Politiet anholder somalisk-britisk mand for drab på konservativ politiker – motivet var terror

Politiet har anholdt en 25-årig somalisk-britisk mand for at dræbe et populært britisk parlamentsmedlem. Drabet har rystet en hårdt prøvet nation, og antiterrorpolitiet mener nu, at motivet var terror.

Drabet har efterladt et rystet Storbritannien. Fredag stak en knivmand det konservative parlamentsmedlem David Amess ihjel ved et vælgermøde. Her er politiet i nærheden af gerningsstedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Rain/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Britisk politi har et mordoffer. Og de har også en mordsigtet.

Og nu mener de også at have et motiv.

En 25-årig somalisk-britisk mand er anholdt for fredag at have stukket sit lokale parlamentsmedlem, David Amess, ihjel, og antiterrorpolitiet har finkæmmet hans baggrund for at finde et motiv, oplyser flere britiske medier, heriblandt BBC.

Natten til lørdag konkluderede de, at motivet »sandsynligvis var islamistisk ekstremisme«.

Drabet på den populære konservative politiker har rystet det hårdt prøvede land.

Det er anden gang på fem år, at en britisk parlamentariker bliver dræbt og under næsten tilsvarende omstændigheder.

I 2016 blev Labours Jo Cox myrdet, da hun holdt et møde med sine lokale vælgere, og fredag blev David Amess myrdet, da han indbød sine lokale vælgere til et møde i en metodistkirke.

»Han var en af de venligste, mest hjælpsomme og hæderlige personer i politik,« sagde premierminister Boris Johnson om sin partifælle.

»Hans død sender chokbølger gennem hele parlamentssystemet og hele landet,« sagde formanden for Underhuset, Labours Linday Hoyle.

David Amess var i 40 år en arbejdsmand i det britiske demokrati. Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Townshend/AFP/Ritzau Scanpix.

»Stak ham 17 gange«

De brutale omstændigheder gør drabet endnu mere rystende.

David Amess annoncerede i god tid på sociale medier, at han fredag ville holde et møde for sine lokale vælgere i Leigh-on-Sea, en by i Essex, nordøst for London, og han fortalte dem også, at mødet ville finde sted i metodistkirken på 251 Eastwood Road North.

Vælgere kunne på forhånd aftale en tid hvis de ville diskutere et bestemt problem, fremgik det også.

Ifølge The Sun havde en 25-årig somalisk-britisk mand booket en tid, og han ventede på David Amess, da politikeren dukkede op.

»Jeg har fået oplyst, at da David gik ind til mødet, ventede folk på at mødes med ham. En af dem rejste sig bogstavelig talt op og begyndte at stikke ham,« siger et konservativt byrådsmedlem til Daily Mail.

Gerningsmanden stak ham igen og igen foran chokerede vidner. En politikilde siger til The Sun, at han stak David Amess 17 gange.

Et vidne slog alarm til alarmcentralen klokken 13.05 dansk tid, og politi og ambulance var få minutter senere på stedet, skriver Daily Telegraph.

I to timer kæmpede læger og paramedicinere på stedet for at redde politikerens liv, men uden held. Kort efter klokken 15 blev David Amess erklæret død.

Herunder: Sådan annoncerede David Amess sit vælgermøde for få dage siden. Alle var velkomne

Undersøger jihad-forbindelser

Politiet anholdt den 25-årige angivelige gerningsmand ved kirken. Han havde en kniv, men var føjelig og samarbejdsvillig. Han fulgte med uden problemer.

»Vi leder ikke efter andre mulige gerningsmand,« oplyste politiet fredag i en pressemeddelelse.

Med andre ord: Politiet mente sig sikre på at have gerningsmanden.

Spørgsmålet var: Hvorfor gjorde han det?

Og det var dette spørgsmål, som politiet besvarede i en kortfattet meddelelse lørdag morgen. Her hed det:

»Det fatale knivangreb i Leigh-on-Sea er nu blevet erklæret en terrorhandling (...) den hidtidige efterforskning har afsløret et potentielt motiv forbundet med islamistisk ekstremisme.«

Kilder siger til The Sun, at den 25-årige sigtede i 1990erne kom til Storbritannien som flygtningebarn fra det borgerkrigshærgede Somalia. I de mellemliggende år er han blevet britisk statsborger og har boet i David Amess' valgdistrikt i Southend West.

Ud over hans forbindelse til »islamistisk ekstremisme« undersøger politiet også hans psykiske tilstand.

David Amess indbød vælgere til et møde i en metodistkirke i byen Leigh-on-Sea i Essex, og her efterlod beboere i går blomster. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tolga Akmen/AFP/Ritzau Scanpix.

Konservative er »afskum«

Forbrydelsen føjer sig til den tilstand af frygt, trusler og terror, som hænger over britisk politik.

Brexit-debatten i 2016 førte til en uset politisk polarisering, og hvor det før handlede om at finde et kompromis, handler det nu om at tryne modstanderen – og retorikken synes altid at gribe efter de værste ord på hylden.

På Labours landsmøde i sidste måned kaldte partiets næstformand, Angela Rayner, konservative parlamentarikere for »afskum«. Og en konservativ politiker foreslog samtidigt at anbringe en bombe på en Labour-politikers kontor.

Politikerne afspejler dermed både den våbenliggjorte retorik og forstærker den – og den slags har konsekvenser.

Mellem 2016 og 2018 er udgifterne til parlamentsmedlemmernes sikkerhed mangedoblet. I 2016 var beløbet 171.000 pund. I 2018 var det over fire millioner, skriver The New Statesman.

I 2017 blev der rapporteret 111 forbrydelser mod parlamentsmedlemmer. I 2019 var tallet 238.

David Amess var ikke en flammekaster af en politiker, og kærlighed til dyr var formentlig hans mest dybfølte politiske sag. Her er han med sine to hunde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Rain/Ritzau Scanpix.

Flammekaster

David Amess var imidlertid ikke en politiker, som svælgede i den voldsomme retorik. Tværtimod.

Han havde sine faste synspunkter, som nøje flugtede hans stærkt konservative – og overvejende ældre og hvide – valgdistrikt, men han var ikke typen, som rasede løs på Twitter eller fandt fjerdebøjninger på tillægsordene.

Han sad i Underhuset i 40 år, men opnåede aldrig en minister- eller viceministerpost og heller ikke iøjnefaldende ordførerskaber, Mange briter hørte formentlig fredag om David Amess for første gang, men hjemme i sit valgdistrikt var han uhyre populær.

Han krævede Storbritannien ud af EU, længe inden dette blev moderne hos de konservative, og han var imod retten til fri abort og retten til homoseksuelle ægteskaber, og han stemte for nylig imod forhøjede bistands- og boligydelser og for en hårdere politik over for indvandring. Han var til højre hos de konservative, men han var ikke en flammekaster og heller ikke en nulsumsspiller. Andre skulle ikke tabe for at han kunne vinde – og han var kendt for at arbejde for alle i sit valgdistrikt.

Hans mest dybtfølte politiske sag var formentlig kærligheden til dyr. Han var imod organiseret rævejagt, som ellers er en kæphest for mange af hans partifæller. Han krævede også en hårdere linje over for dyremishandling af enhver art, han ville have trofæjagt forbudt og et forbud mod brug af forsøgsdyr.

Så umiddelbart – og hans personlighed taget i betragtning – har David Amess ikke været en person, som vakte en morderisk vrede hos sine modstandere, men han agerede med den åbenhed, som kendetegner et demokrati.

Han indbød sine vælgere til at møde ham og komme til ham, hvis de ville.

Og det gjorde den 25-årige knivmand angiveligt, og han stak ham igen og igen – og blev ved, indtil endnu en britisk politiker var død.