På den anden side af Øresund vokser bekymringen: Det er bestemt ikke forbi endnu

Genåbningsfesten er udskudt i Storbritannien på grund af delta-varianten, der er mere smitsom. Nu frygter svenskerne, at varianten også vil sprede sig som en steppebrand i landet.

Statsepidemiolog Anders Tegnell er bekymret over den voksende andel af delta-varianter, der på det seneste er observeret i Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens vi i Danmark har smidt mundbindet og er langt med genåbningen, vokser bekymringen hos vores svenske naboer.

I Sverige vokser andelen af personer, der er smittet med den mere smitsomme delta-variant. Det spreder frygten for et scenario, som da den britiske variant tidligere overtog spredningen af ​​infektioner i Sverige.

»Dette er et nyt scenario, som vi skal have respekt for, og som viser, at dette (pandemien, red.) bestemt ikke er overstået endnu,« lyder det fra den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell til TT.

Ifølge Anders Tegnell, er det meget sandsynligt, at delta-varianten spredes lettere end den britiske variant. Det er derfor nu endnu vigtigere, at svenskerne takker ja til tilbuddet om vaccinationer, så der kan bevares kontrol over pandemien, da vaccinerne også har vist sig gode overfor delta-varianten.

»Efter en dosis er den beskyttende virkning mod delta-varianten lidt lavere, men efter to doser er den lige så høj som mod de andre varianter, så det er en meget god grund for alle at gennemføre deres vaccination og tager to doser,« forklarer Anders Tegnell.

Studier indikerer, at delta-varianten oftere fører til et svære sygdomsforløb, hvilket gør den til en farligere variant end den oprindelige.

I Storbritannien har delta-varianten helt overtaget spredning af infektion og tegner sig nu for mere end 90 procent af alle nye tilfælde. Denne variant, der først blev opdaget i Indien og også kendt som B. 1.617.2, indeholder mutationer, der gør den mere smitsom.

Det har blandt andet resulteret i, at genåbningen i Storbritannien er blevet udskudt med fire uger. Det meddelte premierminister Boris Johnson mandag aften.

I Sverige har antallet af tilfælde af delta-varianten hidtil været få – indtil sidste uge, hvor det svenske folkesundhedsagentur opdagede et øget antal tilfælde, især gældende i Värmland og Blekinge.