmandsland, hvor der højst vil forekomme endnu en række politiske træk i det britiske parlament, før krisen bevæger sig ind i slutspillet. Den kendsgerning, at premierminister Theresa May og hendes allierede brugte en uge på at forhandle med medlemmerne af Underhuset inden afrejsen til Bruxelles, sætter hendes hjemlige problemer i relief.

»Jeg vil være overrasket, hvis hun får noget som helst med hjem fra EU i denne uge – bortset fra generelle udtryk for god vilje,« siger den tidligere chef for udenrigsministeriet i London, Simon Fraser.

Han forudser »endnu en uge eller måske to med hjulspind, snarere end nogen bevægelse fremad«.

Oversat af Lars Rosenkvist