Parmaskinkens arnested i historisk krise. Værste tørke i 70 år medfører undtagelsestilstand i fem regioner

Italien har indført undtagelsestilstand i fem nordlige regioner under en tørke, der ikke er set værre i 70 år. »Vores største bekymring plejede at være flodoversvømmelse, nu bekymrer vi os om, at den forsvinder,« lyder det fra en borger.

Et italiensk par sidder på floden Pos flodseng. Italiens længste flod og største vandreservoir er ramt af historisk tørke. Billedet er fra 14. juni 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Luca Bruno/AP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Po.

Det er navnet på Italiens længste flod og største vandreservoir.

Men på grund af historisk tørke i Norditalien er det nu flere steder sværere at krydse Po uden at få støvede sko end våde sokker.

»Vores største bekymring plejede at være flodoversvømmelse, nu bekymrer vi os om, at den (floden, red.) forsvinder,« sagde den italienske amatørfotograf Alessio Bonin til The Guardian midt i juni.

Og nu har myndighederne indført undtagelsestilstand i de fem mest tørkeplagede regioner, skriver mediet.

For det landbrugstunge Norditalien – hvor mange er afhængige af Po-floden, der med sine 650 kilometer flyder fra Alperne i det nordvestlige Italien og udmunder i Adriaterhavet – oplever faktisk den værste tørke i 70 år.

Po-floden, der næsten er drænet for vand i nærheden af Michelotti-dæmningen i Torino, Italien. Tørken begyndte allerede så småt i vinter. Billedet er taget 21. juni 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alessandro Di Marco/EPA/Ritzau Scanpix.

Det rammer – blandt andet – ting som tomat- og vandmelonproduktion, fiskeri, kommerciel skibsfart, drikkevand og vandværker.

Ifølge Italiens største landbrugsunion, Coldiretti, truer tørken mere end 30 procent af den nationale landbrugsproduktion og halvdelen af ​​landbrugene i Po-dalen, hvor der blandt andet produceres parmaskinke.

Tørken tilskrives en usædvanlig tidlig hedebølge samt manglende nedbør. Sidstnævnte har været et problem helt siden vinter, skriver The Guardian.

Undtagelsestilstanden giver myndigheder »ekstraordinære midler og beføjelser« til at hjælpe med offentlig sikkerhed, kompensere for tab og generelt levere normale levevilkår for borgere i området.

Rationering på drikkevand

I Verona, der har omkring 250.000 indbyggere, er der nu indført rationering på drikkevand, skriver The Guardian.

Tørken medfører desuden faldende energiproduktion i vandkraftværkerne, der udgør cirka 20 procent af Italiens energiforsyning. Det sker vel at mærke under det, der i forvejen er en global energikrise.

Dagen før undtagelsestilstanden trådte i kraft, døde mindst syv mennesker, efter at en gletsjer kollapsede i de italienske alper. Italiens premierminister, Mario Draghi, sagde, at gletsjerkollapset »uden tvivl« var forbundet med global opvarmning.