Oprørerne mod Boris Johnson gør et nyt forsøg på at få fjernet premierministeren. »Operation Save Big Dog« er undervejs

Nu har de konservative oprørere sat kodenavne på deres operationer i forbindelse med forsøgene på at fjerne Johnson fra magten. Kampen kan splitte partiet endnu mere.

 
Mens premierminister Boris Johnson beder befolkningen om at tage den landsdækkende nedlukning seriøst, tyder noget på, at regeringen ikke følger sine egne regler. Der ligger nu et massivt pres på Boris Johnson, men er det nok til at få ham til at gå af? Video: Guardian, Ritzau/Scanpix. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis den britiske premierminister, Boris Johnson, har troet, at han kunne være i sikkerhed for kritik ved at isolere sig i Downing Street 10 på grund af corona, så må han tro om igen.

Oprøret mod hans ledelse fra hans eget parti fortsætter med uformindsket styrke under kodeordet »Operation Rinka« – opkaldt efter en berømt granddanois, der blev dræbt ved et uheld i 1975 i et politisk forviklingsmord.

Boris Johnsons støtter har også et kodeord for deres operation: Operation Save Big Dog (Operation Red Stor Hund).

Bag det kulørte hundenavn finder et bittert opgør mod Johnson sted, ifølge The Guardian. Det er især den nye generation af politikere, der kom i parlamentet efter valget i 2019, som de ældre kritikere af Johnson retter kampagnen mod for at få fjernet premierministeren.

Mange af de yngre mener, at de er kommet ind takket være Johnson, og er derfor taknemmelige over valget. Men der er ved at blive slået sprækker selv hos dem, skriver The Guardian.

Private fester

Nogle af dem er frustrerede over, at Johsons coronarelaterede skandaler med afholdelse af private fester har fået fjernet fokus fra andre politiske dagsordener, som er vigtige i deres område af landet.

De britiske parlamentarikere vendte mandag tilbage til London efter jul og nytår i deres valgkredse, hvor de var blevet bombarderet med sure mails over, at Johnson var handlingslammet på alle politikområder.

Ifølge The Guardian har nogle af disse konservative parlamentarikere modtaget over 1000 e-mails fra vrede vælgere, selv om nogle dog også havde fået »overraskende« mails, som ikke nævnte det, der er blevet kaldt »partygate« efter skandalerne med festerne, som Johnson deltog i midt under nedlukningen på grund af corona.

Kilder siger til The Guardian, at Johnsons problem er væsentligt anderledes end de problemer, hans forgænger Theresa May stod i. Hun stod kun over for omfattende kritik fra Brexit-tilhængerne. Johnson har en hel palet af kritikere, og der skal ikke meget til, før der kan findes de 54 stemmer, der skal til for at få en mistillidsafstemning mod Johnson.

Mange af parlamentarikerne venter angiveligt på resultatet af den undersøgelse, der er nedsat for at komme til bunds i de mange sager mod Johnson, og når den først foreligger, så kan alt ske.