Politiker blev kaldt et »G-punkt«: Så gik der ild i det borgerlige Tysklands sexismedebat

En sarkastisk bemærkning om en kvindelig SPD-politikers opstilling til det kommende forbundsdagsvalg gik langt over stregen og var uacceptabelt sexistisk og nedladende, siger konservative medlemmer af den tyske regering.

 
Hør Rosa Lund fortælle om sine oplevelser med sexisme på Christiansborg. Produktion: Vera Rosenbeck Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var måske tænkt som en spiddende, sarkastisk bemærkning. Tanken var tilsyneladende at få tyske borgerlige til at grine smørret over socialdemokraternes kvaler op til det kommende tyske forbundsdagsvalg.

I stedet har kommentaren om en kvindelig SPD-politikers ambitioner i et liberalt-konservativt tidsskrift sat ild til en tysk sexismedebat, hvor fremtrædende borgerlige politikere kræver et opgør med en sexistisk og nedladende debatkultur over for kvinder.

Foreløbig har den hårde kritik ført til, at formanden for den højtprofilerede liberale tænketank Ludwig-Erhard-Stiftung – også kaldet LES – har meddelt, at han ikke stiller op til genvalg i oktober. Næstformanden og kassereren ønsker også at fratræde.

Blandt medlemmerne af den 53 år gamle organisation – grundlagt af politikeren Ludwig Erhard, tidligere økonomiminister og forbundskansler og en af den tyske efterkrigstids største politisk-økonomiske koryfæer – er CDU-politiker og sundhedsminister Jens Spahn, nationalbankdirektør Jens Weidmann og CSU-politiker Dorothee Bär, der er juniorminister med særligt ansvar for digitalisering.

Eller rettere var medlem af LES for Dorothee Bärs vedkommende. Den konservative politiker fra Bayern meddelte op til weekenden, at hun ikke længere kunne se sig selv som medlem af en organisation, der via formandens skriverier legitimerede kvindenedgørende udtalelser.

»Sådan en omgang ulækkert bræk!« som hun skrev på Twitter.

Den konservative Dorothee Bär udsendte en utvetydig besked om, hvad hun mente om en hånlig beskrivelse af en kvindelig politikerkollegas ambitioner.

Kvindefjendsk debatklima

Jens Spahn har meddelt, at han overvejer at opsige sit medlemskab, mens Jens Weidmann har skrevet til de øvrige medlemmer af fonden, at han ser bemærkningen som uværdig for en formand for en platform, der har påtaget sig den vigtige opgave at fremme fri markedsøkonomi og fri demokratisk tænkning.

»Efter min mening fordrer dette et debatklima med gensidig respekt, ikke kun internt i fonden, men også i andre sammenhænge,« erklærede nationalbankdirektøren ifølge Frankfurter Allgemeine.

Andre økonomer, politikere og aviskommentatorer har de seneste dage fulgt op med kritiske bemærkninger i de tyske medier om et kvindefjendsk, politisk debatklima. Flere har erklæret, at det var den helt rigtige beslutning, da Roland Tichy op til weekenden sagde, at han ikke længere vil være formand for Ludwig-Erhard-Stiftung.

Så hvad er det, formanden, udgiveren, debattøren og journalisten har gjort? I sit polemiske og politiske månedsblad, Tichys Einblick, skrev han under et billede af SPD-politikeren Sawsan Chebli om, at hun vil forsøge at erobre en socialdemokratisk valgkreds i Berlin og blive valgt ind i det tyske parlament ved forbundsdagsvalget næste år.

»Hvad taler for Sawsan? Hendes journalistveninder har indtil videre kun formået at pege på G-punktet som et plus i de gamle mænds specialdemokratiske parti,« lød Roland Tichys sarkastiske ordvalg.

SPD-politikeren Sawsan Chebli, der har palæstinensiske rødder, i en samtale med den ledende rabbiner for det jødiske samfund i Berlin i 2018 forud for en mindehøjtidelighed for ofrene for Krystalnatten. Chebli er nu blevet centrum i en diskussion om kvindenedgørende sexisme i Tysklands politiske debatklima. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias SCHWARZ.

Sundhedsministeren har sagt, at bemærkningen skader anseelsen for en traditionsrig institution i Tyskland. Andre kalder det kvindeforagtende, som Dorothee Bär, der i tysk presse har sagt, at hendes beslutning om at forlade den økonomiske tænketank er en direkte følge af »de ekstremt sexistiske bemærkninger til min kollega Sawsan Chebli«.

Liberal leder får kritik for lummer vits

Dorothee Bär siger til Frankfurter Allgemeine, at hun nu vil vente på valget af en ny formand og se på, om der bliver fulgt op på den nuværende debat, før hun vil tage stilling til eventuelt at genindtræde i Ludwig-Erhard-Stiftung.

Debatten om tyske politikere udsat for sexisme var allerede godt i gang tidligere på ugen, da den liberale FDP-leder, Christian Lindner, i en afskedstale til partiets kvindelige afgående generalsekretær fyrede en lummer vits af om, at de to i de seneste 15 måneder »havde begyndt dagen sammen omkring 300 gange« – efterfulgt af en kunstpause og et »ikke, hvad I tænker på«.

Diskussionen om »mandehørmen« var et dårligt signal for partiet, var konklusionen bagefter i mange beskrivelser af talen. Et kvindeligt FDP-medlem og iværksætter fra Slesvig-Holsten sagde til Der Spiegel, at der er mange kvinder, der ikke synes, at det er så sjovt med den mandsdominerede kultur.

SPD-politikeren Sawsan Chebli hylder sin politiske modstander fra det konservative CSU for at bakke hende op.

Der er også dem, der er stået frem og har kritiseret politisk moralisering med et forsvar for liberale principper og nødvendigheden af at kunne udholde også dumsmarte bemærkninger efter bølgen af kritik mod Roland Tichy og hans hånlige affærdigelse af en kvindes politiske ambitioner. Men det er diskussionen om sexisme og konsekvenser, der har fået opmærksomheden.

På Twitter skriver SPD-politikeren Sawsan Chebli, at hun er glad for CSU-kollegaens utvetydige opbakning, men at det nu er på tide, at også mændene involverer sig i kampen mod sexisme. Og hun gør det klart, at kampen efter hendes mening først lige er begyndt:

»Tichys afgang som formand fra LES skulle være sket for længe siden, men det løser selvfølgelig ikke det meget store problem, som vi har med sexisme. Derfor: Lad os heller aldrig forblive tavse i fremtiden!«