Påskeferien presser svenske hospitaler i knæ: »Hold dig væk fra mennesker«

Påskeferien har haft hårde konsekvenser for den svenske region Uppsala, hvor antallet af coronasmittede er vokset dramatisk efter ferien. Det svenske sundhedsvæsen er presset i bund og opfordrer alle til at vise ekstra hensyn i den kommende tid.

Presset stiger på flere svenske hospitaler efter påsken, hvor flere personer har været samlet. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Påsken har måske nok budt på malede æg og fjer i træerne, som det er traditionen i Sverige, men også på et markant øget pres på landets hospitaler.

På Universitetshospitalet i Uppsala har »en dramatisk stigning« af nye coronatilfælde i påsken sat hospitalet i en presset situation. Det siger operationschef på hospitalet Fredrik Sund til TV4 Nyheterna.

»Det er værre, end det nogensinde har været under hele pandemien.«

Tirsdag blev 131 patienter behandlet på hospitalet for covid-19 i regionen Uppsala län, hvoraf 25 personer krævede behandling på intensivafdelingen. I løbet af den seneste uge er i alt 44 patienter behandlet med intensiv pleje.

Smitten er generelt steget i Uppsala, hvor omkring 20 procent af dem, der blev testet i distrikterne Stenhagen og Gottsunda i sidste uge, testede positive. Der bor omkring 295.000 personer i regionen, der ligger nord for Stockholm.

Daglige bekræftede coronasmittede i Sverige:

»Vi har i øjeblikket en ekstrem belastning og tilpasser os nu for at håndtere nødsituationen. Næsten al planlagt pleje, der ikke er vital, skal udsættes,« siger direktør for sundhed og medicinsk behandling på Universitetshospitalet i Uppsala Mikael Köhler i en pressemeddelelse fra regionen.

Uppsala-regionen gennemgår nu, hvordan man kan sikre plejekapacitet ved at omplacere personale.

»Det betyder, at mange måske har brug for at arbejde med andre opgaver, end de normalt gør. En medarbejder, der ville have arbejdet med en planlagt operation, skal muligvis hjælpe i en afdeling eller et akutrum, hvor de er mest nødvendige i øjeblikket. Det er ikke, hvad vi håbede på, men vi har intet andet valg. Alle bringer lige nu store ofre for at redde liv,« oplyser regionen.

Mikael Köhler forventer, at den store stigning i smittede vil øge presset yderligere den kommende tid.

»Det er en alarmerende udvikling. Som en konsekvens forventer vi, at flere og flere får brug for hospitalsbehandling i de kommende uger,« siger Mikael Köhler.

Han appellerer nu til beboerne i regionen om at gøre alt, hvad de kan, for ikke at sprede infektionen eller blive smittet selv.

»Sundhedsplejen arbejder på sin maksimale kapacitet. Nu er det op til os alle at stoppe det. Antag, at alle, du møder, er inficeret, og handl i overensstemmelse hermed. Hold dig væk fra mennesker, og hvis du ikke har noget valg – sørg for at beskytte dig selv med et mundbind, håndvask og håndrens,« lyder opfordringen fra Mikael Köhler.