Nye regler skal gøre det sværere for hjemvendte jihadister at købe neglelak og kunstgødning

EU strammer reglerne for kemikalier, der kan bruges i hjemmelavede bomber. Det sker, efter at flere hundrede Islamisk Stat-sympatisører er kommet hjem fra Irak og Syrien.

Kemikalier fra fx neglelk og kunstgødning har været bestanddele i hjemmelavede bomber, der er blevet brugt i blandt andet Paris og Bruxelles. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fadel Senna Ritzau/Scanpix

Acetone i neglelakken. Svovlsyre i kunstgødningen. Hedrogenperoxid i industrielt blegemiddel. Siden 2013 har et ID-kort været adgangsbilletten til at købe kemikalier i flere EU-lande. Men nu skal reglerne strammes. Det skriver Politico.eu.

Ovennævnte eksempler på kemikalier indgik også i fremstillingen af hjemmelavede bomber, som dem, der blev brugt under terrorhandlinger i Paris i 2015, Bruxelles i 2016 og Manchester i 2017.

Europa Parlamentet, Kommissionen og Ministerrådet er netop blevet enige om at stramme reglerne og mangler nu kun en underskrift af Parlamentet ved næste plenarmøde.

De nye fælles retningslinjer for salg af farlige kemikalier skal gøre det sværere for potentielle terrorister at få fat i ingredienser til fremstilling af hjemmelavede bomber. Desuden vil en strømlining af landenes systemer gøre det muligt at holde kontrol med mistænkelige indkøb.

Hundredevis af jihadister vender hjem til Europa

Hundredvis af folk er kommet hjem fra slagmarkerne i Irak og Syrien, hvor de har kæmpet på Islamisk Stats side.

Nogen blev arresteret ved ankomsten, men et antal er gået under radaren. De frygtes nu at bruge deres færdigheder i bombefremstilling, som man har set det i flere europæiske byer, skriver Politico.eu.

Derfor er det »et godt tidspunkt« at stramme reglerne, siger Hans-Jakob Schindler. Han er seniorleder ved NGOen Counter Extremism Project. Han erkender dog, at man »aldrig kan forhindre adgangen 100 pct.«.

I en vurdering fra EU-Kommissionen i 2017 bliver det slået fast, at »disse »hjemmelavede sprængstoffer« er blevet brugt i langt de fleste terrorangreb i EU«.

Og i en gennemgang af forordningen fra 2013 konstaterede Kommissionen, at de nuværende regler ikke blot udgør en sikkerhedsrisiko, når kemikalierne blot kan købes i andre lande. De individuelle systemer underminerer også markedet.

I Danmark foreskriver den danske bekendtgørelse af lov om kemikalier, at »meget giftige og giftige stoffer og blandinger må kun sælges mod rekvisition.« Rekvisitionssedlen – eller bestillingsbeskrivelsen  skal klart angive, hvilket formål man har til at købe de bestilte kemikalier. Desuden skal politiet godkende købet.