Pence skælder ud på Merkel, May og Macron: I er alt for flinke ved Iran

USAs vicepræsident kritiserer Storbritannien, Frankrig og Tyskland for deres holdninger til Iran.

USAs vicepræsident Mike Pence under sin tale tale på konferencen om Mellemøsten i Warszawa. Fold sammen
Læs mere
Foto: KACPER PEMPEL

USAs vicepræsident Mike Pence benyttede torsdag en konference om Mellemøsten til at lange ud efter USAs tre største europæiske allierede, som han beskyldte for at forsøge »at bryde de amerikanske sanktioner mod Irans morderiske revolutionsregime«.

Pence rettede sin kritik mod Storbritannien, Frankrig og Tyskland i en tale på konferencen i Warszawa, som er arrangeret af Trump-regeringen. Det var en bemærkelsesværdigt åbenhjertig kritik af de europæiske lande, som sammen med USA forhandlede atomaftalen med Iran på plads i 2015.

Alle tre lande fastholdt, at præsident Trump begik en stor fejl ved at træde ud af aftalen sidste år. Iranerne havde overholdt aftalen, selv om de fortsatte med at gennemføre prøveaffyringer af missiler, som ikke var omfattet af aftalen.

For europæerne var det Trump – ikke iranerne – der som den første brød aftalen. Og siden da har de forsøgt at overtale iranerne til fortsat at leve op til aftalens tekst, som blandt andet betød, at Teheran opgav 97 procent af sit atomare materiale og indvilligede i ikke at producere større mængder atombrændstof frem mod år 2030. De amerikanske efterretningstjenester kunne i sidste måned fortælle Kongressen, at iranerne stadig overholdt deres del af aftalen.

Men enhver bestræbelse på at dække over meningsforskellene blev opgivet, da vicepræsident Pence torsdag krævede, at de europæiske nationer fulgte USAs linje og opgav den aftale, de har brugt år på at forhandle på plads med den tidligere udenrigsminister John Kerry og et hold amerikanske eksperter.

Vrede over system til byttehandel

Hidtil har Mike Pence holdt sig i baggrunden i spørgsmål om den amerikanske udenrigspolitik. Men på en konference, hvis formål netop er at isolere Iran, bidrog hans bemærkninger til at øge kløften mellem USA og de vigtigste lande i EU.

Det er også værd at bide mærke i, at han gjorde det i Warszawa. Som det også var tilfældet med præsident George W. Bush i perioden op til krigen i Irak synes Trump-regeringen at nære mere varme følelser for de mere autoritære regeringer i Centraleuropa.

Tilsyneladende er Pences vrede blevet vakt af en bekendtgørelse for to uger siden, hvor de tre lande meddelte, at de ville skabe en ny finansiel mekanisme – i realiteten en form for byttehandel – som vil gøre det muligt at købe iransk olie til gengæld for europæiske forbrugsvarer. Med et sådant system vil økonomiske transaktioner gennem banksystemet være unødvendige, og dermed vil det teoretisk sætte de tre lande i stand til at omgå sanktionerne.

»De kalder dette system et System til Særlige Formål,« sagde Pence. »Vi kalder det et uklogt skridt, der kun vil styrke Iran, svække EU og skabe en endnu større afstand mellem Europa og Amerika.«

Mike Pompeo, USAs udenrigsminister

»Man kan ikke opnå fred og stabilitet i Mellemøsten uden at konfrontere Iran.«


Hans tale til udenrigsministre og diplomater fra et halvt hundrede lande fulgte nogle timer efter, at USAs udenrigsminister Mike Pompeo havde fjernet den sidste rest af tvetydighed om konferencens mål, der indtil da angiveligt handlede om »sikkerhed i Mellemøsten«.

Under et møde med Israels premierminister Benjamin Netanyahu torsdag morgen fastslog Pompeo, at »man ikke kan opnå fred og stabilitet i Mellemøsten uden at konfrontere Iran«.

Senere uddybede USAs udenrigsminister sine ord med konstateringen af, at »der var ikke en eneste forsvarer for Iran i lokalet. Og så konstaterede han, at »det er indiskutabelt, at Irans aggressioner har ført arabiske stater og Israel sammen.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist