På vej mod en ny stor migrantkrise? »I 2015 troede jeg ikke på det. Denne gang er jeg klar«

Situationen er lørdag ved middagstid spændt ved grænsen mellem Grækenland og Tyrkiet, hvor tusindvis af migranter har hobet sig op, mens regeringen i Ankara forsøger at fyre op under en ny massiv strøm af migranter mod Europa.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af migranter var lørdag ved middagstid endnu ikke nået op på folkevandringsniveau. Men de scener, som siden fredag aften har udspillet sig ved grænsen mellem Grækenland og Tyrkiet, kan ikke undgå at vække minder om den store migrationskrise for fem år siden.

På den ene side, i ingenmandslandet mellem de to lande, har store grupper af migranter samlet sig, mens de kaster med sten og forsøger at forcere det tre meter høje grænsehegn.

På den anden svarer talstærke græske sikkerhedsstyrker, der i al hast er blevet mobiliseret, igen med tåregasgranater og varselsskud.

Og imens ser de tyrkiske grænsebetjente til med armene over kors, som om det hele ikke har noget med dem at gøre. Hvis de da ikke direkte dirigerer nytilkomne migranter videre ind i ingenmandsland.

Det sker efter, at den tyrkiske regering har ladet forstå, at den ikke længere vil opfylde sin del aftalen med EU om at bekæmpe den illegale migration.

En journalist på stedet rapporterer desuden, at tyrkerne har svaret igen på det græske tåregasbombardement med varselsskud, men det har ikke kunnet bekræftes fra anden side.

»I 2015 troede jeg ikke på, at de ville åbne grænsen og forpassede chancen. Det kommer ikke til at ske igen,« siger Nurulá, en afghansk flygtning, til den spanske avis El País, og tilføjer:

»Hegnet der? Det er ingenting, hvis vi alle stormer det på én gang, kan de ikke holde os tilbage.«

Grækenland vil »gøre alt«

Græske sikkerhedsstyrker og tusindvis af migranter står lørdag overfor hinanden ved grænsen mod Tyrkiet, efter at regeringen i Ankara ikke blot reelt har suspenderet migrantaftalen med EU, men efter al sandsynlighed også hjulpet migranterne med at nå frem til grænseområdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dimitris Tosodis/EPA/Ritzau Scanpix.

Det vil i givet fald vise sig. Allerede da de første migranter begyndte at dukke op i området nær grænsen fredag eftermiddag, havde grækerne styrket deres beredskab og lukket overgangene for både rejsende og varetransport ved den relativt korte landegrænse mellem de to lande.

En talsmand for den græske regering siger efter et krisemøde lørdag formiddag, at regeringen i Athen »vil gøre alt for at beskytte sin grænse«.

Talsmanden forklarer også, at sikkerhedsstyrkerne sent fredag og tidligt lørdag havde afværget omkring 4.000 forsøg på at trænge ind i Grækenland. Samt at man havde anholdt 66, der havde haft held med foretagendet.

Tilstrømningen til øerne Lesbos og Samos, der også – mens Tyrkiet overholdt aftalen med EU – har været under pres, begrænser sig lørdag formiddag dog til 59 migranter. Muligvis på grund af dårligt vejr.

Ifølge nyhedsbureauet AFP bekræfter den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, i en tale lørdag, at hans regering ikke længere vil forhindre migranter i at krydse ind i Europa og hævder, at 18.000 nu har samlet sig i grænseområdet.

Erdogan Rejser

I hvert fald har han tilsyneladende gjort alt for at sætte en mindre folkevandring i gang og holde den ved lige.

Store mængder af busser begyndte fredag at dukke op i Istanbul for at transportere migranter til grænsen. Ingen kan ifølge journalister på stedet give et klart svar på, hvem der ejer busserne, og hvem der betaler for transporten. Men det er tilladt at gætte.

Også fordi tyrkisk TV samtidig dækker sammenstødene ved grænsen og migranternes rejse mod den live og giver udenlandske journalister usædvanligt gode arbejdsvilkår i dækningen af begivenheden.

Formålet med manøvren er ifølge iagttagere at presse NATO og EU til at gå mere aktivt ind i krigen i Syrien. Her blev 33 tyrkiske soldater torsdag aften dræbt i forbindelse med et af de syriske regeringsstyrkers luftangreb i Idlib, den sidste oprørskontrollerede provins i Syrien.

NATO nøjedes imidlertid med, efter et møde fredag, at udtrykke sin solidaritet med Tyrkiet, mens det tyrkiske ønske om at etablere en »no fly-zone« over Idlib ikke blev diskuteret.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa