Officielt: Boris Johnson bliver ny premierminister

Stemmerne er talt op, og stemmerne gik helt overvældende til Boris Johnson. Han er nu ny konservativ partileder, og onsdag bliver han ny premierminister.

Boris Johnson er ny konservativ partileder, og onsdag bliver han ny premierminister for Storbritannien. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE

Nu er det officielt: Boris Johnson er ny konservativ partileder – og dermed ny britisk premierminister.

De konservative partimedlemmer har valgt ham med sikre stemmetal: 66 pct. af medlemmerne stemte for ham, mens 34 pct. stemte for hans rival, udenrigsminister Jeremy Hunt.

Dermed er Johnson ny konservativ partileder, og onsdag skridter han ind i embedsboligen i Downing Street og bliver ny premierminister.

Kongen

Det er ikke en overraskelse, at Boris Johnson er valgt. Han har været favorit til at vinde, siden den nuværende premierminister, Theresa May, 24. maj i en tårevædet tale meddelte sin afgang.

Herunder – her er andre britiske politiske ledere og det tal, som de i sin tid opnåede, da de blev valgt som partiledere. Da Tony Blair i 1994 f.eks. blev leder af Labour (rød farve), fik han 57 pct. af stemmerne.

Og da sejren var taget for givet, har størrelsen af sejren været et af topemnerne i de seneste dage.

Kommentatorer har op til resultatet diskuteret sejrsmarginerne endeløst, og de var generelt enige om, at han ville eje partiet og være herre over alting i partiet, hvis han vandt en dundersejr. David Cameron vandt 67,6 pct. af stemmerne, da han i 2005 blev konservativ formand, og hvis Johnson gjorde det samme, ville han også være partikonge, lød det. Så kunne han fyre og udnævne, som han ville. Hvis han derimod vandt en mere snæver sejr, ville det hæmme ham, og han ville lægge fra land med en følelse af at være kongen uden det halve land.

Det endte så med en margin på 32 procentpoint, og det må siges at tilhøre den første kategori. Det er mindre end Cameron, men ikke meget, og Boris Johnson er nu Det Konservative Parti, og Det Konservative Parti er ham.

Herunder rivalen Jeremy Hunt, der førte en glimrende kampagne, men som ikke havde en chance. Forklaringen var Brexit.

Hvorfor ham?

Men hvorfor gik det sådan – og så sikkert?

Der er flere grunde til, at Boris Johnson vandt – og det var ikke, fordi han var en bedre kandidat under formandsopgøret. Modkandidaten, Jeremy Hunt, overraskede positivt under kampagnen og gav Johnson kamp til stregen på knap en snes vælgermøder og i TV-debatter.

Som den mest hyppige ordstyrer ved vælgermøderne, radioværten Iain Dale, har skrevet: »Konservative svingvælgere valgte næsten altid Hunt efter at have hørt ham ved møderne.«

Men Hunts problem var, at der ikke var ret mange svingvælgere. Boris Johnson havde mere eller mindre et flertal i hus fra begyndelsen, og forklaringen var først og fremmest Brexit.

De konservative medlemmer er en monokulturel størrelse – 71 procent af medlemmerne er mænd, 97 procent er hvide, 44 procent er over 65 år – og op mod tre fjerdedele af dem går ind for et benhårdt Brexit.

The Brexit Party

Og de ville virkeligt have et benhårdt Brexit.

The Times spurgte i en måling i sidste måned medlemmerne, hvilken pris de er villige til at betale for at gennemføre Brexit, og de vil stort set ofre alt for Brexit. 63 procent svarede, at de vil acceptere, at Brexit betød, at Skotland forlod Det Forenede Kongerige; 61 procent svarede, at de ville acceptere »betydelig økonomisk skade«; 59 procent, at de ville acceptere, at Nordirland forlod Det Forenede Kongerige, mens 54 procent svarede, at de også ville acceptere, at Brexit ødelagde Det Konservative Parti.

Så hårdt mente de det, at flere end 60 pct. af medlemmerne ved valget til Europa-Parlamentet i forrige måned stemte på protestpartiet The Brexit Party. Kun 19 pct. stemte på Det Konservative Parti.

Med andre ord: Græsrødderne vil have Brexit – et hårdt Brexit – og det er Boris Johnsons demografi.

Han var leder af Brexit-kampagnen i 2016, mens Jeremy Hunt omvendt førte kampagne for at blive i EU, og Johnson har siden 2016 haft øjnene stift rettet mod medlemsdemografien og det endelig mål.

Boris Johnson har nu nået det mål. Han er ny formand for Det Konservative Parti og skal levere Brexit.

Foto: TOLGA AKMEN.